Αμέτρητα είναι τα προβλήματα των νοσοκομείων της Κρήτης που δεν έχουν το προσωπικό που χρειάζονται, ενώ η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας εξελίσσεται καθημερινά σε μια μεγάλη και δυσάρεστη περιπέτεια για να κλείσεις ιατρικό ραντεβού, να κάνεις εξετάσεις, να μπεις στο χειρουργείο.
Βενιζέλειο: Γίνονται τα μισά χειρουργεία απο το 2018
Αποδεκατισμένος είναι ο χειρουργικός τομέας του Βενιζελείου, μετά τις αποχωρήσεις αναισθησιολόγων λόγω συνταξιοδότησης.
Ο διευθυντής χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου, είπε στην «Π» ότι έχουν μείνει 5 αναισθησιολόγοι και ένας με μπλοκάκι, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον οι διπλάσιοι.
Έτσι ενώ το Βενιζέλειο το 2018 ήταν το δεύτερο νοσοκομείο της χώρας σε αριθμό επεμβάσεων που έφθαναν τις 12.000 -13.000 το χρόνο, σήμερα δεν γίνονται πάνω απο 6.500 χειρουργεία.
«Φθάσαμε στο σημείο να χειρουργούμε μόνο τους καρκίνους και τα επείγοντα» είπε ο κ.Κωστάκης υπογραμμίζοντας ότι σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα και με τις εφημερίες, ελλείψει αναισθησιολόγων.
ΠΑΓΝΗ: Στο… περίμενε για ραντεβού και εξετάσεις
Τα ιατρικά ραντεβού σε πολλά ιατρεία «πρώτης γραμμής» κλείνονται στο τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.
Για παράδειγμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχει πολύμηνη αναμονή, μεταξύ άλλων, για το ιατρείο κακοηθειών, θυρεοειδούς, το καρδιολογικό, το νευρολογικό για επιληψίες, το ορθοπεδικό, το οφθαλμολογικό, το πνευμονολογικό, το ρευματολογικό κ.α.
Μεγάλη αναμονή υπάρχει επίσης για εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 5.000 χειρουργεία εκ των οποίων τα 3.500 χρειάζονται γενική αναισθησία.
Οι επεμβάσεις θα μειωθούν στο μισό από τον επόμενο μήνα για να πάρει άδεια το προσωπικό του νοσοκομείου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συγγενείς των ασθενών αναλαμβάνουν πολύ συχνά ρόλο μεταφορέα, αφού το προσωπικό σε αυτό το πόστο είναι ελάχιστο.
Είναι ενδεικτικό ότι στη νυχτερινή βάρδια από τις 11 το βράδυ, για τις κλινικές ολόκληρου του νοσοκομείου, είναι διαθέσιμος μόνο ένας μεταφορέας.
Από το Λασίθι στο Ηράκλειο για ακτινογραφίες
Ζοφερή, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία του ν. Λασιθίου σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Κώστα Καραταράκη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου που είναι ήδη επιβαρυμένα και δέχονται ασθενείς απο όλη την Κρήτη.
Για παράδειγμα, η υπολειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επηρεάζει την λειτουργία όλου του νοσηλευτικού ιδρύματος, αφού τις μισές ημέρες του μήνα δεν εφημερεύει. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να έρχονται για εξετάσεις στο Ηράκλειο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καραταράκης σημείωσε ότι πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να λειτουργεί 30 μέρες το μήνα ούτε το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, αφού συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα ο διευθυντής και το βάρος πέφτει σε μόλις 2 γιατρούς.