ΒΙΑΝΝΟΣ

Ορεινά χωριά του Δήμου Βιάννου βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ψηφιακών νομάδων που σχεδιάζουν την απόβασή τους στην Κρήτη. Εγκαταλελειμμένα σπίτια στο  Βαχό και τα Αμιρά έχουν αρχίσει ήδη να ανακατασκευάζονται για τον σκοπό αυτό, με στόχο να φιλοξενηθούν εκεί ψηφιακοί νομάδες, δηλαδή εργαζόμενοι που απασχολούνται στις δουλειές τους εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου. Εργαζόμενοι από την Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν τα σχέδιά τους για να φτιάξουν βαλίτσες και να ζήσουν στον κρητικό νότο, δουλεύοντας εξ αποστάσεως και απολαμβάνοντας τις ομορφιές του εκπληκτικού περιβάλλοντος μιας περιοχής αμόλυντης από επενδύσεις, που αλώνουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Αυτό ακριβώς το φυσικό πλεονέκτημα καθιστά την περιοχή εξαιρετικά θελκτική για όλους εκείνους που θέλουν να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά η ζωή τους, μακριά από την ασφυκτικά εντατικοποιημένη καθημερινότητα των  πολύβουων πόλεων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την αγορά παλαιών κατοικιών για την εγκατάσταση ψηφιακών νομάδων.

Ο Βαχός και τα Αμιρά είναι δύο χωριά όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατασκευή παλιών σπιτιών, στα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν εργαζόμενοι ώστε η ζωή τους να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ένα φυσικό περιβάλλον ηρεμίας, που θα μπορεί να αναβαθμίσει και ποιοτικά την απόδοση τους στην εργασία.

Έτσι επιλέγουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου για να καταφέρουν να συνδυάσουν την εργασία τους με μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ζωή.

Τα παραδοσιακά χωριά του δήμου αρχίζουν να αλλάζουν όψη και να αναζωογονούνται από την ανακατασκευή παλιών σπιτιών και πολύ σύντομα οι περιοχές αυτές θα εξελιχθούν και θα αναπτυχθούν σε μια νέα πραγματικότητα».

Άλμα στο μέλλον

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, ο δήμος Βιάνου βρίσκεται στην αφετηρία ραγδαίων εξελίξεων που αναμένεται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του.

Η γεωγραφική θέση του που απέχει μόλις 20’ από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι συνδυαστικά με την εκπληκτική ομορφιά του ορεινού όγκου του και τα 45 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου που διαθέτει αποτελούν στρατηγικά πλεονεκτήματα που τον καθιστούν εξαιρετικά θελκτικό ως προνομιακό πεδίο για τον τουρισμό για την ποιότητα ζωής.

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης
Ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος κ. Μπαριτάκης, η Βιάννος είναι ένας δήμος που αρχίζει να αλλάζει βηματισμό. Σήμερα η οικονομία του σε ποσοστό 75% στηρίζεται στη γεωργία και 25% στην κτηνοτροφία.

Όμως το γεγονός ότι απέχει μόλις 20 λεπτά από το αεροδρόμιο Καστελλίου τον καθιστά εξαιρετικά θελκτικό τουριστικό προορισμό.

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που βλέπουμε ότι στα παράλια του δήμου έχουμε πολύ ισχυρούς τουριστικούς επενδυτές στον Κερατόκαμπο, την Ψαρή Φοράδα και το Καστρί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο παραλιακό κομμάτι του Δήμου,  τα πράγματα αλλάζουν και στο ορεινό τμήμα του, το οποίο αρχίζει να αποκτά ζωή με τους ψηφιακούς νομάδες, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα συμπαρασύρει μια σειρά εξελίξεων σε σχέση με το τοπικό εμπόριο που θα πρέπει να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί, όπως και ο αγροτουρισμός… Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, όπως τονίζει ο κ. Μπαριτάκης, η ευθύνη του Δήμου είναι να ενισχύσει τις υποδομές του, με πρώτο βήμα να αποκτήσει ποιοτικό οδικό δίκτυο, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Αυτό είναι ένας κεντρικός στόχος, όπως επίσης στρατηγικής σημασίας στόχευση είναι η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο θα ορίσει τις χρήσεις γης που θα καθορίζουν και τον καμβά της ανάπτυξης του.