Αεροδρομιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Τελεσίγραφο της Γερμανίας για τους ελέγχους

Μπορεί το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» να βρίσκεται στην κορυφή της  black list των επιβατών σε επίπεδο υποδομών και παροχής υπηρεσιών, μπορεί να ψηφίστηκε από την ιστοσελίδα sleeping in the airports ως το χειρότερο της Ευρώπης σύμφωνα με τις κριτικές ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο, όμως δεν καταγράφει μόνο αρνητικές πρωτιές!

Το «δυνατό» σημείο αυτού του «ακατάλληλου και βρωμερού» αεροδρομίου είναι η ασφάλεια και αυτό καθιστά ακόμα μεγαλύτερο τον άθλο εκείνων που, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες πίεσης, δεν κάνουν «εκπτώσεις» σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας επιβατών και πτήσεων.

Σαφώς και δεν είναι το καθαρότερο αεροδρόμιο του κόσμου. Σαφώς και οι ουρές των ταξιδιωτών είναι ατελείωτες και τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού χιλιάδες επιβάτες  ασφυκτιούν υπό συνθήκες καύσωνα στην αίθουσα αναχωρήσεων, ενίοτε και χωρίς κλιματιστικό.

Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτές οι ανεπαρκείς υποδομές καλούνται να εξυπηρετήσουν κάθε σεζόν εκατομμύρια ταξιδιωτών αφού το αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι πρώτο πανελλαδικά σε πτήσεις τσάρτερ και κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων αεροδρομίων της Ευρώπης με τις περισσότερες πτήσεις τσάρτερ.

Όμως πολλές φορές έχει αποδείξει ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε επίπεδο ελέγχου και ασφάλειας κορυφαία αεροδρόμια του κόσμου παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει κάποιο φοβερό εξοπλισμό σε επίπεδο τεχνολογίας αλλά ούτε και έχει «στρατό»  από αστυνομικούς και υπαλλήλους ιδιωτικής ασφάλειας.

Με λίγα λόγια μπορεί να μην το πιάνει το μάτι σου, όμως ο ταξιδιώτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.

Το «μπράβο» της  Ζαχαρούλας Τσιριγώτη

Την περασμένη Παρασκευή το αεροδρόμιο Ηρακλείου επισκέφθηκε υπηρεσιακά η Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Σχεδόν δύο ώρες συνομίλησε με το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα η αντιστράτηγος, η οποία για μία ακόμα φορά έδειξε ότι είναι απόλυτα καταρτισμένη και ενημερωμένη.

Η πίεση της Γερμανίας για τις πτήσεις από Ελλάδα σε σχέση με τους ελέγχους είναι ασφυκτική. Οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει ότι εάν συνεχιστούν τα «κρούσματα» ταξιδιωτών με πλαστά έγγραφα από την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τότε θα επιβάλει διαβατηριακό έλεγχο.

Τα καταγεγραμμένα στοιχεία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της δουλειάς που γίνεται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε σχέση με άλλα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Από την αρχή της σεζόν μέχρι και σήμερα έχουν διακινηθεί από το αεροδρόμιο Ηρακλείου σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Γερμανοί και μέσα σε αυτούς «διέφυγαν» μόλις 16 ταξιδιώτες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Μάλιστα πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι οι τέσσερις εξ αυτών, τουρκικής  υπηκοότητας, κίνησαν τις υποψίες τους όμως τα χαρτιά που παρουσίασαν ανέφεραν ότι ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Αντιθέτως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου το προσωπικό είναι δεκαπλάσιο και τριπλάσιο αντίστοιχα, τα ποσοστά διακίνησης ταξιδιωτών με πλαστά έγγραφα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Το αεροδρόμιο Ηρακλείου έρχεται πρώτο και στις συλλήψεις διακινητών με πολλές προφυλακίσεις. Καταλυτική υπήρξε σε επίπεδο πληροφοριών η συνδρομή των αστυνομικών του αερολιμένα και σε μεγάλη υπόθεση που αφορούσε στην εξάρθρωση  διεθνούς εγκληματικού δικτύου με την εμπλοκή υπαλλήλου του αεροδρομίου. Τα στοιχεία αυτά είναι σε γνώση της Αντιστράτηγου, η οποία συνεχάρη το προσωπικό για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί άλλωστε το γεγονός ότι το Ισραήλ, το οποίο έχει ιδιαίτερη «ευαισθησία»  με την ασφάλεια, προχώρησε στην αύξηση των πτήσεών του προς το Ηράκλειο.

Δεν είναι ένα, δεν είναι  δύο τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τα οποία αποδεικνύουν  ότι βάζει τα… γυαλιά σε «μεγαθήρια». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 44χρονου Ισραηλινού, ο οποίος κατά την αναχώρησή του  από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου εντοπίστηκε να μεταφέρει σε σακίδιο πλάτης ένα πιστόλι smith & Wesson, έναν γεμιστήρα με δέκα σφαίρες καθώς και ένα κουτί με 23 ακόμα σφαίρες.

Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι ότι το πιστόλι και οι σφαίρες είχαν ταξιδέψει στο σακίδιο του 44χρονου από το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας. Σε άλλη  περίπτωση Αμερικανός ταξίδεψε από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο Ηρακλείου για να… αποκαλυφθεί ότι στην βαλίτσα του είχε… ξεμείνει μία σφαίρα. Ακόμα και ο ίδιος δεν πίστευε στα μάτια του, όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξή της στη διάρκεια του ελέγχου. «Πέρασα τόσα αεροδρόμια και κανείς δεν τη βρήκε» είπε στους αστυνομικούς.