«Η υπόθεση παραμένει όχι απλά ανοιχτή αλλά ορθάνοιχτη!». Αυτό διαμηνύουν στελέχη της ΕΛΑΣ σε ό,τι αφορά στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, συλληφθέντες και μη. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι στη διάρκεια της κύριας ανάκρισης θα προκύψουν στοιχεία ικανά να «δέσουν» και άλλους υπόπτους, τους οποίους θεωρούν «βασικούς παίχτες» στην υπόθεση. «Δεν θέλουμε να παραπεμφθούν χωρίς ισχυρά στοιχεία και να αποδυναμώσουμε τη δικογραφία» υπογραμμίζουν και μας συμβουλεύουν να μην… βιαζόμαστε δημοσιογραφικά.
Κάποιοι στην ΕΛΑΣ είχαν γίνει… σκιά σε συλληφθέντες αλλά και σε μη συλληφθέντες. Είναι λογικό λοιπόν να έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που δεν θέλουν να αποκαλύψουν στην παρούσα φάση επειδή οι συνθήκες δεν είναι ώριμες και δεν θέλουν να τα κάψουν. Προείχε, όπως λένε, η απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
«Πονάνε» που σήμερα κάποιοι με καταλυτικό – όπως πιστεύουν- ρόλο στην υπόθεση, κουνάνε το δάκτυλο και το παίζουν «θύματα», όμως διατηρούν την ψυχραιμία τους και ελπίζουν ότι θα δώσουν την απάντησή τους στο μέλλον, με αδιάσειστα στοιχεία.
Όλα ξεκίνησαν από ένα καρτοκινητό στο Ρέθυμνο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», το κλίμα στην ΕΛΑΣ άρχισε να αντιστρέφεται στις αρχές Ιούλιου εξαιτίας μίας σειράς γεγονότων που βοήθησαν στην ταυτοποίηση αρχικώς ενός εκ των συλληφθέντων και πολύ γρήγορα σε άλλους δύο συγκατηγορούμενους του.
Η αρχή έγινε με την αγορά καρτοκινητού από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στο Ρέθυμνο. Η αγορά αυτή έγινε γνωστή στην Αστυνομία στο πλαίσιο εμπιστευτικής συνεργασίας που είχε αναπτύξει με πολλά καταστήματα κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Κρήτη προκειμένου να έχουν εικόνα των κινήσεων που γίνονταν σε αυτήν την κατεύθυνση εφόσον γνώριζαν τη μέθοδο των απαγωγέων σε σχέση με την αποστολή των sms.
Μέσα από κάμερα ασφαλείας «τσέκαραν» τον άνδρα που αγόρασε το καρτοκινητό και πολύ γρήγορα κατάφεραν να μάθουν τις επικοινωνίες που είχε. Την επίμαχη ημέρα της αγοράς, δύο φορές πριν και μία μετά, ο άνδρας αυτός φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με κατηγορούμενο στην υπόθεση της απαγωγής, τον οποίο και ταυτοποίησαν. Φέρεται λοιπόν το καρτοκινητό να αγοράστηκε από τον πρώτο για να δοθεί στον δεύτερο.
Αναπόφευκτα οι αστυνομικοί της ομάδας «λόκαραν» πάνω στον ύποπτο στον οποίο είχε δοθεί το καρτοκινητό, θέτοντας τον υπό διακριτική παρακολούθηση.
Δύο 24ωρα μετά οι αστυνομικοί «έπεσαν» πάνω του και δεν ήταν μόνος του! Αυτό το ομολογουμένως ριψοκίνδυνο τετ-α-τετ έδωσε στην Αστυνομία τη «χρυσή» ευκαιρία να ταυτοποιήσει δύο ακόμα άνδρες που επέβαιναν μαζί του στο αυτοκίνητο και σήμερα είναι εκ των συλληφθέντων. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία την οποία έγραψε χθες η «Π» και αφορά στον έλεγχο τριών υπόπτων ενώ κινούνταν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης με αφορμή τροχονομικό μπλόκο. Οι τρεις επιβαίνοντες δεν είχαν πάνω τους κινητό καθώς το είχαν ξεφορτωθεί λίγο νωρίτερα φοβούμενοι μην βρεθεί στον αστυνομικό έλεγχο.
Κατά την Αστυνομία, οι τρεις επέβαιναν στο αυτοκίνητο προκειμένου εν κινήσει να στείλουν sms στο κινητό του αδελφού του απαχθέντος Μιχάλη Λεμπιδάκη στο πλαίσιο των επικοινωνιών που είχαν. Επέλεγαν αυτήν την τακτική θεωρώντας ότι δύσκολα θα εντοπιστεί το στίγμα τους.
