Οι άνθρωποι του ψυχιατρικού τμήματος του Βενιζελείου δίνουν την ψυχή τους και προσφέρουν σύνθετο και ουσιαστικό έργο
Οι άνθρωποι του ψυχιατρικού τμήματος του Βενιζελείου δίνουν την ψυχή τους και προσφέρουν σύνθετο και ουσιαστικό έργο

Πολύτιμο και πολύπλευρο είναι το έργο που προσφέρει το Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζελείου το οποίο διευθύνει η ψυχίατρος κα Ευγενία Χουρδάκη.

Η κα Χουρδάκη, διευθύντρια ΕΣΥ, παρουσιάζει στην “Π” την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στο τμήμα, το οποίο, χωρίς την ύπαρξη ψυχιατρικής κλινικής, με τους λίγους χώρους που διαθέτει και το ελάχιστο προσωπικό, έχει πετύχει το ποσοστό ανάγκης για νοσηλεία των ασθενών που παρακολουθούνται σταθερά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία να έχει μειωθεί στο 1%.

Οι άνθρωποι και η φιλοσοφία τους

Η κα Χουρδάκη επισημαίνει:

Η διευθύντρια του τμήματος, ψυχίατρος  κα Ευγενία Χουρδάκη
Η διευθύντρια του τμήματος, ψυχίατρος

“Η ψυχική υγεία είναι σε στενή σχέση με τη σωματική υγεία και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα  της ζωής του ατόμου. Γι’ αυτό στο ψυχιατρικό τμήμα του Βενιζελείου κατανοούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ασθενή μας.  Ακολουθώντας το  βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο αναγνωρίζουμε  ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές και οι εμπειρίες επηρεάζουν την υγεία του ατόμου και στοχεύουμε σε πολύπλευρες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ποια είναι η φιλοσοφία των ατόμων που αποτελούν την επιστημονική ομάδα του Ψυχιατρικού Τμήματος; Η  εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των ασθενών ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης, φύλου, καταγωγής κι εκπαίδευσης, ο σεβασμός της προσωπικότητάς τους κι η εξατομικευμένοι  θεραπευτικοί χειρισμοί.  Ως εργαλείο υλοποίησης των στόχων χρησιμοποιείται το τρίπτυχο:

“Ενσυναίσθηση”,  “Εξειδίκευση και συνεργασία διαφορετικών θεραπευτών”, “Ποιότητα υπηρεσιών” έχοντας πάντα υπόψη την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων και τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το τμήμα στελεχώνουν:

  • Ιατρικό προσωπικό
  • Γιατροί ΕΣΥ
  • Διευθυντής : Ευγενία Χουρδάκη
  • Επιμελητής Α ´
  • Ειδικευόμενος στην ειδικότητα Γενικής Ιατρικής (περιστασιακά)
  • Νοσηλευτικό προσωπικό: νοσηλευτής ΤΕ (προϊστάμενος) (Δ. Εγγλέζου), νοσηλεύτρια ΔΕ (Ειρ. Λαδουκάκη).

Συνεργασία με ψυχολογική υπηρεσία

Συνεργασία σταθερά με 3 ψυχολόγους προσαρτημένους στο Ψυχ. Τμήμα (κ.Χ. Πετράκη,  κ.  Κλ. Ανδρουλάκη, Σ. Καμπουράκη).

Τα επιστημονικά αντικείμενα

Τακτικά εξωτερικά ιατρεία (παρέχονται υπηρεσίες σε πλαίσιο γενικών και ειδικών ιατρείων.

