αστυνόμευση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αστυνομικοί του Ρεθύμνου, μετά την εφαρμογή του σχεδίου εμφανούς αστυνόμευσης «Περσέας», όχι μόνο για την ελλιπή αστυνόμευση που προσφέρεται, αλλά κυρίως γιατί πολύ σοβαρές δουλειές, σε ιδιαιτέρως εγκληματογόνες περιοχές, μένουν πίσω. Αξιωματικοί  από το Ρέθυμνο παραδέχονται ότι είναι αδύνατον, λόγω του προγραμματισμού που έχει γίνει για το σχέδιο «Περσέας», να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η χασισοκαλλιέργεια, η διακίνηση ναρκωτικών, οι ζωοκλοπές και άλλα, γιατί «οι επιφορτισμένοι με τα συγκεκριμένα  θέματα αστυνομικοί αφήνουν την έρευνά τους για να καλύψουν τις βάρδιες που απαιτούνται για το συγκεκριμένο σχέδιο».

Η «Π» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Ρεθύμνου Νίκο Μαλλιαρό, ο οποίος μίλησε για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του σχεδίου αυτού, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη έμψυχου δυναμικού σε όλα τα τμήματα του νομού.

Το πρόβλημα μπορεί να γίνει αντιληπτό στον καθένα εάν μόνο σκεφτεί ότι από την αναδιάρθρωση προβλεπόταν να υπάρχουν 26 αστυνομικοί σε κάθε τμήμα. Με το νούμερο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Μαλλιαρός, θα έβγαιναν οι περιπολίες για τον «Περσέα», θα γίνονταν και οι άλλες δουλειές που έχει το κάθε τμήμα και θα εξυπηρετούνταν καλύτερα ο κόσμος. «Όμως τώρα δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο» σχολιάζει.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, οι περιπολίες, όπως έχουν σχεδιαστεί, δεν βγαίνουν ή θα βγουν με πολλή δυσκολία. «Στο Ρέθυμνο, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, δεν έχουμε μόνο την εφαρμογή του σχεδίου «Περσέας». Για εμάς η 24ωρη εμφανής αστυνόμευση ήταν αίτημα που είχαμε πολύ καιρό πριν, όμως να γίνει με σωστό σχεδιασμό, κάτι που δεν υπάρχει».

Φέρνοντας ως παράδειγμα ο κ. Μαλλιαρός το Α.Τ Αμαρίου, το οποίο έχει 12 άτομα δυναμικό, όταν υπάρχουν ανάγκες για τις οποίες πρέπει να ασχοληθούν αποκλειστικά ο διοικητής, ο γραμματέας, ο αξιωματικός υπηρεσίας και ο σκοπός, μένουν οχτώ άτομα που θα πρέπει να καλύψουν την 24ωρη περιπολία.

Όμως και το Α.Τ Αγίου Βασιλείου, το οποίο αστυνομεύει μια τεράστια έκταση από την Αγία Γαλήνη μέχρι και το Ροδάκινο, ουσιαστικά πρόκειται για τ 1/3 της έκτασης του νομού, έχει 15 άτομα προσωπικό. «Η βάρδια είναι ένα περιπολικό με δύο άτομα. Στη συγκεκριμένη περιοχή κάνοντας μία περιπολία από τη μία μεριά έως την άλλη, έχει περάσει το οχτάωρο. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές και στα άλλα τμήματα του νομού».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ρεθύμνου προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου που εκτελείται με τεράστια δυσκολία, έχοντας ενημερώσει την ηγεσία της Αστυνομίας στον νομό.

Επιστολή

Σε επιστολή της Ένωσης  προς τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων και περιστατικών αρμοδιότητας Τροχαίας και Ασφάλειας, αφού αυτές οι υπηρεσίες έχουν καταλήξει «δεξαμενές» άντλησης ανθρώπινων πόρων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών Τάξης, με αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους και την αλλοίωση της υπηρεσιακής τους δομής και υπόστασης.

Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπολειτουργίας των ανωτέρω υπηρεσιών Τροχαίας και Ασφάλειας σε βαθμό που αναγκάζονται να επανδρώσουν με ένα μόνο άτομο την εποχούμενη περιπολία τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο έπακρο στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την αποστολή ίδρυσής τους. Παράλληλα αρκετοί συνάδελφοι, που είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα καθήκοντα, απομακρύνονται από αυτά, με αποτέλεσμα την αδυναμία σωστού χειρισμού αυτών και τη δημιουργία δυσμενών σχολίων για την Ελληνική Αστυνομία.

Δυστυχώς όμως, μετά από τόσο καιρό, διαπιστώνουμε ότι δεν δόθηκε λύση».