Προοπτικές… Ριβιέρας μπροστά στο Παγκρήτιο
Βόρεια του Παγκρητίου Σταδίου θα χωροθετηθεί η μαρίνα.

Το μεγάλο «ναι!» για τη δημιουργία μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο είπε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η  «Π» αποκαλύπτει το έγγραφο της απόφασης του ΚΑΣ το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη χωροθέτηση της μεγάλης τουριστικής υποδομής που εφόσον δρομολογηθεί αναμένεται να αλλάξει το προφίλ του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης. Ωστόσο στην απόφασή  του το  ΚΑΣ δεν εγκρίνει την προκαταρκτική μελέτη την οποία κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου όταν υπέβαλε το αίτημα της χωροθέτησης της μαρίνας στο Παγκρήτιο, κάτι που φαίνεται ότι δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τη Λότζια, αφού πρόκειται για μια πρωτόλεια πρόταση  που εύκολα μπορεί να επαναδιατυπωθεί με διαφορετική προσέγγιση και εναλλακτικούς όρους.

Η έγκριση του ΚΑΣ στο αίτημα του Δήμου για τη χωροθέτηση μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, συνοδεύεται από δύο κρίσιμες  παρατηρήσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την υιοθέτηση του αιτήματος.  Η πρώτη παρατήρηση προβλέπει ότι η Λότζια «θα πρέπει να υποβάλει όλες τις απαιτούμενες μελέτες που θα αφορούν σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και ήπιας χρήσης». Πρόκειται για έναν όρο που εύγλωττα ξεκαθαρίζει ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν είναι διατεθειμένο να συνηγορήσει σε ένα φαραωνικό έργο το οποίο εκτιμάται ότι σε καμία περίπτωση δε συνάδει ούτε με το προφίλ ούτε με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Παράλληλα διατυπώνεται εξαρχής ένα αυστηρό και ξεκάθαρο πλαίσιο που οριοθετεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποδοχής μιας πρότασης που θα κακοποιούσε το φυσικό περιβάλλον.  Η δεύτερη παρατήρηση του ΚΑΣ προβλέπει ότι η Λότζια οφείλει να δρομολογήσει «όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ακύρωση της προβλεπόμενης τουριστικής μαρίνας στον κόλπο του Δερματά η κατασκευή της οποίας θα επιφέρει ουσιαστική και μη αναστρέψιμη βλάβη στο ενετικό τείχος».

Αυτή είναι η απόφαση του ΚΑΣ

Όπως είναι γνωστό η δημιουργία μαρίνας στον κόλπο του Δερματά, είναι ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε στη 10ετία του ’80 και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων (που προσέφυγαν στο ΣτΕ) αλλά και του ΤΕΕ ΤΑΚ και της τοπικής κοινωνίας, απέσπασε τη συγκατάθεση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη η οποία ως πρώην υπουργός Τουρισμού υπέγραψε εγκρίνοντας τη δημιουργία του. Η τοπική Αρχαιολογία που επίσης υιοθέτησε το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για τη δημιουργία μαρίνας στον κόλπο του Δερματά, στο έγγραφό της προς το ΚΑΣ ζήτησε από το υπουργείο να αναλάβει  πρωτοβουλία ώστε να κλείσει άμεσα κάθε μελλοντική προσπάθεια επαναφοράς αυτού του σχεδιασμού που θα προκαλέσει άμεση βλάβη και ιστορική αλλοίωση στο μνημείο των ενετικών τειχών. Αντί λοιπόν το υπουργείο και συγκεκριμένα το ΚΑΣ να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία ως όφειλε, αναθέτει στη Λότζια την ευθύνη αυτή, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η τακτοποίηση της κρίσιμης αυτής παραμέτρου είναι προϋπόθεση προκειμένου να συνηγορήσει στη χωροθέτηση της μαρίνας στον κόλπο του Δερματά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό για τον Δήμο Ηρακλείου μόνο πρόβλημα δεν είναι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Πέτρο Ινιωτάκη αφού είναι γνωστή η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου κ. Β. Λαμπρινού ο κόλπος του Δερματά να γίνει ξανά μια φιλόξενη παραλία στην οποία οι Ηρακλειώτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους, όπως γινόταν άλλωστε και μέχρι τη δεκαετία του ’70. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στην απόφαση του ΚΑΣ ο κ. Π. Ινιωτάκης με δηλώσεις του στην «Π» εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόλυτη δικαίωση του Δήμου Ηρακλείου.

Η νικηφόρα πορεία του αιτήματος που διατύπωσε ο Δήμος Ηρακλείου προς το ΚΑΣ με τη στήριξη όλων των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της πόλης, σηματοδοτεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του οραματικού σχεδιασμού, για τον οποίο ήδη έχουν εκφραστεί με ενθουσιασμό κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ο ίδιος σημειώνει ότι  “είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι για την απόφαση που διευκολύνει αποφασιστικά τη δημοτική αρχή να ανοίξει τον βηματισμό της στην κατεύθυνση  μιας οραματικής παρέμβασης για την πόλη, η οποία θα αποκτήσει μια σπουδαία τουριστική υποδομή που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το Ηράκλειο σε όλα τα επίπεδα».