Με τη συνδρομή της τεχνολογίας και της Διεύθυνσης Ανάλυσης και Διαχείρισης Πληροφοριών, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε «σταμπαριστεί» ως ύποπτο, γι’ αυτό και υπήρχε φυσική παρακολούθηση από αστυνομικούς, οι οποίοι ακολουθούσαν με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.
Οι «συναντήσεις» των αστυνομικών με την προαναφερόμενη «τριάδα» πυκνώνουν στη διάρκεια των παρακολουθήσεων. Σε μία από αυτές τους εντοπίζουν στο γήπεδο του Φραγκοκάστελου να συνομιλούν με τέταρτο πρόσωπο, το οποίο παραμένει στην κορυφή της λίστας των βασικών υπόπτων για την ΕΛΑΣ. Στη λίστα των υπόπτων παραμένουν όμως και δύο επιστήθιοι φίλοι του τελευταίου. Σε άλλη περίπτωση αστυνομικοί εντοπίζουν τους τέσσερις συν δύο ακόμα άτομα, το ένα εκ των προσαχθέντων, να κουβεντιάζουν σε περιοχή των Σφακίων.
«Ξεσκόνισαν» τη Μεσσαρά
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι τον πρώτο καιρό οι έρευνες των Αρχών στράφηκαν προς την περιοχή της Μεσσαράς στηριζόμενοι στο υλικό που κατάφεραν να συγκεντρώσουν από κάμερες ασφαλείας, οι οποίες στη διαδρομή προς Μοίρες «πιάνουν» εν κινήσει ένα μαύρο τσερόκι, στο οποίο εκτιμούν ότι οι απαγωγείς επιβίβασαν τον Λεμπιδάκη μετά την αρπαγή του. Χωριά όπως ο Λίσταρος, η Σίβα, το Καμηλάρι, το Πετροκεφάλι, η Αγία Γαλήνη «ξεσκονίστηκαν» από αστυνομικούς.
Οι παρακολουθήσεις βασικών υπόπτων τούς οδήγησαν σταδιακά δυτικότερα όπως για παράδειγμα στα Αγκουσελιανά και στη συνέχεια ακόμα πιο δυτικά μέχρι που επικέντρωσαν την προσοχή τους στην περιοχή από Φραγκοκάστελλο μέχρι Σφακιά.
Θεωρούν βέβαιο ότι αμέσως μετά την επιχείρηση στον Βρασκά, οι απαγωγείς «φυγάδευσαν» τον Μιχάλη Λεμπιδάκη σε κρησφύγετο στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου και μετά από λίγες ημέρες τον μετακίνησαν στην γνωστή μάντρα, όπου και εντοπίστηκε.
Απαγωγείς α’ και β’ κατηγορίας
Μετά την επιχείρηση στον Βρασκά, η οποία αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων, βασικά στελέχη στην υπόθεση της απαγωγής αποσύρθηκαν από το προσκήνιο για λόγους ασφαλείας καθώς είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχαν ..εκτεθεί. Άλλαξαν λοιπόν τακτική και «στρατολόγησαν» άλλους εμπλεκόμενους, τους οποίους έβαλαν δίπλα στον Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Τα «νέα» μέλη φέρονται να μπήκαν ουσιαστικά στο κόλπο τον τελευταίο ενάμιση μήνα με δέλεαρ μεγάλο μερίδιο από τα λύτρα. Σταθερός «παίχτης» φέρεται να παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της απαγωγής ένας Ρεθυμνιώτης, ο οποίος φέρεται να έχει καταλυτικό ρόλο συνολικά στην υπόθεση.
Για την Αστυνομία θεωρείται ο βασικότερος από τους συλληφθέντες. Τον περιγράφουν σκληρό, πανέξυπνο, με μεγάλη ευχέρεια λόγου και θεωρούν ότι υπήρξε ο συντάκτης των μηνυμάτων που αποστέλλονταν στην οικογένεια. Αυτός θεωρούν ότι στρατολόγησε και τα νέα μέλη, με τα οποία είχε φιλικές σχέσεις ενώ γνώριζε την οικονομική τους κατάσταση.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν πράγματι τον τελευταίο καιρό να έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μεταξύ των απαγωγέων και να διαμορφώνονται στην ομάδα δύο τάσεις: αυτών που ζητούσαν να τερματίσει η ομηρεία και να πάρουν τα λύτρα που πρόσφερε η οικογένεια και εκείνων που ήταν πιο σκληροπυρηνικοί.