Αν η σήραγγα του Οροπεδίου είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, τότε ίσως ο νομός Ηρακλείου να μην αντιμετώπιζε τόσα προβλήματα λειψυδρίας όσα αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή.
Τώρα, παρά το γεγονός πως οι πρώτοι υδατικοί πόροι έχουν φθάσει στο φράγμα Αποσελέμη, αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση.
Τα έργα προχωρούν μεν, όπως φαίνεται και στο σχετικό φωτορεπορτάζ που παρουσιάζει η «Π», αλλά πραγματοποιούνται με χαρακτηριστική προχειρότητα. Την ίδια στιγμή βεβαίως τα αποθέματα του φράγματος έχουν φτάσει σε τόσο οριακό σημείο, που δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι η ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης του Οροπεδίου με το φράγμα μπορεί να δώσει τις ουσιαστικές και απαιτούμενες λύσεις.
Υπενθυμίζεται βέβαια ότι, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η «Π», τα προβλήματα της λειψυδρίας, τα οποία έρχονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν τα μόνα που σχετίζονται με το νερό. Έχουν προηγηθεί πολλές διαμάχες σε σχέση με τη σύνδεση του Οροπεδίου με το φράγμα, πολλές αναταραχές, τις οποίες έχει αναδείξει η «Π», αλλά και αρκετές καθυστερήσεις.
Αιτία αυτών, από τη μία πλευρά η διγλωσσία των αρμόδιων εργολάβων κι η ατολμία τους να επικοινωνήσουν με την τοπική κοινωνία, και από την άλλη, η σκληρή στάση που κρατά η δημοτική αρχή του Οροπεδίου σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δήμου και την αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Μετά απ’ όλα αυτά τα ζητήματα ωστόσο, σήμερα η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο “μηδέν”, αφού αυτή τη στιγμή το φράγμα διαθέτει μόλις 2 εκατομμύρια κυβικά νερό. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις επιστημόνων, αν τα έργα είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως κι εφόσον είχε προχωρήσει το έργο για τη μεταφορά νερού από το Χώνος στο φράγμα, την περίοδο 2014 – 2015, υπολογίζεται ότι θα υπήρχαν εντός του φράγματος 6 εκατομμύρια κυβικά ακόμα.
Με δεδομένο ότι αντίστοιχα ποσά ύδατος αναμένονταν και για την περίοδο 2016 – 2017, υπολογίζεται ότι σε φυσιολογικές συνθήκες και με ορθολογική διαχείριση του νερού τα αποθέματα του φράγματος Αποσελέμη σήμερα θα ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια κυβικά και θα μπορούσαν να φθάσουν, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και πάνω από τα 15 εκατομμύρια.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντως, η κατάσταση μοιάζει τραγική και οι συναρμόδιοι φορείς, μαζί με τους πολίτες, ευελπιστούν σε ένα θαύμα. Πρόσφατα μάλιστα, όπως είχε παρουσιάσει αναλυτικά η «Π», το θέμα της λειψυδρίας τέθηκε επί τάπητος σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ενώ για μία ακόμα φορά αναζητήθηκαν λύσεις μέσω του Αλμυρού ποταμού και της αφαλάτωσης.
Εκτός όμως από τις ως τώρα προτάσεις, υπάρχει και μία ακόμα που αναφέρει σε γραπτό κείμενό του ο κ. Κωνσταντίνος Μπριλάκις, η οποία σχετίζεται με τη δημιουργία μικρού φράγματος μεταξύ του Γιόφυρου ποταμού και των οικισμών Προφήτης Ηλίας και Κυπαρίσσσι.
Σύμφωνα με μελέτη την οποία υπενθυμίζει ο κ. Μπριλάκις και υπογράφεται από τρεις αρμόδιους γεωλόγους της πρώην Υπηρεσίας Έγγειων Βελτιώσεων, ο Γιόφυρος ποταμός ρίχνει στη θάλασσα σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο 22 εκατομμύρια κυβικά, τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας της πόλης.
Η … «λεπτομέρεια» στη δημιουργία ενός τέτοιου έργου έγκειται στο κόστος κατασκευής, αφού πρόκειται για έργο το οποίο μπορεί να εκτελεστεί μονάχα μετά από σχετικές εγκρίσεις Υπουργείων και δεν είναι εφικτό να αναλάβουν δημοτικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες του Δήμου ή ακόμα και της Περιφέρειας, με δεδομένους τους περιορισμούς των πιστώσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποια κι αν είναι η τελική λύση που θα προκριθεί, τη δεδομένη στιγμή απαιτείται άμεση πολιτική εγρήγορση κι ενεργοποίηση υπηρεσιών, αφού ειδικά το Ηράκλειο έχει αρχίσει να “φλερτάρει” επικίνδυνα με αντίστοιχα σενάρια με αυτά που παρατηρούνται στο Κέιπ Τάουν της νότιας Αφρικής, όπου τα αποθέματα νερού έχουν εξαντληθεί και οι λύσεις ακόμα … αναζητούνται.