Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου με την ομπρέλα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού και αναζητούν από κοινού λύσεις που μπορούν να δώσουν διέξοδο στην κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών τους.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, επήλθε συμφωνία στη λογική μιας παραγωγικής συνεργασίας που θα μπορεί να δώσει λύσεις και διέξοδο στην αυξημένη ζήτηση νερού μέσα από την αξιοποίηση του νερού του Αλμυρού και μάλιστα την ίδια ώρα που ανοίγει και το μεγάλο κεφάλαιο της τροφοδοσίας του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου με νερό από τον Αποσελέμη.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ανοίξει όλα τα σενάρια για να προσεγγίσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για άμεσες λύσεις με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ύδρευσης, σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία, καθώς βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες βροχομετρικά χρονιές και την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή απαιτεί ενιαίο συντονισμό και οργάνωση της διαχείρισης του νερού, μέσα από συγκεκριμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις.
Ειδικότερα στη βάση της κοινής συμφωνίας για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού τέθηκαν προς συζήτηση δύο εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα μελετήσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με σκοπό να διαπιστωθεί ποιό από αυτά είναι εφικτό, ρεαλιστικό και άμεσο για να μπορεί να δώσει άμεση διέξοδο στις αυξημένες απαιτήσεις υδροδότησης και του Ηρακλείου και του Μαλεβιζίου.
Πιο συγκεκριμένα η μια εναλλακτική λύση που προτάθηκε είναι να εξεταστεί η δυνατότητα να γίνει ενίσχυση και επέκταση της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης ώστε να μπορεί να παράγει 30 χιλ κυβικά νερού τη μέρα.
Αντίστοιχα η δεύτερη πρόταση που τέθηκε προς συζήτηση για την οποία τονίσθηκε ότι υπάρχει μεγάλη μελετητική ωριμότητα, είναι η επέκταση του δικτύου του Αποσελέμη, ώστε να προσεγγίσει την πηγή του Αλμυρού με σκοπό να μεταφερθούν να επεξεργαστούν και να αξιοποιηθούν ποσότητες νερών ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του νερού του Αποσελέμη στο δυτικό πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κομβικής σημασίας εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε από την πλευρά του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, η αναγκαία χρηματοδότηση ώστε η μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης που βρίσκεται στην περιοχή του ΠΑΓΝΗ να συνδεθεί με ειδικό δίκτυο αγωγών το οποίο θα της επιτρέπει να τροφοδοτείται με νερό από το φράγμα του Αποσελέμη.
Η στόχευση της εξέλιξης αυτής είναι να υπάρχει η προοπτική της κάλυψης και της ενίσχυσης των υδροδοτικών αναγκών του δυτικού τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου μέσα από αυτό το μεγάλο έργο που χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας και υπερτοπικού χαρακτήρα, αφού μπορεί να δώσει διέξοδο ενίσχυσης στην υδροδότηση και του Δήμου Μαλεβιζίου.
Για την ακρίβεια η προσέγγιση που υπάρχει είναι να ανοίξει αυτή η προοπτική όχι με την έννοια της σταθερής και αδιάλειπτης τροφοδοσίας, αλλά και να καλύψει κενά και ανάγκες που υπάρχουν όταν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αυτή και το επιτρέπει η επάρκεια νερού του φράγματος Αποσελέμη.