ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ: Πληρώνουν πάγιο, αλλά όχι… νερό

Ένα μεγάλο κεφαλοχώρι του Δήμου Ηρακλείου πληρώνει μόνο τα πάγια στο νερό της άρδευσης, ενώ είναι αμέτρητοι οι λογαριασμοί άρδευσης που δεν έχουν ταυτοποιηθεί με τους καταναλωτές. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης με δηλώσεις του στην «Π» ο οποίος έχει την ευθύνη του κρίσιμου τομέα της άρδευσης στο Δήμο Ηρακλείου, και όπως προαναγγέλλει, αναζητούνται σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις με υδρόμετρα τα οποία θα ενεργοποιούνται με προπληρωμένες κάρτες, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το οξύ πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με την αδυναμία καταγραφής της πραγματικής κατανάλωσης νερού. Στο μεταξύ χθες η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε τη διατήρηση των τιμών των τελών άρδευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα της υπηρεσίας άρδευσης.

Χάνονται ποσότητες νερού που δεν καταγράφονται

Σοβαρή απόκλιση  στην ανταποδοτικότητα της άρδευσης διαπιστώνει η Λότζια, αφού, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Αγριμανάκης, υπάρχουν περιοχές που πληρώνουν μόνο το πάγιο. Για την ακρίβεια όπως περιγράφει υπάρχει κεφαλοχώρι στο Δήμο Ηρακλείου, στο οποίο οι κάτοικοι πληρώνουν μόνο τα πάγια, και δυστυχώς αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση που, όπως υπογραμμίζει, θα λυθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα σε αυτή τη φάση αναζητείται μια συγκεκριμένη  τεχνολογία υδρομέτρων που λειτουργεί με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο κάτοχος του υδρομέτρου όσο διάστημα κάνει χρήση του αρδευτικού νερού.

Παράλληλα ο ίδιος τονίζει ότι στους στόχους του είναι να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της σύμβασης των υδρονομέων ώστε να δείχνουν μεγαλύτερη αυστηρότητα στον έλεγχο και να τεθούν προ των ευθυνών τους σε σχέση με το πως θα ανταποκρίνονται στο  έργου τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών στους οποίους δεν έχει προχωρήσει η ταυτοποίηση με το υδρόμετρο τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα σε σχέση με  το ποιος είναι ο χρήστης και πού θα πρέπει να πάει ο λογαριασμός. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να υπάρχουν πάρα πολλοί καταναλωτές οι οποίοι δεν παραλαμβάνουν λογαριασμούς νερού και να επικρατεί ένα χάος σε σχέση με τις χρεώσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Αγριμανάκης, στόχος του Δήμου είναι να ξεκαθαρίσει αυτή η θολή εικόνα που δημιουργεί προβλήματα στο ζήτημα των χρεώσεων, προκειμένου να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα σε σχέση με το τι χρωστάει ο κάθε πολίτης και την εμπρόθεσμη παράδοση του λογαριασμού του.

Τι θα πληρώνουμε για την άρδευση

Χθες ωστόσο η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε τη διατήρηση των τιμών των τελών άρδευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα της υπηρεσίας άρδευσης. Έτσι το πάγιο ετήσιο τέλος ανά  υδρόμετρο είναι 12,00 ευρώ, ενώ το  τέλος σύνδεσης υδρομέτρου  105,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της αξίας του υδρομέτρου) ή 55,00 ευρώ (άνευ προμήθειας υδρομέτρου). Αντίστοιχα το τέλος ελέγχου υδρομέτρου είναι 12,00 ευρώ, ενώ το τέλος επανασύνδεσης – μεταφοράς υδρομέτρου είναι 55,00 ευρώ.

Τέλος η αντικατάσταση υδρομέτρου κατόπιν αίτησης του δημότη κοστολογείται στα 55,00 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική της υπηρεσίας της άρδευσης προτείνεται η επιβολή τιμής 0,14€/κ.μ. για τον τομέα του Προφήτη Ηλία και τιμής 0,23€/κ.μ. για τους υπόλοιπους αρδευτικούς τομείς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση που ενέκρινε χθες η Δημοτική Επιτροπή δεν είναι ισοσκελισμένα τα έσοδα με τα έξοδα της ΔΕΥΑΗ για το 2024, καθώς το προϋπολογιζόμενο κόστος της άρδευσης είναι 4.242.881,08 ευρώ, και τα προϋπολογιζόμενα έσοδα 3.992.881 ευρώ.