ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Άφησαν τα έργα για τις... ελιές
Π. Καπετάνιου

Σημειωτόν προχωρούν εκατοντάδες έργα σε ολόκληρη την Κρήτη αφού το εργατοτεχνικό προσωπικό των εργοληπτικών εταιρειών βρίσκεται σε άδεια για την περισυλλογή ελαιοκάρπου.

Περίπου το μισό προσωπικό των εργοληπτικών εταιρειών έχει αφήσει τα έργα και τρέχει στις ελιές αφού οι εξαιρετικές τιμές του λαδιού έχουν ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των εργαζομένων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακουφίσουν  τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται. Στο μεταξύ τεράστιες είναι οι ελλείψεις εξειδικευμένων τεχνητών σε ολόκληρο το νησί  καθώς  υπολογίζονται στις 3.500 οι κενές θέσεις που έχουν καταγραφεί,  για τις οποίες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών ζητά να καλυφθούν μέσα από  διακρατικές συμφωνίες που θα ανοίξουν το δρόμο για να έρθει προσωπικό από άλλες χώρες.

Αφήνουν τα έργα και τρέχουν στις ελιές

Εκατοντάδες έργα σε όλη την Κρήτη  υπολειτουργούν αφού η ελαιοσυγκομιδή έχει απορροφήσει την πλειοψηφία του εργατοτεχνικού προσωπικού που ζητά άδεια από 15 μέρες έως και ένα μήνα για να μαζέψει τις ελιές του. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι κυρίαρχο σε όλη την Κρήτη, αφού η σχέση των κατοίκων με την καλλιέργεια της ελιάς είναι κυρίαρχη  σε όλο το νησί τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ζαχαρίας Αθουσάκης.

Ο ίδιος περιγράφει ότι  αυτή τη στιγμή απουσιάζει το μισό προσωπικό των εργοληπτικών εταιριών αφού οι καλές τιμές του λαδιού έχουν κινητοποιήσει τους πάντες στη διαδικασία της ελαιοκομιδής. Από την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι πρώτες άδειες και το πρόβλημα οξύνθηκε μετά τις 15 του μήνα που οι περισσότερες εταιρείες έμειναν με το μισό προσωπικό.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι εταιρείες αναγκαστικά δίνουν άδειες στο προσωπικό αντιλαμβανόμενες την ειδική συνθήκη που υπάρχει σε σχέση με τη συγκέντρωση του ελαιοκάρπου διότι είναι κατανοητή η ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος ειδικά τώρα που οι οικονομικές πιέσεις είναι τόσο μεγάλες και η τιμή του λαδιού κυμαίνεται σε τόσο υψηλά επίπεδα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Άφησαν τα έργα για τις... ελιές
Αναζητούνται 3.500 εργατοτεχνίτες στην Κρήτη

Στο μεταξύ είναι τεράστια η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στην Κρήτη οι κενές θέσεις εκτιμάται ότι φτάνουν τις 3.500.

Με έγγραφη παρέμβαση του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών έχει ζητήσει να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές μέσα από  διακρατικές συμφωνίες που θα ανοίξουν το δρόμο για να έρθει προσωπικό από άλλες χώρες. Με βάση τα επίσημα έγγραφα του συνδέσμου στην Κρήτη υπάρχει τεράστια έλλειψη σε σιδεράδες, σε τεχνίτες διαχείρισης του μπετόν και τοποθέτησης του σιδερένιου οπλισμού, σε καλουπατζήδες και επιστρωτές σκυροδέματος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Άφησαν τα έργα για τις... ελιές

Επίσης υπάρχει έλλειψη σε εργάτες κατασκευών οικοδομών, σε ξυλουργούς οικοδομών, σε κόπτες και συνδετες ράβδων, σε οικοδόμους και χτίστες, σε σιδεράδες οπλισμών σκυροδέματος. Οι ελλείψεις έχουν αποτιμηθεί ότι φτάνουν τις 2000 στο Ηράκλειο, τις 560 στο  Λασίθι, τις 430 στο Ρέθυμνο και τις 270 στα Χανιά. Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει ακόμα μια σοβαρή έλλειψη η οποία αφορά στους χειριστές μηχανημάτων που σε ολόκληρο το νησί εκτιμάται ότι οι ανάγκες που υπάρχουν ανέρχονται στα 400 άτομα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι μεγάλες απώλειες του εργατοτεχνικού προσωπικού έχουν σαν αφετηρία την περίοδο της οικονομικής κρίσης καθώς τότε ξεκίνησε η διαδικασία μετακίνησης σε άλλες χώρες όπως την Αγγλία τη Γερμανία τον Καναδά. Οι απώλειες αυτές όπως εξηγεί, συνεχίστηκαν και δεν αναπληρώθηκαν με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να μεγαλώνουν και σήμερα να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην εξεύρεση εργατοτεχνικού προσωπικού.

Το στέλεχος του ΣΑΤΕ κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης
Το στέλεχος του ΣΑΤΕ κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης

Ο κ. Αθουσάκης εξηγεί ότι τις μεγάλες απώλειες εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού τις ζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επειδή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους ενισχυμένους μισθούς των μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών που όχι μόνο διασφαλίζουν τη μερίδα του λέοντος στα υψηλού οικονομικού διαμετρήματος έργα, αλλά και με πολύ χαμηλές εκπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουν τεράστια κέρδη.

Αντίθετα οι μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες δίνουν μεγάλες εκπτώσεις για να καταφέρουν να διασφαλίσουν έργα σαφώς χαμηλότερου οικονομικού διαμετρήματος με έσοδα όπως είναι προφανές οριακά για να μπορούν να εκτελέσουν τα έργα και το γεγονός αυτό συρρικνώνει όπως είναι φυσικό τις οικονομικές τους δυνατότητες.