ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ζήτημα παράτασης ως το 2026 για να διορθώσουν εσφαλμένες εγγραφές και αδήλωτα εμπράγματα δικαιώματα του Κτηματολογίου στα παλαιά όρια του προκαποδιστριακού Δήμου Ηρακλείου, έχει αρχίσει να εγείρει η Λότζια καθώς ο χρόνος που απομένει ως το τέλος του έτους σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, να απειλείται η πρόκληση τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων.

Το όλο θέμα συζητείται έντονα και ενδεχομένως να τεθεί σε επόμενη δια περιφοράς έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί η έγκριση ψηφίσματος προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο και να ζητά παράταση της διαδικασίας διόρθωσης λαθών για το κτηματολόγιο στα παλαιά όρια του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης είναι κομβικό το ζήτημα της παράτασης  για χιλιάδες ιδιοκτήτες που σήμερα έχουν εγκλωβιστεί στη μέγγενη του χρόνου, που δεν επαρκεί για να διορθώσουν εντοπισμένα προβλήματα σε εγγραφές, ή αδήλωτα εμπράγματα δικαιώματα ή ακόμα να αποκαταστήσουν  εκκρεμότητες που πρέπει με κάθε τρόπο να διορθωθούν.

Όπως είναι γνωστό, με βάση την υφιστάμενη κατάσταση λήγει στο τέλος του χρόνου η προθεσμία διόρθωσης λαθών στο κτηματολόγιο στα παλιά όρια του Δήμου Ηρακλείου και ο χρόνος που μεσολαβεί δεν επαρκεί, καθώς υπάρχουν τεράστια ζητήματα με εσφαλμένες εγγραφές, αδήλωτα εμπράγματα δικαιώματα και δεκάδες εκκρεμότητες που είναι αδύνατο να κλείσουν εμπρόθεσμα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου προέρχεται από τις εκτάσεις που δόθηκαν στον Δήμο μετά από διανομές αγρών και συνοικισμών του υπουργείου Γεωργίας, και της Πρόνοιας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σύνταξης των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων οι πράξεις αυτές θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη από τους μελετητές του κτηματολογίου κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης και να εμφανίζονται με χωριστό ΚΑΕΚ ως ιδιοκτησίες του Δήμου.

Παρόλα αυτά, κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου δεν εμφανίζεται να ελήφθησαν υπόψη οι διανομές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πληθώρα ακινήτων που εμφανίζονται  σε αυτές και μεταβιβάστηκαν στον Δήμο Ηρακλείου να μην εμφανίζονται σε ξεχωριστό ΚΑΕΚ και τμήματα τους να εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών.

Πέραν των ιδιωτικών (ελαιοφύτων, χέρσων, αγρών κ.λ.π.) και κοινωφελών (σχολικών ακινήτων, κοιμητηρίων, δεξαμενών, κ.λ.π.) πληθώρα οδικών τμημάτων, ρεμάτων, κοινόχρηστων χώρων, εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών ή εμφανίζονται με διαφορετικά όρια ή εμβαδό.

Παράλληλα, αρκετά από τα ιδιωτικά ακίνητα του Δήμου που δηλώθηκαν εμπρόθεσμα από τον Δήμο κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης δεν ελήφθησαν υπόψη από τους μελετητές.

Αντίθετα, λήφθηκαν υπόψη δηλώσεις του δημοσίου ή ιδιωτών άνευ στοιχείων και τίτλων ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκης ο Δήμος έχει  καταθέσει εκατοντάδες αγωγές με τις οποίες ζητά να αποκαταστήσει εκατοντάδες τέτοιες εκκρεμότητες που δεν πρόκειται να έχουν τελεσιδικήσει ως το τέλος του χρόνου.

Αντίστοιχη είναι η θέση και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, που εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου για να μπορέσει ο κόσμος να  διορθώσει εσφαλμένες εγγραφές και αδήλωτα εμπράγματα δικαιώματα, του Κτηματολογίου στα παλαιά όρια του προκαποδιστριακού Δήμου Ηρακλείου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Βασιλάκης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων δικηγόρος Κώστας Αράπογλου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων και δικηγόρος Κώστας Αράπογλου  εξηγεί ότι οι  ελάχιστοι μήνες που απομένουν δεν επαρκούν για να καταφέρουν να αποκαταστήσουν τα λάθη που έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιοχές της πόλης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή έξω από τη Χανιόπορτα στο δυτικό τμήμα της πόλης όπου υπάρχουν σοβαρότατες επικαλύψεις ιδιοκτησιών, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα. «Το Ηράκλειο σε αυτές τις περιοχές έχει μετακινηθεί κατά τέσσερα μέτρα».

Ο κ. Αράπογλου περιγράφει ότι πρόκειται για τεράστιο ζήτημα αφού εάν οι εσφαλμένες πρώτες εγγραφές δεν διορθωθούν μέσα  στη νόμιμη προθεσμίας, τότε, (κατ’ άρθρο 7 ν. 2664/1998), θα καταστούν οριστικές και θα παραγάγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ του φερόμενου ως δικαιούχου, με αποτέλεσμα να απωλέσουν χιλιάδες πολίτες, Δήμοι όπως και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και το Ελληνικό Δημόσιο, τα εμπράγματα δικαιώματά τους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει δηλώσει την ιδιοκτησία του στο κτηματολόγιο στα παλαιά όρια του Δήμου Ηρακλείου τότε αυτή καταγράφεται ως ακίνητο άγνωστου ιδιοκτήτη και περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αντίστοιχα όποιος δεν διορθώσει τα λάθη που υπάρχουν  στην ιδιοκτησία του, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο κτηματολογικό φύλλο θεωρούνται ως αδιαπραγμάτευτα. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου τεράστιο κεφάλαιο είναι και τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα οι ιδιοκτήτες των οποίων θα πρέπει να προχωρήσουν δικαστικά τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης τους, που προϋποθέτει μια σημαντική προεργασία με τοπογραφικά διαγράμματα και ένα σύνολο εγγράφων που πρέπει να συγκεντρωθούν η οποία απαιτεί χρόνο.

Εάν όμως δε γίνει η διαδικασία αυτή οι ιδιοκτήτες των εξ αδιαιρέτων έχουν εγκλωβιστεί διότι δεν μπορούν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ή να πουλήσουν ή να αξιοποιήσουν λειτουργικά το ακίνητό τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.