Ηλεκτρονικές Απάτες

Περαιτέρω μείωση των διαρρήξεων σε οικίες αλλά αύξηση των ενδοοικογενειακών επεισοδίων και των περιστατικών με  ψυχικά νοσούντες φοβούνται οι Αρχές κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown που είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγα 24ωρα στη χώρα.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι στο δεύτερο εγκλεισμό που αποφασίστηκε για την αναχαίτηση της επιδημίας του κοροναϊού «θα υπάρξουν περισσότερα περιστατικά από ό,τι την προηγούμενη φορά, την περασμένη άνοιξη, κάτι που θα οφείλεται σε ένα συνδυασμό δεδομένων, όπως οι καιρικές συνθήκες, οι αντοχές των πολιτών κοκ.

«Πρόκειται για κάτι που μας απασχολεί, υπάρχει αγωνία για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, ωστόσο θα ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που υπήρξε και πριν λίγους μήνες» σχολίασε αστυνομική πηγή. Θεωρείται όμως και πολύ πιθανό οι κακοποιοί να κάνουν στροφή στη δράση τους προς αναζήτηση θυμάτων με διαφαινόμενη την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών απάτης μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου κοκ.

«Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, διότι μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του και να νιώθει ασφάλεια επειδή οι κλέφτες δεν θα τον επισκεφτούν, υπάρχουν όμως κι άλλοι κίνδυνοι, όπως οι απάτες που παρουσιάζουν αύξηση το τελευταίο διάστημα» τόνισε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, στο πρώτο lockdown μπορεί να παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση σε διαρρήξεις οικιών, όμως οι κλοπές σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές μειώθηκαν ελάχιστα.

Όπως είχε γράψει η «Π» σε ρεπορτάζ κατά την περίοδο της πρώτης «καραντίνας» την άνοιξη, οι κλοπές και οι διαρρήξεις τον περίπου ένα μήνα που διήρκησε το lockdown στη χώρα είχαν μειωθεί σε ποσοστό 70%, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στελεχών των Διωκτικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, το διάστημα από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου οι κλοπές οικιών και καταστημάτων υπερέβαιναν  τις 60, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών ήταν περίπου 150 με 170 διαρρήξεις ανά μήνα στο νομό Ηρακλείου, λίγο λιγότερες σε Χανιά και Ρέθυμνο κι αρκετά λιγότερες στο νομό Λασιθίου.

Η μείωση αυτή οφειλόταν  στο γεγονός ότι ο κόσμος έμενε στο σπίτι του, αλλά και στο ότι εφαρμόστηκαν μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ που αφορούσαν στην επιτήρηση κυρίως επιχειρήσεων το διάστημα που ήταν κλειστές.

Απάτες

Σε αντίθεση με τις διαρρήξεις που παρουσίασαν πτωτική τάση, οι απάτες το τελευταίο διάστημα που δεν είχε επιβληθεί η καραντίνα, παρουσίασαν ανοδική πορεία στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουν αστυνομικοί.

Ο γνωστός δικηγόρος του Ηρακλείου κ. Μάνος Καλλέργης μιλώντας στην «Π» θέλει να ενημερώσει τον κόσμο για ένα περιστατικό απάτης που έτυχε στον ίδιο πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, ένα πρωινό χτύπησε το κουδούνι του γραφείου του. Ανοίγοντας ένας κύριος γύρω στα 45 με 50 του συστήθηκε ως υπάλληλος τράπεζας  που ήθελε να κάνει μία μέτρηση στο POS που διαθέτει το δικηγορικό γραφείο του κ. Καλλέργη.

«Από την πρώτη στιγμή τόσο σε εμένα όσο και στην κόρη μου δε μας φάνηκε ότι είναι υπάλληλος της συγκεκριμένης τράπεζας. Από την άλλη όμως έχουμε το  μηχάνημα αυτού του τραπεζικού καταστήματος. Είχε κρεμασμένη στο λαιμό του κάτι σαν επαγγελματική κάρτα που δεν προσέξαμε τι έγραφε.

Κάποια στιγμή και πριν κάνει χρήση ενός μηχανήματος που είχε και ήθελε να μετρήσει το POS του γραφείου, του ζητήσαμε να μας δείξει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι τραπεζικός υπάλληλος και είναι όντως μέλος κάποιου συνεργείου του τραπεζικού ιδρύματος που έχει βγει για το λόγο αυτό.

Εκείνος μας είπε ότι έχει τα σχετικά χαρτιά στη μηχανή και είπε ότι θα κατέβει να τα πάρει για να μας τα φέρει. Έφυγε από το γραφείο και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά» αναφερει ο γνωστός Ηρακλειώτης δικηγόρος.

Ο ίδιος κάλεσε την Αστυνομία, έδωσε περιγραφή του «υπαλλήλου» της τράπεζας σε αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, όμως δεν εντοπίστηκε. Παράλληλα επικοινώνησε με την τράπεζά του και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν στείλει κανένα υπάλληλό τους και πως δεν κάνουν αυτού του είδους τις μετρήσεις και τους ελέγχους.

«Πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο θα έπαιρνε χρήματα με τα μηχανήματα που είχε μαζί του. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις μέρες μας» καταλήγει.