«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά ούτε ενδείξεις που να δείχνουν ότι η φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια». Αυτό ανέφερε μιλώντας στην «Π» υψηλόβαθμη πηγή από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος της Π.Υ., τόνισε ότι ακόμα δεν έχει αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, αφού η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε έναν τεράστιο χώρο που έχει αποτεφρωθεί.
Την ίδια ώρα αποφασίστηκε η διεύρυνση από δύο σε τρία τα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διερευνηθεί η κάθε πτυχή των αιτιών της πυρκαγιάς. Όπως είχε γράψει η «Π», οι πρώτοι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν είναι ένας ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, πρώην πυροσβέστης και ένας μηχανικός – ηλεκτρολόγος, ενώ προστέθηκε κι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Ως προς την εστία της πυρκαγιάς, όπως έχουμε ήδη γράψει, οι υποψίες στρέφονται στα υπόγεια των πτερύγων Η, Θ, όμως και πάλι «δεν πρόκειται για κάτι το επιβεβαιωμένο πλήρως».
Βέβαιο πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η φωτιά σιγόκαιγε γι’ αρκετή ώρα στο χώρο από όπου ξεκίνησε και πριν επεκταθεί και σε άλλους χώρους.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα που διεξάγεται τόσο από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής της Κρήτης, αλλά και από τους εμπειρογνώμονες, το στοιχείο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι «η φοιτητική εστία έμοιαζε με ξέφραγο αμπέλι πριν τη φωτιά, αφού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για το ποιος έμπαινε και έβγαινε και το τι έκαναν κάποιοι εκ των οποίων είχαν κάνει την εστία “δεύτερό τους σπίτι”, χωρίς όμως να έπρεπε να βρίσκονται εκεί».
Σε αυτό το κοινό συμπέρασμα συγκλίνουν τόσο τα ευρήματα που έχουν υπάρξει από τους διάφορους χώρους, αλλά και από μαρτυρίες φοιτητών.
Υπενθυμίζεται ότι από τον πύρινο εφιάλτη διεσώθη ευτυχώς ο πλούτος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ενώ σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις που βρίσκεται το ΜΦΙ, εκείνες που έχουν παραχωρηθεί στο Βενιζέλειο υπέστησαν τεράστιες ζημιές.
Πρόκειται για τέσσερις ισόγειες πτέρυγες, εκ των οποίων η μεγαλύτερη καταστροφή είναι στη πτέρυγα Δ. Είναι ο χώρος όπου στεγάζονται τα τμήματα Πληροφορικής, το λογιστήριο, το Γραφείο Ποιότητας και η μισθοδοσία. Εκεί καταστράφηκαν υπολογιστές, έγγραφα και άλλο υλικό για τη μηχανοργάνωση και τη λειτουργία του νοσοκομείου.