Κοινωνική έκρηξη ετοιμάζεται να δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου που καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά από όλο το νησί.
Η εικόνα στην Ορθοπεδική Κλινική είναι αποκαρδιωτική. Μέχρι χθες σχεδόν 35 ασθενείς, κυρίως με κατάγματα, ήταν στην αναμονή έως και 15 ημέρες για να μπουν στο χειρουργείο, ωστόσο διαθέσιμος χειρουργικός χρόνος δεν υπάρχει ούτε οι αναισθησιολόγοι επαρκούν.
Από το Αναισθησιολογικό Τμήμα γιατροί φεύγουν για να ιδιωτεύσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό, με πολλαπλάσιες αμοιβές ενώ το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου.
Από την Ορθοπεδική Κλινική έφυγε λόγω συνταξιοδότησης ο γιατρός Κώστας Μπαλαλής, ενώ σε λίγες εβδομάδες φεύγει λίγο νωρίτερα από την συνταξιοδότηση και ο ορθοπεδικός Μανόλης Βεληβασάκης.
“Ντρέπομαι να κοιτάξω τους ασθενείς μου στα μάτια. Τους λέμε ότι θα τους χειρουργήσουμε, τους το λέμε 4-5 φορές και μετά το χειρουργείο αναβάλλεται ξανά και ξανά. Δεν ξέρουμε πια τι να τους πούμε” ανέφερε γιατρός στην “Π”.
“Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και όσο χειροτερεύει η εικόνα στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού και δεν μπορούν να καλύψουν περιστατικά, τόσο επιβαρύνεται το ΠΑΓΝΗ που δέχεται κόσμο και από τα γύρω νησιά” είπε στην “Π” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Ορθοπεδικής Γιώργος Κοντάκης.
Ο κ. Κοντάκης ανέφερε ότι στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική δεν χειρουργούνται μόνο κατάγματα, γίνονται επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη, αντιμετωπίζονται ογκολογικά περιστατικά και πολλά άλλα.
Στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά στις αναμονές των ασθενών για να κάνουν μια επέμβαση, είπε: “Μια προσωρινή λύση θα ήταν να γίνονται χειρουργεία τα Σαββατοκύριακα έναντι έξτρα αμοιβής προφανώς αλλά νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι οι πολύ χαμηλές αμοιβές των γιατρών, αν δεν αυξηθούν θα συνεχίσουν να φεύγουν από το ΕΣΥ”.
“Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του” κατέληξε ο κ. Κοντάκης.
Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων οι 41 θέσεις στα νοσοκομεία
Εντωμεταξύ, μόλις 41 θέσεις βοηθητικού προσωπικού έχουν εγκριθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης στην προκήρυξη για την κάλυψη 800 θέσεων πανελλαδικά, γεγονός που το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ χαρακτηρίζει κοροϊδία, αφού οι κενές θέσεις ξεπερνούν το 50% αυτών που υπάρχουν σήμερα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Δημήτρη Βρύσαλη, από την συγκεκριμένη προκήρυξη για μεταφορείς, βοηθούς θαλάμων κ.λπ. (πλην νοσηλευτικού προσωπικού) στα νοσοκομεία κατανέμονται:
11 μόνο θέσεις για το ΠΑΓΝΗ, 7 θέσεις για το Βενιζέλειο, 9 θέσεις για Χανιά, 6 θέσεις για το Ρέθυμνο, 2 θέσεις για τον Άγιο Νικόλαο.
Ακόμη 2 θέσεις για την Ιεράπετρα, 2 θέσεις για το νοσοκομείο Σητείας και 2 μόνο θέσεις για το Διαλυνάκειο.
Ο πρόεδρος του Σωματείου είπε στην «Π» ότι ενδεικτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 550 θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι κενές και οι 400, αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό.
«Με αυτά τα δεδομένα προφανώς και μιλάμε για κοροϊδία» είπε επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός εποχιακών συμβασιούχων παραιτούνται και φεύγουν.
Είναι γνωστό ότι στο σύνολό τους τα νοσοκομεία του νησιού και οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας υποφέρουν από ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών και οι παραιτήσεις έχουν γίνει ρουτίνα στο ΕΣΥ, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα.
Καμία απάντηση
Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες που περιμένουν συχνά επί μήνες για ιατρικά ραντεβού, εξετάσεις και επεμβάσεις.
Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας, η Διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης και οι διοικήσεις των νοσοκομείων απαξιούν να δώσουν απαντήσεις για το πού οδηγείται η δημόσια υγεία στο νησί η οποία παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα των τελευταίων ετών.
Σύσκεψη για την υγεία
Σήμερα οργανώνεται ευρεία σύσκεψη για την υγεία στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ και οι διοργανωτές αναφέρουν:
“Η σύσκεψη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και των ιατρικών συλλόγων δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αφού οι λύσεις που παρουσιάστηκαν είναι αυτές που εδώ και μήνες έχουν φέρει τα νοσοκομεία σε αυτήν την κατάσταση.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ μετά τη σύσκεψη στην οποία δεν πήραν μέρος τα σωματεία εργαζομένων και γιατρών των νοσοκομείων και ΚΥ της Κρήτης, που αναδεικνύουν διαχρονικά και με συνέπεια τα προβλήματα, δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας διεκδικώντας το σύνολο των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων για αποκλειστικά υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς πληρωμές άμεσες και έμμεσες.
Καλούμε τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της Κρήτης σε κοινή σύσκεψη την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 12:30 στο αμφιθέατρο του ΠαΓΝΗ.