Στα Τακτικά  ιατρεία παρακολουθούνται ασθενείς με διαγνώσεις από όλο το διαγνωστικό φάσμα. Χορηγούνται από αυτά τα ιατρεία στους εξετασθέντες γνωματεύσεις για ΚΕΠΑ, Υγειονομικές επιτροπές και πιστοποιητικά υγείας. Στα Ειδικά ιατρεία αναφορικά υπάγονται:

  • Ιατρείο Αγχωδών Διαταραχών
  • Ιατρείο Άνοιας
  • Ιατρείο ΔΕΠΥ Ενηλίκων και
  • Ψυχοδερματολογικό Ιατρείο
  • Απογευματινά ιατρεία σε πλαίσιο ολοήμερης λειτουργίας (συμμετοχή νοσηλεύτριας κας Στ. Μαρκάκη).
  • Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών (ΜΗΦΑ) με ψυχωσική συνδρομή σε συνεργασία με Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Διαιτολόγους και Ψυχολόγους.
  • Διασυνδετική / Συμβουλευτική ψυχιατρική (ψυχιατρική εξέταση ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές).
  • Περιφερειακό Ψυχιατρικό Ιατρείο σε συνεργασία με ΔΟΚΑΠΠΑ ΜαλεβΙζίου (ψυχίατρος Ε. Χουρδάκη, ψυχολόγος Χ. Πετράκη)
  • Depot Κλινική για χορήγηση μακράς διάρκειας δράσης ενέσιμων.
  • Επείγον ψυχιατρικό ιατρείο (ΤΕΠ)
  • Παρακολούθηση ασθενών που φιλοξενούνται στον ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αλκυονίδα»
  • Πραγματογνωμοσύνες
  • Εξέταση ασθενών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για ακούσια νοσηλεία
  • Συνεργασία με άλλες κλινικές του νοσοκομείου και διασύνδεση με άλλες δομές
  • Διασύνδεση με ψυχιατρική κλινική ΠΑΓΝΗ για παραπομπή στα τακτικά ιατρεία του Βενιζελείου ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο από ψυχιατρική κλινική.
  • Συνεργασία με προγράμματα βοήθεια στο σπίτι, ΚΟΠΑ.
  • Συμμετοχή στο αλκοολογικό ιατρείο της γαστρεντερολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ (καθ. Γαστρεντερολογίας Κος Κουτρουμπάκης, Διευθύντρια Γαστρ. κα Κουλεντάκη, κοινωνική  λειτουργός κα Ν. Λιοδάκη, κοινωνιολόγος κα Αικ. Σφακιανάκη).

Ένα τμήμα με μεγάλη επισκεψιμότητα

Πρόκειται για ένα τμήμα με αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα στο νοσοκομείο. Αναφορικά με το έτος 2020 η επισκεψιμότητα ξεπερνούσε τα 6500 περιστατικά στα Τακτικά Ιατρεία,  πάνω από 1100 στα ΤΕΠ ενώ η Διασυνδετική Συμβουλευτική σε κλινικές ξεπερνά τις 300 παραπομπές.

Εξωτερικοί ασθενείς σε ηλικίες άνω των 17 ετών, με διαγνώσεις από όλο το φάσμα ψυχικών διαταραχών που παρακολουθούνται σε σταθερή βάση.

Συχνότερες διαγνώσεις η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η άνοια, η αγχώδης, η  διπολική διαταραχή και νευροαναπτυξιακές διαταραχές ενηλίκων. Σπανιότερες οι διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Οι ασθενείς με χρήση ψυχοδραστικών ουσιών παραπέμπονται στις ειδικές μονάδες απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ). Οι ασθενείς που παρακολουθούνται στο ψυχιατρικό ιατρείο παρουσιάζουν συχνά διαταραχές προσωπικότητας

Στο επείγον ψυχιατρικό ιατρείο εξετάζονται  ασθενείς με οξεία συμπτωματολογία που προσέρχονται εκούσια ή ακούσια. Το επείγον ψυχιατρικό ιατρείο λειτουργεί σε άμεση συνεργασία κυρίως με το επείγον παθολογικό ιατρείο αλλά και με τα υπόλοιπα επείγοντα ιατρεία των άλλων ειδικοτήτων.

Εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο

Ι.Προπτυχιακή εκπαίδευση

Εκπαιδεύονται Φοιτητές ΤΕΙ νοσηλευτικής

Προπτυχιακοί φοιτητές ψυχολογίας. Διάρκεια max 1 έτος.

