Μία ζωή μπορεί να κοστίζει λιγότερο από ένα… σουβλάκι; Κάπως έτσι αισθάνονται οι εργαζόμενοι οδηγοί δίκυκλου, οι γνωστοί delivery, οι οποίοι καθημερινά κινδυνεύουν ακόμα και να σκοτωθούν λόγω της πίεσης που υπόκεινται στη δουλειά τους.
Ο πρόεδρος του σωματείου στο Ηράκλειο, κ. Γιώργος Μακριδάκης, αναφέρει στην «Π» πως ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων, επειδή όλοι βιάζονται να παραδώσουν τις παραγγελίες τους, σημειώνονται πολλά δυστυχήματα. Πιο πρόσφατο είναι το δυστύχημα στα Χανιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον 27χρονο διανομέα να χάνει τη ζωή του. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, ο 27χρονος ήταν το ενδέκατο θύμα του κλάδου.
Ο κ. Μακριδάκης περιγράφει πως ένας διανομέας είναι εκτεθειμένος στην κίνηση ακόμα και επί 11 ώρες, αφού σπάνια τηρείται το συμφωνηθέν ωράριο. Όπως λέει, οι εργοδότες προτρέπουν τους εργαζόμενους να περνούν με κόκκινο, να μπαίνουν σε μονοδρόμους προκειμένου να παραδώσουν γρήγορα τα προϊόντα. Ο κ. Μακριδάκης θεωρεί πως, αντίθετα, οι εργοδότες θα έπρεπε να πιέζουν, ακόμα και με τον φόβο της απόλυσης, τον διανομέα να τηρεί τον Κ.Ο.Κ. για να αποφεύγονται ατυχήματα.
Ξεκινούν οι έλεγχοι
Χθες το πρωί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, παρουσία του προϊσταμένου του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης ν. Ηρακλείου, Ευάγγελου Καραγιάννη και του προϊσταμένου του Τμήματος Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης Ηρακλείου, Μιχάλη Μαραυγάκη, του προέδρου του ΕΚΗ, Στέλιου Βοργιά, του αντιπροέδρου του ΕΚΗ, Νίκου Κοκολάκη και του γραμματέα Οργανωτικού του ΕΚΗ, Νεκτάριου Μωϋσάκη.
Τονίστηκε πως τις επόμενες ημέρες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Δ/νσης Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, θα ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την περιφερειακή ενότητα, με στόχο την καταγραφή της παραβατικότητας, που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια στον χώρο μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο. Στόχος είναι να διαπιστωθεί σε τι βαθμό οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων διανομής προϊόντων με δίκυκλο εφαρμόζουν την σχετική εγκύκλιο, αλλά και αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν τον Κ.Ο.Κ κατά την διανομή των προϊόντων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στη Λ. Κνωσού, με θύμα έναν 54χρονο διανομέα.
Στη συνάντηση ο κ. Βοργιάς τόνισε την αναγκαιότητα για την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ορίζει μέτρα και υποχρεώσεις με σκοπό την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στη διανομή προϊόντων με δίκυκλο.
Προτεραιότητα για το ΕΚΗ έχει όχι η επιβολή προστίμων, αλλά η ενημέρωση και η πρόληψη για τα ατυχήματα. Ήδη το ΕΚΗ έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους, με τους οποίους έρχονται καθημερινά οι επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και τα delivery, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την 28η Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την οδική συμπεριφορά και την εφαρμογή του Κ.Ο.Κ από τους επαγγελματίες οδηγούς. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, της Αστυνομικής Δ/νσης και στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του, αλλά και σημαντικοί εισηγητές, που θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην σημαντική αυτή προσπάθεια του ΕΚΗ.
Τι προβλέπει ο νόμος
Η εγκύκλιος (N. 4512/18) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκπονήθηκε με τη συμβολή του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων ορίζει τις υποχρεώσεις του εργοδότη, το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με δική του ευθύνη, ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση, για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων οδηγών. Επίσης, ο υποχρεούται στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (Κ.Τ.Ε.Ο. και βιβλίο τακτικής συντήρησης). Παράλληλα, οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς προϊόντων καθώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους και να ελέγχει ότι φορούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους. Τέλος, οφείλει να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου, που πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα θέματα που αφορούν στις εργασίες διανομής, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και προτείνονται προς εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Ο εργοδότης οφείλει όχι μόνο να τηρεί τα προβλεπόμενα της σχετικής εγκυκλίου, αλλά και να τα γνωστοποιεί στους εργαζόμενους της επιχειρήσεις του.