κτηματογράφηση

Τον γόρδιο δεσμό μιας απίστευτης γραφειοκρατίας που μπλέκεται στα γρανάζια της οικονομικής κρίσης καλούνται να διαχειριστούν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Βιάννου, Μινώα, Γόρτυνας και Φαιστού, Αρχανών Αστερουσίων, προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν στη διαδικασία της κτηματογράφησης στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία υπάρχουν τεράστια προβλήματα με διαθήκες όπου δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς, με προσύμφωνα που δεν έχουν γίνει συμβόλαια, και με χρησικτησίες όπου δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας…

Πολύ σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει επίσης και με τις γεωτρήσεις οι οποίες συνήθως ανήκουν σε πολλά άτομα και υπάρχουν νομικά κενά σε σχέση με τον τρόπο που θα δηλωθούν. Μέσα σε όλα αυτά καταγράφονται και αντιδράσεις σε σχέση με το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που όπως στην πορεία ανακαλύπτουν έχει πολλές παγίδες.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο ότι  η δήλωση ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει  κίνδυνος να χαθούν ιδιωτικά ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν  εγκαίρως στο κτηματολόγιο, εάν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Όσοι δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους θα είναι αναγκασμένοι στην πορεία να προσφύγουν δικαστικά για να μπορέσουν να κερδίσουν την κυριότητα της περιουσίας τους. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν εγκαίρως χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» και προοπτικά καταλήγουν στα χέρια του Δημοσίου, εάν στο μεταξύ δεν εμφανιστεί κάποιος «χρυσοδάκτυλος» να δηλώσει ως δικό του ακίνητο άλλου ιδιοκτήτη.

Τα προβλήματα της κτηματογράφησης

Αντιμέτωποι με μια γραφειοκρατία που ποτέ δεν διαχειρίστηκαν είναι δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που όφειλαν να κάνουν για να κατοχυρώσουν τους τίτλους των εμπράγματων δικαιωμάτων τους. Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα κτηματολογικά γραφεία που έχουν ανοίξει στους Δήμους Βιάννου, Μινώα, Γόρτυνας και Φαιστού, Αρχανών Αστερουσίων, υπάρχει ένας αριθμός πολιτών που εξακολουθεί να έχει εκκρεμότητες με τις διαθήκες καθώς δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς υπό τον φόβο των οικονομικών  χρεώσεων που επισείει αυτή η διαδικασία.

Με τον ίδιο τρόπο καταγράφονται πολλές περιπτώσεις πολιτών που ενώ έχουν κάνει προσύμφωνα πώλησης της ιδιοκτησίας τους, δεν προχώρησαν την όλη διαδικασία  επειδή έχουν οικονομικές εκκρεμότητες στην Εφορία και φοβούνται ότι τα χρήματα που θα εισπράξουν θα κατασχεθούν.

Και μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις ενώ κάποια ακίνητα αυτά πολλές φορές έχουν αλλάξει χέρια, στα επίσημα έγγραφα του Ε9 να δηλώνονται στον αρχικό ιδιοκτήτη.

Αντίστοιχα υπάρχουν τεράστια ζητήματα με τη χρησικτησία, και ειδικά στα βοσκοτόπια, όπου οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότερα από 30 άτομα αλλά δεν έχουν κατοχυρώσει την  ιδιοκτησία τους.

Θολό είναι το τοπίο και σε σχέση με τις γεωτρήσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται πολλοί άνθρωποι ακριβώς επειδή το κόστος είναι δαπανηρό και επέλεξαν να συνεργαστούν για να μπορούν να αξιοποιήσουν το νερό. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των γεωτρήσεων δεν έχουν συστήσει μια εταιρεία ή έναν συνεταιρισμό, υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με το πώς θα καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο η ιδιοκτησία τους.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν με το κτηματολόγιο συνδέεται με τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως είναι γνωστό, στα ακίνητα εντός του αστικού ιστού η χρέωση σε κάθε ακίνητο σε όποια μορφή μπορεί να έχει (οικόπεδο, σπίτι αγροτεμάχιο) είναι 35 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα εκτός οικισμού ακίνητα, εάν ένας πολίτης έχει μόνο ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο ή ένα χωράφι πληρώνει 35 ευρώ. Αν όμως έχει δύο πληρώνει 70 ευρώ. Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει περισσότερα από δύο ακίνητα η χρέωση είναι η ίδια. Κάπου όμως εδώ υπάρχει μια παγίδα. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι βασικός όρος για να πληρώσει 70 ευρώ για τα περισσότερα από δύο ακίνητά του, είναι να βρίσκονται όχι μόνο στον ίδιο Δήμο, αλλά και στον ίδιο οικισμό! Επειδή όμως οι περισσότερες ιδιοκτησίες είναι διάσπαρτες, ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει ξεχωριστά για την ιδιοκτησία του σε κάθε οικισμό και έτσι το κόστος χρέωσης πολλαπλασιάζεται. Για παράδειγμα υπάρχουν πολίτες που έχουν χωραφάκια με ελιές σε διάφορα κοντινά χωριά και θα πρέπει να πληρώσουν ξεχωριστά επειδή δεν είναι ενταγμένα στον ίδιο οικισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος κτηματογράφησης που θα τους χρεωθεί.