Η πρώτη Σύνοδος Κοσμητόρων Φιλοσοφικών Σχολών και ομοειδών Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών των Πανεπιστημίων της χώρας, πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου , στην αίθουσα της Συγκλήτου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών Συνόδου διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος, τέθηκαν σημαντικοί προβληματισμοί για το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών στη χώρα, και υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με το ΠΠΔΕ, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, τη σχέση του πτυχίου με την αγορά εργασίας, τη μείωση του αριθμού εισαγομένων φοιτητών σε Τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών, την ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων αλλά και το μείζον πρόβλημα της διαφαινόμενης συγχώνευσης/σύμπτυξης ακαδημαϊκών Τμημάτων σε ορισμένα περιφερειακά ΑΕΙ.
Μετά το τέλος των εργασιών η Σύνοδος εξέδωσε τα Πέντε πορίσματα.
Ειδικότερα:
1Αναφορικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Σύνοδος εκτιμά πως απαιτείται η τροποποίηση του ισχύοντος συστήματος ΕΒΕ, ώστε ο καθορισμός των ελάχιστων προσόντων εισαγωγής να βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθεροποιημένα κριτήρια και να μην κυμαίνεται κάθε φορά, εξαρτώμενος από την επίδοση των υποψηφίων κάθε χρονιά.
Σε κάθε περίπτωση,η Σύνοδος κρίνει απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη από το υπουργείο Παιδείας η τεκμηριωμένη γνώμη των Τμημάτων όσον αφορά στον αριθμό φοιτητών και φοιτητριών που μπορούν να υποδεχθούν και να εκπαιδεύσουν κατ’ έτος, σε συνδυασμό με κριτήρια αναλογίας διδασκόντων και φοιτητών ανά Τμήμα, όπως και τις απαιτήσεις ανάπτυξης του οικείου επιστημονικού πεδίου στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.
2 Η Σύνοδος εκτιμά πως το πρόβλημα της μείωσης των ενδιαφερομένων υποψηφίων για φοίτηση σε Τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών δεν επιλύεται αλλά οξύνεται με ευκαιριακές συγχωνεύσεις Τμημάτων, προκαλώντας επιπρόσθετες ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές αντινομίες.
Η Σύνοδος θεωρεί πως τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι υπεύθυνα για τη συγχώνευση, κατάργηση ή ίδρυση Τμημάτων σε αυτά, υπό την αίρεση της ακαδημαϊκής αξιολόγησης και γνωμοδότησης από την ΕΘΑΑΕ.
3 Η Σύνοδος τονίζει πως παρατηρούνται κενά στον τρόπο εφαρμογής ορισμένων ακαδημαϊκών διαδικασιών, η ευθύνη των οποίων μεταφέρεται στον Κοσμήτορα (βλ. λχ. συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, επιμέλεια/εποπτεία διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, βλ. άρθρο 146 ν. 4957/22) αλλά και ερμηνευτικές δυσχέρειες αναφορικά με την εκλογή μελών ΕΕΠ ή άλλων κατηγοριών προσωπικού που ανήκουν μεν στη Σχολή αλλά πρέπει να εντάσσονται στα γνωστικά αντικείμενα ενός Τμήματος (βλ. άρθρο 163 ν.4957/22)
4 Η Σύνοδος καλεί την πολιτεία να θεραπεύσει την πολιτική αποτίμησης του ερευνητικού έργου των ανθρωπιστικών επιστημών με πρόσφορους τρόπους, ώστε να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του ερευνητικού έργου που παράγεται και δημοσιεύεται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε συλλογικούς τόμους με κριτές, μονογραφίες σε έγκριτους εκδοτικούς οίκους, ανεξαρτήτως και επιστημολογικά επισφαλή κριτήρια που θέτουν οι υφιστάμενες διεθνείς βάσεις δεδομένων.
5Η Σύνοδος προτρέπει την πολιτεία να ενισχύσει τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών των ανθρωπιστικών επιστημών με την χορήγηση ικανού αριθμού νέων θέσεων ΔΕΠ, προς ενδυνάμωση και ανανέωσή τους.
Στην Σύνοδο συμμετείχαν οι ακόλουθοι Κοσμήτορες:
Σταυρούλα Τσινόρεμα, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Ανδρειωμένος, κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Εμμανουήλ Βαρβούνης, κοσμήτορας Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτριος Δρόσος, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Aθανάσιος Ευσταθίου, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλειος Κόμης, κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, Εμμανουήλ Κουτούζης, κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μπίκος, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Αλεξάκης, πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη θέση του Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής Ιωάννη Ε. Τζαμτζή.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, ενώ παρέμβαση έκανε ο ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ομότιμος καθηγητής Οδυσσέας- Ιωάννης Ζώρας.