Η ΛΑΪΚΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Την ίδια ώρα που παραμένει μετέωρη η εξεύρεση ελεύθερου χώρου, στον οποίο θα μεταφερθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου, ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αγωγή-μαμούθ, με την οποία καλούνται να πληρώσουν «την Άρτα και τα Γιάννενα» για την πολύκροτη υπόθεση του περίφημου ακινήτου Λυδάκη. Με τον τρόπο αυτό σφραγίζεται ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα, δηλαδή η δέσμευση της μεγαλύτερης ρυμοτομικά έκτασης της πόλης, το οποίο οδηγείται στα δικαστήρια δια χειρός Κατρούγκαλου το δικηγορικό γραφείο του οποίου υπογράφει την αγωγή.

Θυμίζουμε ότι το ακίνητο των 26 στρεμμάτων δεσμεύτηκε για περισσότερο από έναν αιώνα με το σχέδιο πόλης, που προέβλεπε τη δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, χωρίς ποτέ να συντελεστεί η απαλλοτρίωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη.

Η μακροχρόνια δέσμευση του ακινήτου ώθησε τους αγανακτισμένους -εξαιτίας της ανείπωτης ταλαιπωρίας που έχουν ζήσει εδώ και μισό αιώνα με τη δέσμευση της περιουσίας τους -ιδιοκτήτες να καταθέσουν αγωγή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης από όπου ζητούν εξ ολοκλήρου το ποσό των 312.972.228 ευρώ.

Η ΑΓΩΓΗ-ΜΑΜΟΥΘ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Η πολυσέλιδη αγωγή θεμελιώνει μια γιγαντιαία οικονομική απαίτηση των ιδιοκτητών, λόγω της βλάβης που έχουν υποστεί από τη μακροχρόνια δέσμευση του ακινήτου τους και τεκμηριώνει τη διεκδίκηση του ποσού αυτού από τα διαφυγόντα κέρδη που θα είχαν, εάν μπορούσαν να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους όλες αυτές τις δεκαετίες που παραμένει δεσμευμένο.

Εκτός των άλλων αξιώνουν να τους καταβληθούν νομότοκα 9.200.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχουν υποστεί από τις παραλείψεις και τις παράνομες – όπως τις χαρακτηρίζουν- πράξεις των αρμοδίων οργάνων.

Η πλευρά των ιδιοκτητών έχει καταστήσει σαφές είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις της να εισπράξει χρήματα από την Περιφέρεια Κρήτης ή από τον Δήμο Ηρακλείου, αφού ο πραγματικός υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση είναι το κεντρικό κράτος και συγκεκριμένα τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι  ήταν υποχρεωμένη  να περιλάβει και τους δύο θεσμικούς φορείς στην αγωγή  επειδή διαχρονικά ενεπλάκησαν ως φορείς διοίκησης στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Όπως είχε γράψει η «Π», τον Μάρτιο,  το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου  λύνοντας έτσι τον γόρδιο δεσμό της δέσμευσης του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου απελευθερώνοντας τη χρήση του  σε πολεοδομικό κέντρο, πράγμα το οποίο   ανοίγει τον δρόμο στους ιδιοκτήτες του προκειμένου να το αξιοποιήσουν.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η πλευρά των ιδιοκτητών, διακρίνοντας ότι η Πολιτεία με τα γνωστά αντανακλαστικά της δεν θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την απαλλοτρίωση του ακινήτου, είχε καταθέσει  περίπου την ίδια πρόταση που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ‘78, το ‘80 και το ‘89, χωρίς ποτέ να καταφέρει να φτάσει σε αίσιο τέλος.

Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι  διαδικαστικά η υπόθεση της  άρσης της απαλλοτρίωσης βρίσκεται στο σημείο που έφτασε 28 χρόνια πριν, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας του αείμνηστου  Μανόλη Καρέλλη είχε δεχτεί την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Ωστόσο τα πράγματα στην πορεία εξελίχθηκαν ανατρεπτικά, καθώς το Υπουργείο φρέναρε την υπόθεση, με αποτέλεσμα να βαλτώσει η όλη διαδικασία. Από το 1989 μέχρι και πριν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο θέμα της απαλλοτρίωσης ακόμα και τις περιόδους που «έβρεχε»   χρηματοδοτικά πακέτα, με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου να βρίσκεται σε αντικειμενική οικονομική ένδεια να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του ακινήτου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το οικόπεδο Λυδάκη είχε ακριβώς την ίδια τύχη με το γνωστό οικόπεδο Φακίδη, όπου επίσης προβλεπόταν χώρος πρασίνου, ο οποίος κυριολεκτικά χάθηκε από τα χέρια του Δήμου, ο οποίος δεν φρόντισε να διεκδικήσει και να διασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για την απαλλοτρίωσή του.

Προς αναζήτηση νέου ακινήτου για τη λαϊκή

Στο μεταξύ στο κενό πέφτουν οι μέχρι σήμερα προσπάθειες που έχει κάνει ο Δήμος για την αναζήτηση οικοπέδου, στο οποίο θα στεγάσει τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου. Βεβαίως, πρόκειται για τη μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της πόλης, η οποία εδώ και χρόνια πραγματοποιείται στο οικόπεδο Λυδάκη.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει καταφέρει σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να παρατείνει τη φιλοξενία της λαϊκής αγοράς στο οικόπεδο,  μέσα από μισθωτήριο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει. Το μισθωτήριο ωστόσο λήγει το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς άρα  ο Δήμος μέχρι τότε θα πρέπει να έχει λύσει το κρίσιμο θέμα για το πού θα μετακινηθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου.