Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ROSETTA για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20/3/25 στην Ακαδημία Χαλκιαδάκη στο Ηράκλειο το workshop συν-δημιουργίας (co-creation workshop), με τη συμμετοχή εταίρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση του εργαστηρίου είχε η Q-PLAN International σε συνεργασία με την Χαλκιαδάκης Α.Ε., με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και της δημιουργικής ανταλλαγής λύσεων μεταξύ φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.
Το έργο ROSETTA, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe και υλοποιείται την περίοδο 2024-2026, στοχεύει στη διερεύνηση των αιτιών της σπατάλης τροφίμων που σχετίζονται με τα πρότυπα εμπορίας και στην πρόταση βιώσιμων λύσεων με θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και την κοινωνία.
Η Χαλκιαδάκης Α.Ε., ως εταίρος του έργου και σημαντικός εκπρόσωπος της ελληνικής αγοράς λιανικής τροφίμων, συμμετέχει ενεργά σε τρεις πιλοτικές εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στο workshop:
Μειώσεις τιμών σε μη βέλτιστα φρούτα και λαχανικά για την ενίσχυση της κατανάλωσής τους.
Αναδιανομή φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι μη εμπορεύσιμα αλλά ασφαλή προς κατανάλωση σε κοινωνικά συσσίτια της Κρήτης.
Ανάπτυξη λειτουργικότητας στην εφαρμογή (application) της Χαλκιαδάκης AE για ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης, την αποθήκευση και ορθή χρήση τροφίμων.
Συμμετοχή του ΕΛΜΕΠΑ με παρουσίαση προγράμματος κυκλικής οικονομίας
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση της κ. Φένιας Γάλλιου, Γεωπόνου από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), σχετικά με την καινοτόμο δράση μετατροπής υπολειμμάτων φρούτων και λαχανικών από τα καταστήματα Χαλκιαδάκης σε εναλλακτικά συστατικά ζωοτροφών, μέσα από ένα υβριδικό σύστημα ξήρανσης. Πάνω από 5,5 τόνοι μη εμπορεύσιμων προϊόντων αξιοποιήθηκαν σε διάστημα 2 μηνών, παράγοντας σχεδόν 2 τόνους ζωοτροφών υψηλής διατροφικής αξίας.
Μια ζωντανή κοινότητα πρακτικής
Το workshop εστίασε σε τρεις βασικές ενότητες:
- Αξιολόγηση καλών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης.
- Σχεδιασμός νέων μοντέλων εμπορίας, με χρήση εργαλείων επιχειρηματικού καμβά.
- Ανάδειξη trade-offs μεταξύ κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων.
Η φιλοξενία της συνάντησης στην Ακαδημία Χαλκιαδάκη ανέδειξε για ακόμα μία φορά τον ρόλο της εταιρείας ως φορέα καινοτομίας, υπευθυνότητας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Με τη συμμετοχή σε έργα όπως το ROSETTA, τα Super Markets Χαλκιαδάκης ενισχύουν τη στρατηγική τους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για έναν καλύτερο κόσμο, με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
Μάθετε περισσότερα για το ROSETTA: www.rosetta-project.eu
Δράσεις βιωσιμότητας Χαλκιαδάκης: xalkiadakis.gr/dipla-sou