καταστήματα εστίασης

«Πρώτη μπουκιά  και κόκκαλο» για τους ελέγχους που άρχισαν από προχθές στα καταστήματα εστίασης και συνοδεύτηκαν από την επιβολή πέντε προστίμων της τάξεως των 150 ευρώ σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα take away,  σε όσους δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα που επιβάλλεται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο της δημοτικής και της τουριστικής αστυνομίας, ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στη διασταύρωση των στοιχείων σε όλους όσοι καταλαμβάνουν  επιπλέον κοινόχρηστο χώρο, και θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν μια αδειοδότηση.

Για παράδειγμα ένα από τα θέματα που αναδείχθηκαν είναι ότι οι καταστηματάρχες τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των τετραγωνικών μέτρων που έχει στη διάθεση του το κάθε κατάστημα, αφού ο νόμος ορίζει ότι ο κάθε πελάτης θα πρέπει να βρίσκεται σε μια οριοθετημένη ζώνη 2 τμ.

Αυτό μοιραία μειώνει τη δυναμική των καταστημάτων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πελατών που μπορεί να εξυπηρετεί.

Παράλληλα με όλα αυτά, εξηγεί ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, διαπιστώθηκε μια αντικειμενική δυσκολία σε σχέση με τη διάθεση των επιπλέον κοινόχρηστων χώρων καθώς κάποιοι από αυτούς δεν είχαν τη σχετική άδεια, άλλοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους στο δήμο Ηρακλείου και άλλοι επρόκειτο να το κάνουν.

Σε κάθε περίπτωση η διασταύρωση των στοιχείων ανέδειξε τις παθογένειες της και σύμφωνα με τον κ. Παττακό αυτό είναι ένα ζήτημα κρίσιμο για το οποίο θα βρεθεί άμεσα τρόπος διαχείρισης.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος οικονομικών Μαρία Καναβάκη, τονίζει ότι στην ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου, βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση όσοι καταστηματάρχες εστίασης ζητούν επιπλέον χώρο.

Για να συμβεί αυτό θα γίνεται αυτοψία από μηχανικούς, που θα ελέγχουν το κατά πόσο δύναται να δοθεί επιπλέον χώρος. Επίσης εάν το κατάστημα που ζητά επιπλέον χώρο βρίσκεται στην εντός των τειχών πόλη το αίτημα θα  διαβιβάζεται και στην αρχαιολογία, η οποία έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει ή όχι τη διάθεση του. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει επαφή με την αρχαιολογία ώστε να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις σε εύλογο διάστημα.

Δύο μέτρα και σταθμά;

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά τη διάθεση των επιπλέον κοινόχρηστων χώρων ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους όσων είχαν εγκαίρως εκφράσει την άποψη ότι η διάθεση επιπλέον έκτασης στα καταστήματα εστίασης, δεν είναι πανάκεια.

Όπως προκύπτει, εκτός από τα ζητήματα που ανοίγουν για τη διαχείριση των τετραγωνικών μέτρων των καταστημάτων εστίασης που δύνανται να αποκτήσουν επιπλέον κοινόχρηστο χώρο, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα με τα καταστήματα που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή τη δυνατότητα.

Πρόκειται για μικρά καφέ ή εστιατόρια τα οποία ενώ παλαιότερα μπορούσαν να έχουν στο εσωτερικό τους 100 καρέκλες, τώρα με τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω  της πανδημίας  περιορίζουν δραστικά τον αριθμό των πελατών τους στα 20-30 άτομα.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια σοβαρότατη ανατροπή στα δεδομένα πολλών επιχειρήσεων στο κέντρο και περιμετρικά της πόλης όπου αλλάζει δραστικά  όλο το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων με βαριές οικονομικές συνέπειες για πολλά από αυτά.

Δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που δηλώνουν ότι με τη νέα αυτή κατάσταση κυριολεκτικά βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή την ίδια ώρα που όπως καταγγέλλουν συνάδελφοι τους απλώνονται υπέρμετρα γεγονός που όπως τονίζουν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού…