Προσφυγή των σεισμόπληκτων για την υποστελέχωση του ΤΑΕΦΚ

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «η Ελπίδα», προκειμένου να μπει ένα τέλος στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σπιτιών λόγω της οδυνηρής υποστελέχωσης του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γκαντάτσιος ξεκαθαρίζει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ένα οργανόγραμμα σε σχέση με τη διαχείριση των αιτημάτων των σεισμοπλήκτων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όλα να εξελίσσονται σε βάρος των πολιτών.

Οι σεισμόπληκτοι έχουν δείξει και υπομονή και αξιοπρέπεια, αλλά δυστυχώς εδώ που φτάσαμε πλέον παίζονται οι ζωές τους κορώνα γράμματα και μετά από επαφές που είχε ο Σύλλογος με δικηγόρους αποφασίστηκε να προχωρήσει σε δικαστική προσφυγή, παραθέτοντας όλα τα δεδομένα που δείχνουν ότι από τους 3.000 φακέλους που έχουν κατατεθεί έχουν εκδοθεί μόλις 220 άδειες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, «η πραγματικότητα είναι ότι ένα 40% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει από τον ΤΑΕΦΚ και μάλιστα εν γνώσει του Υπουργείου που ουσιαστικά ψεύδεται όταν εμφανίζει μια ρόδινη κατάσταση και παρουσιάζει μια άλλη εικόνα, που δεν ισχύει. Δεν θα αφήσουμε τις τύχες των ανθρώπων στα χέρια αυτών που δεν αναλαμβάνουν ευθύνες και δεν επιλύουν τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Σύλλογος, την ίδια ώρα που το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί με νέες δυνάμεις ο Τομέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Ηρακλείου, υπάρχουν έγγραφα των εργαζομένων τα οποία αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία αποδεκατίζεται.

Για την ακρίβεια αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι έχει μειωθεί η δύναμή της σε ποσοστό 40%, καθώς είναι υψηλό το ποσοστό των αποχωρήσεων κυρίως λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφύγει δικαστικά, αφού ο αποδεκατισμός του ΤΑΕΦΚ είναι ολέθριος για τους σεισμόπληκτους που σήμερα είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα σε «κίτρινα» σπίτια με κίνδυνο της ζωής τους, επειδή η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντί τους σπεύδοντας να εξετάσει τους φακέλους που έχουν κατατεθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», Κώστα Γκαντάτσιο, παραμένει τεράστια η ψαλίδα της απόκλισης ανάμεσα στον αριθμό των φακέλων που έχουν κατατεθεί για έγκριση αποκατάστασης και τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν εξεταστεί και έχουν εγκριθεί.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως τονίζει, σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν σε σεισμόπληκτα κτήρια να μην μπορούν να τα αποκαταστήσουν με ευθύνη του Υπουργείου που διατηρεί σε κατάσταση υποστελέχωσης μια τόσο νευραλγική δημόσια υπηρεσία, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικιστική ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Και ενώ είναι σε αυτή την κατάσταση η υπηρεσία, η εικόνα που εμφανίζει το Υπουργείο σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο είναι εντελώς διαφορετική, όπως προκύπτει από πρόσφατη παρέμβαση βουλευτή.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι υπαίτιοι οι πολίτες για αυτό που τους συμβαίνει και δυστυχώς εάν δε ληφθούν μέτρα είναι θέμα χρόνου να συμβούν ατυχήματα με τα «κίτρινα» σπίτια και αυτό ακριβώς είναι που θέλει ο Σύλλογος να προλάβει.