Το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης που επαναλειτουργεί με επιτελικό περιφερειακά ρόλο σε όλο το νησί είναι ένα από τα 13 Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία που δημιουργούνται περιφερειακά σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, παραρτήματά του θα είναι τα κτηματολογικά γραφεία Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.
Στο Ηράκλειο βρέθηκε και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος δήλωσε:
”Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι για ακόμα μια χαρά μαζί με καλούς συναδέλφους Λευτέρη Αυγενάκη και Μάξιμο Σενετάκη και τον Περιφερειάρχη μας τον κ .Αρναουτάκη, είμαστε εδώ και μετά από παρεμβάσεις όλων, καθώς και του Κ. Κεφαλογιάννη. Έχει έρθει εδώ και μήνες στο Υπουργείο το ζήτημα των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στο μεταβατικό Κτηματολογικό γραφείο του Ηρακλείου.
Αυτή την συσσώρευση δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε άλλο να σέρνεται, γι αυτό και σήμερα ανοίγει επίσημα το Κτηματολογικό γραφείο Κρήτης.
Πρακτικά σημαίνει ότι κάνουμε εγκαίνια, χωρίς να καλούμε τον κόσμο να έρθει, γιατί από σήμερα είναι διαθέσιμες οι ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες για υποβολή πράξεων.
Αυτό σημαίνει ότι για μια πράξη αγοραπωλησίας η οποία έπαιρνε 10-12 μήνες να μεταγραφεί, από σήμερα στο με το akinita.gov.gr, παροτρύνουμε τους πολίτες να χρησιμοποίησουν την υπηρεσία, μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα.
Όλες οι υπόλοιπες υποβολές πράξεων είναι από σήμερα διαθέσιμα, έτσι δεν χρειάζονται να έρχονται στο Κτηματολογικό γραφείο.
Επίσης, τις τελευταίες 10 ημέρες, οι εκκρεμότητές από τις 8.000 έχουμε πέσει κάτω από τις 3.500. Μέσα στον Ιούλιο θα μηδενιστούν οι εκκρεμότητες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση όλες οι πράξεις να βγαίνουν γρήγορα και με ασφάλεια δικαίου.
Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που ήρθαμε σήμερα εδώ.
Ο δεύτερος λόγος είναι η Κτηματογράφηση, η οποία στο Βόρειο Ηράκλειο έχει μείνει πολύ πίσω. Οι δηλώσεις είναι στο 32% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων, αυτό σημαίνει ότι στις 30 Νοεμβρίου είναι η τελική προθεσμία, δεν υπάρχει πρόστιμο έπειτα από αυτήν, απλά ο πολίτης δεν θα έχει την δυνατότητα να μπαίνει.
Μέχρι τότε ο πολίτης πρέπει να δηλώσει την περιουσία του. Θέλουμε να ξέρει κίνδυνος δεν είναι μόνο η δική του αδράνεια, αλλά και η δήλωση από κάποιον γείτονα, κακόβουλο κτλ. Πρέπει όσοι έχουν δικαιώματα είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά, μέχρι 30 Νοεμβρίου να έρθει ώστε το 2025 όλη η χώρα να λειτουργεί με ενιαίο κτηματολόγιο.”
Από την πλευρά της, δηλώσεις έκανε και η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης, Νίκη Κόπακα.
”Είναι σημαντική ημέρα, εμείς προσπαθήσαμε πολύ για να είμαστε εδώ. Πιστεύουμε να είναι όλα καλά. Είναι μια καινούρια αρχή, θα αλλάξουν πολύ οι διαδικασίες και ελπίζουμε ότι θα είναι προς το καλύτερο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για εμάς. Ο πολίτης από σήμερα δεν θα μπορεί να παίρνει κτηματολογικά φύλλα και αποσπάσματα. Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν το site. Όσον αφορά τις πράξεις μόνο ηλεκτρονικά οι κατασχέσεις από σήμερα, η ηλεκτρονική τήρηση για τις υπόλοιπες πράξεις είναι προς το παρών προαιρετική, θα γίνει υποχρεωτική κάποια στιγμή”