Εξαντλημένοι γιατροί, νοσηλευτές αλλά και οι ασθενείς στο Βενιζέλειο
Εξαντλημένοι γιατροί,

Λιγότερες επεμβάσεις γίνονται από χθες στο Βενιζέλειο, αφού μειώθηκαν οι χειρουργικές αίθουσες από 4 στις 3, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Οι συμβάσεις των ιδιωτών έληξαν τέλος Φεβρουαρίου και ούτε οι μισοί  από τους 10 δεν θέλησαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με το νοσοκομείο.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται κάθε εβδομάδα με βάση τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν αφού είναι γνωστό ότι έχουν παραιτηθεί και 2 ακτινολόγοι, ειδικότητα κομβικής σημασίας για τους ασθενείς και την λειτουργία του νοσοκομείου.

Η οριακή κατάσταση του νοσηλευτικού ιδρύματος και οι προειδοποιήσεις για παραιτήσεις 2 ακόμη αναισθησιολόγων «τους κρατάνε με νύχια και με δόντια να μην φύγουν» όπως είπε στην «Π» η κ. Πόπη Αλμπαντάκη, μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών, οδηγεί σε μια ακόμη γενική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 6 Μαρτίου, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.

Το Βενιζέλειο προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο με εξαντλητική υπερεφημέρευση των υπαρχόντων γιατρών, ενώ οι πολίτες σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα αφού είναι αδύνατον να κλείσουν ραντεβού για εξετάσεις.

Αδύνατον να κλείσεις ραντεβού

Σε μεγάλο αριθμό ιατρείων, όπως είναι το αιματολογικό, γναθοπροσωπικό, ψυχιατρικό, μέτρησης οστικής πυκνότητας δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα ραντεβού.

Σε άλλα τμήματα τα ραντεβού πάνε μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν κάποιος θέλει ραντεβού με δερματολόγο θα περιμένει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, με ενδοκρινολόγο στις 30 Οκτωβρίου, το ραντεβού στο ιατρείο βηματοδότη πάει για τις 6 Αυγούστου, το ίδιο ισχύει και για ραντεβού στο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας.

Αλλά υπάρχουν και χειρότερα, όσον αφορά εξειδικευμένα ιατρεία όπως είναι το παιδιατρικό λοιμώξεων ανοσολογίας που το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού είναι στις 2 Ιανουαρίου του 2025.

Είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι έχουν ανάγκη να τους δει γιατρός,  απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν, γιατί αυτή είναι η μόνη λύση που υπάρχει.

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται και ως ιδιώτες

Δυνατότητα απασχόλησης και με “μπλοκάκι”, θα έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ, υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν το ωράριο τους. Ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι “στο νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση -ενδεχομένως εντός της εβδομάδας- έχει περιληφθεί διάταξη, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ, αφού θα έχουν εκπληρώσει όλο τους το ωράριο στο ΕΣΥ, να δουλεύουν και για ιδιωτικό έργο με μπλοκάκι και να κερδίζουν επιπλέον χρήματα, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας νόμιμα”.

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “απεργάζεται συστηματικά και μεθοδικά την κατάρρευση του ΕΣΥ”, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να πηγαίνουν γιατροί στα νησιά, στη διαρροή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό και στις ελλείψεις προσωπικού.

“Αυτήν την περίοδο που αυτή η κυβέρνηση δήθεν απεργάζεται την κατάρρευση του ΕΣΥ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης κτηριακών υποδομών τόσο των νοσοκομείων όσο και των κέντρων υγείας του ΕΣΥ, ύψους πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, 85 από τα 105 νοσοκομεία της χώρας ανακαινίζονται άρδην και 157 από τα 318 κέντρα υγείας ανακαινίζονται άρδην. Παράλληλα, έχουν δοθεί 85 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, δηλαδή 545, για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

“Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα πλήρους κτηριακής και ιατροτεχνολογικής ανακαίνισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του -τόσο μεγάλο σχέδιο απεργαζόμαστε για την κατάρρευση του ΕΣΥ και παράλληλα το έτος 2024 είναι το έτος που έχουμε προκηρύξει, προκηρύσσουμε και θα προκηρύξουμε ως το τέλος του χρόνου 6.500 μόνιμες θέσεις προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που είναι το μεγαλύτερο ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού του ΕΣΥ από τη μέρα της ιδρύσεώς του”.