Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Φως  διακρίνεται για πρώτη φορά στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Κρήτης μετά τις υπέρογκες χρεώσεις που προέκυψαν από την εισφορά σε χρήμα, την οποία πρέπει να καταβάλει στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω της ένταξης ακινήτων της στο σχέδιο πόλης. Όπως είναι γνωστό, η πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου έχει στείλει στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ένα μπιλιετάκι 755 χιλ ευρώ τα οποία αδυνατεί να εξοφλήσει ξεκαθαρίζοντας ότι το ποσό αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση διαχειρίσιμο για τις οικονομικές αντοχές της. Η ένδεια της Αρχιεπισκοπής να ανταποκριθεί στην πληρωμή της οφειλής της είχε σαν   με αποτέλεσμα να δεσμευτεί η δημοτική  της ενημερότητα και, επειδή το χρέος κοινοποιήθηκε και στην Εφορία, δεσμεύτηκε και το ΑΦΜ.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την Αρχιεπισκοπή, που βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σκηνικό στη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν ακόμα και την καθημερινότητα της λειτουργίας της. Ουσιαστικά η Αρχιεπισκοπή βρίσκεται εδώ και μήνες σε μια κατάσταση οικονομικής ομηρίας, κυριολεκτικά με δεμένα τα χέρια, χωρίς δημοτική ενημερότητα και με δεσμευμένο ΑΦΜ, που ουσιαστικά ναρκοθετούν κάθε βήμα της.  Με δηλώσεις του στην «Π» ο  Πρωτοσύγκελλος, Μεθόδιος Βερνιδάκης, χαρακτηρίζει υπέρογκα τα ποσά που η Αρχιεπισκοπή καλείται  να καταβάλει στον Δήμο. «Τα ποσά είναι τεράστια, περίπου 800 χιλ. ευρώ.  Δεν έχουμε τέτοια ποσά να δώσουμε στην Αρχιεπισκοπή και δεν ξέρω ποιος φορέας έχει τέτοια ποσά να δώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.  Ωστόσο για πρώτη φορά διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα καθώς μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής κ. Γιάννης Σερπετσιδάκης, στην πολεοδομία απέδειξε ότι η πράξη εφαρμογής βάσει της οποίας δρομολογήθηκε η χρέωση των 755 χιλ. ευρώ, δεν ήταν σωστή, καθώς στηρίχθηκε σε ελλιπή στοιχεία και λανθασμένα συμβόλαια. Μάλιστα όπως σημειώνει ο ίδιος, η πολεοδομία έχει αποδεχτεί την προσφυγή που κατατέθηκε, και υπήρξε συμφωνία να κατατεθούν από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής τα συμβόλαια και τα σωστά στοιχεία που θα αποκαταστήσουν το πρόβλημα που προέκυψε. Παράλληλα όμως συμφωνήθηκε ότι αντί να ζητηθεί εισφορά σε χρήμα, το ποσό που αντιστοιχεί στην Αρχιεπισκοπή από την ένταξη των ακινήτων της στο σχέδιο πόλης, να διατεθεί με τη διάθεση τμήματος των ακινήτων της. Αντί δηλαδή να πληρώσει σε χρήμα να πληρώσει σε γη.

Ο κ. Σερπετσιδάκης εμφανίζεται αισιόδοξος σε σχέση με την εξέλιξη της υπόθεσης τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος ,αφού έπεσε στο κενό η πολιτική παρέμβαση που είχε γίνει για την απαλλαγή της Αρχιεπισκοπής από την εισφορά σε χρήμα για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιεί. Στην κατεύθυνση αυτή όπως είναι γνωστό, ο κ. Σερπετσιδάκης είχε διαμορφώσει ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία προωθήθηκε στην κυβέρνηση μέσω βουλευτών αλλά και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έγιναν για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, καθώς ο ο υπουργός επικαλέστηκε αφενός το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που δεν αφήνει περιθώρια στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια κατ΄ εξαίρεση διαχείριση.