Γίνονται δεκτοί φοιτητές ιατρικής για το διάστημα κλινικής άσκησης (εάν παραπεμφούν από Ιατρική Σχολή)

ΙΙ.Μεταπτυχιακή εκπαίδευση

Στο ψυχιατρικό τμήμα εκπαιδεύονται:

Ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής για 3 μήνες.

Μεταπτυχιακοί ψυχολόγοι με θέμα κλινική ψυχολογία επί 1 έτος.

ΙΙΙ.Πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Στο τμήμα εκπαιδεύονται φοιτητές νοσηλευτικής ΤΕΙ και ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής ενώ ο Ψυχιατρικός Τομέας αναλαμβάνει το μάθημα ψυχιατρικής στο ΚΕΚ Βενιζελείου.

Πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής σε Αρχές Συστημικής Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με το  «Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης» (Δ/ντής  κ.  Χρυσός).

Συμμετοχή σε Διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες, ανακοινώσεις σε συνέδρια, οργάνωση ημερίδων.

Πού εξειδικεύεται και πού πρωτοπορεί

  • Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με ψυχωσική συνδρομή

Η λειτουργία της Μονάδας περιλαμβάνει καταμέτρηση ζωτικών λειτουργιών από τους νοσηλευτές του Ψυχιατρικού Τμήματος, πρόγραμμα για εκγύμναση και βελτίωση σωματικής κατάστασης από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου μας, υπό την Εποπτεία της Διευθύντριας  Τμήματος Φυσικοθεραπείας κας Παντουβάκη, συμβουλευτικές  παρεμβάσεις σε θέματα διατροφής, σωματικού βάρους και μεταβολισμού και παρακολούθηση ατομικών προγραμμάτων από το τμήμα Διαιτολογίας του Νοσοκομείου υπό την εποπτεία του Δ/ντή κου Λιναρδάκη και την ομάδα ψυχοθεραπείας  υπό την εποπτεία της κας Πετράκη και τη συμμετοχή της ψυχολόγου κας Κλεάνθης Ανδρουλάκη κι εθελοντών. Η ιδέα της ομάδας στηρίζεται σε λειτουργία αντίστοιχων κέντρων στη Δανία.

  • Depot Clinic

Η Κλινική Depot είναι εξειδικευμένη κλινική όπου χορηγούνται τα ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης και τα depot σκευάσματα.

Όλοι οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας που εργάζονται στο πλαίσιο της Κλινικής Depot είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σε ότι αφορά τη διαχείριση των Depot / Ενέσιμων Αντιψυχωσικών Μακράς Δράσης (π.χ. χορήγηση, αξιολόγηση ασθενών, Πρωτόκολλο λειτουργίας Κλινικής Depot, χαρακτηριστικά Depot/ Ενέσιμων Αντιψυχωσικών Μακράς Δράσης) έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μίας Κλινικής Depot με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Υπεύθυνοι νοσηλευτές Δ. Εγγλέζου (προϊσταμένη), Ειρ. Λαδουκάκη (νοσηλεύτρια)

  • Ειδικά ιατρεία (Εξειδικευμένα ιατρεία Άνοιας, Άγχους, Νευροαναπτυξιακών διαταραχών – ΔΕΠΥ).

Υπεύθυνος ψυχίατρος κα Χουρδάκη.

Στη λειτουργία τους συμμετέχουν ψυχολόγοι (κα Πετράκη, κα Ανδρουλάκη). Σε αυτά παρακολουθούνται ασθενείς που πάσχουν από ειδικές διαγνωστικές κατηγορίες και σε αυτά παρέχονται έξτρα διαγνωστικά τεστ, και πραγματοποιούνται εξειδικευμένες ψυχοθεραπευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές υπηρεσίες (Ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού: γνωσιακές/συμπεριφορικές παρεμβάσεις, συστημικού τύπου οικογενειακή προσέγγιση, μη κατευθυντική παρεμβατική ψυχοθεραπεία).

