Με τα φωτορεαλιστικά σχέδια ανάπλασης του ιστορικού ξενοδοχείου «Μίνως» στο χέρι… έχει μείνει ο Δήμος Ηρακλείου, αφού όσο βρίσκεται σε κατάσταση ιώβειας υπομονής για να ξεμπερδέψει το κουβάρι των εγκρίσεων των μελετών αποκατάστασης του, το κέλυφος του κτηρίου καταρρέει. Για δεύτερη φορά έπεσαν πέτρες από το εμβληματικό διατηρητέο κτήριο επί της 25ης Αυγούστου, τις οποίες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα προστατευτικά καλύμματα που είχαν τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα να κυλήσουν στον δρόμο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τρέχουσα χρονιά που καταγράφεται σοβαρή αποκόλληση.
Η πρώτη είχε σημειωθεί μέσα στον Ιούνιο, γεγονός που είχε σημάνει συναγερμό στην Πολεοδομία που είχε προχωρήσει στην έκδοση πρωτόκολλου κατεδάφισης. Ωστόσο το Σάββατο είχαμε και νέο περιστατικό, αφού κομμάτια από την πλάκα του κτηρίου κατέρρευσαν με αποτέλεσμα ο Δήμος Ηρακλείου να βάζει μπροστά τη διαδικασία της καθαίρεσης του ορόφου του κτηρίου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό, για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία που είναι αρκετά κοστοβόρα, θα χρειαστεί να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να δεσμευτεί ένα ειδικό κονδύλι για την καθαίρεση του ορόφου που είναι μια πολύ σύνθετη και απαιτητική διαδικασία, αφού πρόκειται για παλαιό κτίσμα που απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή του σε κάθε βήμα. Ο ίδιος εκτιμά ότι όλα θα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η μεγάλη επιχείρηση της κατεδάφισης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η οποία θα απαιτήσει τη λήψη ειδικών προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη διαδικασία της καθαίρεσης που αναγκαστικά θα ακολουθηθεί, δεν μπορεί να μην διακρίνει κανείς την προφανή αδυναμία του κράτους να συντονιστεί στα αυτονόητα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Δήμος ο οποίος από τη μια πλευρά κυνηγά τους πολίτες για να αποκαταστήσουν τα κτίσματα που εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας, έχει αντικειμενική δυσκολία να αποκαταστήσει το δικό του ακίνητο, και μάλιστα καθόλου τυχαίο κτίσμα, αφού πρόκειται για το ιστορικό κτήριο του πρώην ξενοδοχείου Μίνως, στην πάλαι ποτέ εμβληματική Ρούγα Μαΐστρα ή οδό της Πλάνης ή 25η Αυγούστου.
Όπως είναι γνωστό, οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου βρίσκονται στα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο όπως προκύπτει, έχει δεχτεί αλλεπάλληλες οχλήσεις από τη Λότζια, προκειμένου να εγκρίνει τις σχετικές μελέτες ανάπλασης του, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση εδώ και 1,5 χρόνο. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κτήριο να καταρρέει μέρα με τη μέρα και η σημερινή δημοτική Αρχή να ετοιμάζεται να κλείσει τη θητεία της χωρίς να έχει καταφέρει, παρά τις προσπάθειές της, να προχωρήσει στη δημοπράτηση ενός εμβληματικού έργου που θα ξαναδώσει ζωή σε ένα σπουδαίο ιστορικό κτήριο στη «βιτρίνα» της πόλης, και παράλληλα να το εντάξει λειτουργικά μέσα στις δραστηριότητές της.
Θυμίζουμε ότι με βάση τον σχεδιασμό που δρομολογεί η Λότζια, το κτήριο θα αναπλαστεί με σκοπό ο επισκέπτης που θα επισκεφθεί το εσωτερικό του να έχει τη δυνατότητα να έρθει σε διαδραστική επαφή με τα είδη κρητικής διατροφής, τον τρόπο παρασκευής τους, τον χώρο παραγωγής καθώς και τους ανθρώπους-παραγωγούς. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να τα γευτεί ή να τα μυρίσει ώστε να τα επιλέξει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα πώλησης.