Ο κ. Αν. Μανιτάκης και ο κ. Μ. Αντωνακάκης
Μανιτάκης: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών της ΕΜΑΚ

«Οι πυροσβέστες της Κρήτης δεν είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό, μάλιστα ήμασταν από τους πρώτους που δηλώσαμε την πρόσθεσή μας να εμβολιαστούμε. Προσωπικά εμβολιάστηκα το Φεβρουάριο, ενώ και η πλειοψηφία των συναδέλφων εξέφρασε και συνεχίζει να εκφράζει την άποψη ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει, χωρίς όμως να υπάρχουν τελεσίγραφα».

Αυτό λέει ο πρόεδρος των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Αντωνακάκης, ο οποίος όμως τονίζει ότι η  προχθεσινή διαταγή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής για τον υποχρεωτικό  εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ  κακώς θέτει τετελεσμένα.

Μάλιστα ο κ. Αντωνακάκης σημειώνει ότι η διαταγή αυτή και το ύψος με το οποίο έχει γραφτεί δεν αφορά την πλειοψηφία των πυροσβεστών του νησιού, οι οποίοι είναι υπέρ του εμβολιασμού, καθώς πρόκειται για άτομα με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και υπευθυνότητας.

Μανιτάκης: Συνταγματικός  ο υποχρεωτικός  εμβολιασμός των στελεχών της ΕΜΑΚ

Παράλληλα, όμως,  ο ίδιος θέτει ερωτήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών, τα στελέχη των οποίων είναι ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες. «Εάν γίνει αυτό που αναφέρεται στη διαταγή και αντικατασταθούν οι συνάδελφοι που δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, τότε φοβάμαι ότι θα προκύψουν διάφορα ζητήματα. Και το λέω αυτό διότι το προσωπικό της ΕΜΑΚ δεν βρίσκεται τυχαία σε αυτή τη θέση.

Πρόκειται για πυροσβέστες που έχουν κάνει ειδικές εκπαιδεύσεις. Πώς θα αντικατασταθούν αυτοί οι πυροσβέστες με άλλους συναδέλφους που δεν έχουν ούτε την εκπαίδευση αλλά ούτε και την εμπειρία» διερωτάται ο κ. Αντωνακάκης και καταλήγει «Η ΕΜΑΚ Κρήτης έχει αξιόλογα στελέχη που έχουν δείξει την αξία τους. Η αντικατάστασή τους θα είναι πλήγμα για την Υπηρεσία»

Όπως έγραψε χθες η «Π» η διαταγή του Αντιστράτηγου Π.Σ Στ. Κολοκούρη αιφνιδίασε τα στελέχη της Πυροσβεστικής και στην Κρήτη. Προκάλεσε όμως και έντονες αντιδράσεις, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που τόνιζαν ότι «ο εμβολιασμός είναι προσωπικό θέμα και δεν χωρούν τελεσίγραφα».

Πολλοί ήταν όμως κι εκείνοι που ανέφεραν ότι η διαταγή αυτή θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα και θα έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή, αφού τα στελέχη της ΕΜΑΚ έχουν ένα ιδιαίτερο καθήκον και πολλές φορές οι υπηρεσίες τους δεν προσφέρονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Μανιτάκης: «Σύμφωνη με τους νόμους η διαταγή»

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ είναι «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» διαβεβαίωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση. «Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης. Δεν μπορούν οι κυρώσεις να είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτό που θες να πετύχεις, αλλά μπορείς να πεις σε έναν δάσκαλο, για παράδειγμα, ότι “από τη στιγμή που δεν έχεις εμβολιαστεί, για ένα διάστημα δεν θα διδάσκεις”», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι «τυχόν άρνηση του πολίτη, δεν μπορεί να έχει κυρώσεις  πολύ αρνητικές για τη σχέση εργασίας που έχει. Και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα».

«Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί. Εάν κάποιος προβάλλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εν λόγω απόφαση (για την ΕΜΑΚ) είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις -μεταξύ των οποίων  και ο εμβολιασμός- προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική. «Άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Πρόσθεσε, δε, ότι «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία».

Αυτή η «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού, επισήμανε, έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πελώνη: Γιατί έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων υπηρετούν την ΕΜΑΚ μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι η κυβέρνηση να προσβάλει κάποιον.

«Η ΕΜΑΚ πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Στόχος δεν είναι να προσβληθεί κανένας. Η ΕΜΑΚ είναι άμεσης διαθεσιμότητας ομάδα.

Γι΄αυτό δίνεται δυνατότητα όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν να μεταφερθούν αλλού και όσοι έχουν εμβολιαστεί να μεταφερθούν στην συγκεκριμένη ομάδα», τόνισε η κ. Πελώνη τονίζοντας πως η συζήτηση για τους υγειονομικούς είναι μία συζήτηση που θα γίνει το φθινόπωρο.

Για τη χαλάρωση που επικρατεί στην κοινωνία παρά το γεγονός πως τα κρούσματα παραμένουν ακόμη υψηλά, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως υπάρχει μία εικόνα αποκλιμάκωσης στα νοσοκομεία, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.