  • Ψυχοδερματολογικό Ιατρείο

Το ιατρείο λειτουργεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Δ/ντριας του Δερματολογικού Ιατρείου κα. Ιωαννίδου με  συνεργασία Δερματολόγου (κ. Ιωαννίδου), Ψυχιάτρου (κ. Χουρδάκη ), Ψυχολόγου (κ. Αρμενάκη) και Κοινωνικής Λειτουργού (κ. Θεοδωράκη). Παρακολουθεί ασθενείς με δερματολογικά προβλήματα όπου γίνεται  διερεύνηση του ψυχοκοινωνικού πλαισίου και ψυχικών δυσκολιών και γίνονται θεραπευτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

  • Θεραπεία Ανθεκτικής κατάθλιψης με Ρινικό Εκνέφωμα Εσκεταμίνης

Λίγοι άνθρωποι, μεγάλο έργο

Όπως υπογραμμίζει η διευθύντρια του τμήματος, “αν και λειτουργούμε με λίγους χώρους, χωρίς ύπαρξη ψυχιατρικής κλινικής και με ελάχιστο προσωπικό καταφέρνουμε το ποσοστό ανάγκης για  νοσηλεία των ασθενών που παρακολουθούνται σταθερά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία μας να έχει μειωθεί στο 1%.

-συνεργαζόμαστε με άλλα τμήματα του νοσοκομείου και της κοινότητας επιδεικνύοντας εξωστρέφεια

-η θεραπεία στηρίζεται στο συνεργατικό/διαλογικό μοντέλο. Πραγματοποιείται ψυχοεκπαίδευση των ασθενών με στόχο να έχουν εναισθησία και  να συνεργάζονται με τους θεραπευτές τους για συνδιαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Οφείλουμε τεράστιο Ευχαριστώ

– στους εθελοντές μας: Γ. Ρασούλη, Ειρ. Αλεξανδρίδη, Τζούλυ Ναούμ, Γεωργία Περογαμβράκη,  Αύρα Λογοθέτη, Εύα Αβραμάκη.

-τους συνεργάτες από άλλες δομές/τμήματα

-και φυσικά στους ασθενείς μας που μας παροτρύνουν με την εμπιστοσύνη τους να βελτιωνόμαστε συνεχώς”.

Τα όνειρά μας για το μέλλον

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το μέλλον.

Η κα Χουρδάκη σημειώνει ότι σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται:

“Ομάδα υποστήριξης νέων ενηλίκων. Η ομάδα αυτή θα στηρίζεται στη δυναμική και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη της. Σ’  ένα πλαίσιο ασφάλειας,  στόχος της είναι να αναγνωρίζονται προβλήματα και δυσκολίες και να ανακαλύπτονται νέες εναλλακτικές συμπεριφορές και δεξιότητες με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής. Υπεύθυνη ομάδας ψυχολόγος κα Σ. Καμπουράκη

Ομάδα ασθενών με κρίσεις πανικού.

Ομάδα υποστήριξης εργαζομένων ΜΕΘ  Υπεύθυνη ψυχολόγος κα Σ. Καμπουράκη.

Ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων τακτικών ιατρείων.

Όνειρό μας:

Η λειτουργία Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Βενιζελείου Νοσοκομείου με ατομικές συνεδρίες και  ομάδες ψυχοθεραπείας ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ψυχοθεραπείας και ασθενείς από αδύναμες οικονομικά τάξεις.

Η περαιτέρω ανάπτυξη ειδικών ιατρείων.

Στόχος μας να συμβάλλουμε στη θεραπεία ασθενών στην κοινότητα χωρίς την ανάγκη νοσηλειών και φαινομένου περιστρεφόμενης πόρτας (συνεχείς επαναεισαγωγές ) καθώς και διατήρηση λειτουργικότητας ασθενών σε όλους τους τομείς (οικογένεια, εργασία, κοινωνία).

Βασικό όραμά μας η εξάλειψη του στίγματος ψυχικής νόσου” καταλήγει.