ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Μεταξύ των επιβατών αναγνωρίστηκαν οι δύο δουλέμποροι

Αποκαλυπτική η δικογραφία για την τελευταία καραβιά προσφύγων που έφτασαν από σπόντα στο Ηράκλειο

Σε… σιδηρά βιομηχανία έχει μετατραπεί στη γειτονική Τουρκία η παράνομη προώθηση μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα. Από τη μία το επίσημο κράτος «τσεπώνει» χοντρές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήθεν για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, από την άλλη δεκάδες κυκλώματα τούς προωθούν στην χώρα μας από την …πίσω πόρτα. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα τόσο μέσα από τη δικογραφία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου για τους 103 μετανάστες που διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κρήτης όσο και από δεκάδες άλλες δικογραφίες που έχουν φθάσει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Από τις αποκαλυπτικές καταθέσεις των ίδιων των μεταναστών προκύπτει ότι στην Τουρκία έχει στηθεί ένα τεράστιο δίκτυο με τη λειτουργία γραφείων τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και σε μικρότερες πόλεις της χώρας που αναλαμβάνουν την οργάνωση τέτοιων δρομολογίων με φθηνά σαπιοκάραβα. Οι Τούρκοι έχουν το «κουμάντο» και «στρατολογούν» κυρίως Σύρους, Ιρακινούς κ.α. για τα ταξίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν και συμπατριώτες τους.

Όπως στη συγκεκριμένη υπόθεση που ως διακινητές παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη δύο Τούρκοι, 47 και 27 ετών αντίστοιχα. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία υπήρξε «λαλίστατος» και ισχυρίζεται ότι ενεπλάκη στο ταξίδι προκειμένου να περάσει τσάμπα στην Ελλάδα και να γλυτώσει τη φυλακή. Υποστηρίζει ότι απέδρασε καθώς ήταν έγκλειστος για δολοφονία. Ο μικρότερος τηρεί σιγή ιχθύος, όμως τον «καίει» το περιεχόμενο μιας ορφανής χειραποσκευής. Μέσα στην τσάντα βρέθηκαν ένα κινητό και ένα λαπ-τοπ με χάρτες πλοήγησης, φωτογραφίες και βίντεο άκρως αποκαλυπτικά.

Ο 47χρονος υποστηρίζει ότι μπήκε στη φυλακή το 2005 επειδή σκότωσε κάποιον με μαχαίρι. Το 2015 δραπέτευσε αλλά οχτώ μήνες μετά συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή. Τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε και πάλι να αποδράσει. Τότε γνώρισε ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» της οργάνωσης που του πρότεινε να αναλάβει το δρομολόγιο μαζί με τον 27χρονο. Το αρχικό σχέδιο ήταν να βγουν σε κάποια παραλία της Ιταλίας και στη συνέχεια να καλέσουν την Αστυνομία για να αναλάβει τους μετανάστες. Ο ίδιος «καρφώνει» τον συγκατηγορούμενό του. «Αυτός θα έπαιρνε 25.000 δολάρια για τη δουλειά, όπως μου είπε μετά που τον γνώρισα».

Ο 47χρονος υποστηρίζει ότι προσπάθησε να σώσει τους μετανάστες όταν το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο και άρχισε να μπάζει νερά. «Εγώ τους πρότεινα να πάμε στην Κρήτη αλλά όλοι διαφώνησαν και είπαν ότι αυτοί θα βγάζουν τα νερά από το σκάφος με κουβάδες».

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ:

«Αν δεν είχε έρθει το μεγάλο καράβι, σήμερα θα ήμασταν όλοι νεκροί»

105 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Βρήκαν απάνεμο λιμάνι στο Ηράκλειο
Συγκλονιστικές όμως είναι και οι μαρτυρίες διασωθέντων. Περιγράφουν καρέ-καρέ πώς ήρθαν τετ-α-τετ με τον θάνατο, με τους διακινητές να παραμένουν ατάραχοι. Μητέρες και παιδιά από τη μία έκλαιγαν και από την άλλη έκαναν εμετό από τη θαλασσοταραχή με τα κύματα να τους σκεπάζουν και το πλοιάριο να μπάζει νερά από παντού.

Ο 34χρονος Μοχάμεντ από το Ιράκ καταθέτει ότι πλήρωσε για εκείνον και τη γυναίκα του 10.000 δολάρια σε ένα γραφείο στο Κουρδιστάν. «Πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και με μικρά λεωφορεία μας πήγαν στη Φετιγιέ της Τουρκίας. Την επόμενη ημέρα μας πήγαν στο σκάφος. Ήταν πολύ μικρό για τόσα άτομα και δεν μας έδωσαν σωσίβια. Την επόμενη ημέρα άρχισε να μπαίνει νερό και πανικοβληθήκαμε. Αρχίσαμε να το βγάζουμε με κουβάδες και μπουκάλια».

Ο 25χρονος Yassin από τη Λατάκια της Συρίας αναφέρει: «Πλήρωσα 5000 δολάρια. Το πρώτο βράδυ μείναμε σε ένα σπίτι, την επόμενη νύχτα στο δάσος. Την επόμενη ημέρα που ταξιδεύαμε, άρχισε να μπαίνει νερό στο σκάφος. Πιο βράδυ η κατάσταση χειροτέρεψε. Αρχίσαμε να το βγάζουμε με δοχεία από τα παράθυρα. Σε κάποια στιγμή επικρατούσε πανικός, κάποιος είπε ότι θα έρθει η αστυνομία και κάναμε την προσευχή μας. Τότε είδαμε ένα μεγάλο πλοίο. Προσπάθησε να μας πλησιάσει και χτύπησε το δικό μας με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Είχε πολύ αέρα και το πλοιάριο κουνούσε».

Ο 28χρονος Handawi από τη Συρία καταθέτει: «Υπάρχουν πολλοί διακινητές Ιρακινοί και Σύροι αλλά οι οργανωτές είναι οι Τούρκοι. Υπάρχουν πολλά γραφεία στη Μεσίνα που βάζουμε χρήματα ως εγγύηση και μετά μας παίρνουν οι διακινητές. Σε ένα τέτοιο γραφείο στην Κωνσταντινούπολη πλήρωσα 4.500 δολάρια για την Ιταλία.

Μας έβαλαν όλους στο εσωτερικό του σκάφους και μας είπαν να μην βγούμε καθόλου έξω. Ήταν πολύ στενά, οι γυναίκες και τα παιδιά άρχισαν να κάνουν εμετό και δεν μας είχαν δώσει σωσίβια». Ο ίδιος περιγράφει ότι αν δεν ερχόταν το μεγάλο πλοίο, σήμερα θα ήταν όλοι νεκροί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντώνη Επιτροπάκη, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, οι δύο Τούρκοι πήραν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου.