Εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο το πρώτο ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, ενώ αναμένονται πολύ σύντομα άλλα τρία προσφυγόπουλα που θα διαμείνουν στο ίδιο διαμέρισμα.
Ο νεαρός Μωχάμετ, ο οποίος φιλοξενούνταν σε ξενώνα στην Αττική, βρίσκεται πλέον στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να φτάσουν στην Κρήτη συνολικά οκτώ προσφυγόπουλα 16-18 χρονών, τα οποία θα διαμείνουν σε δύο διαμερίσματα στο Ηράκλειο.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του προγράμματος μέχρι και την 15η Απριλίου 2018, στην Ελλάδα βρίσκονταν 3.050 ασυνόδευτα παιδιά, 96,2% αγόρια και 3,8% κορίτσια – και 1.099 παιδιά μπορούν να διαμείνουν σε 49 ξενώνες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 72% των ασυνόδευτων παιδιών βρίσκονται στη λίστα αναμονής, δηλαδή 2.200 παιδιά βρίσκονται σε λίστα τοποθέτησης σε δομή φιλοξενίας, 103 παιδιά είναι υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, 186 παιδιά βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 369 παιδιά σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, 272 σε έξι ξενοδοχεία που έχει νοικιάσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Συνολικά 1.272 ασυνόδευτα παιδιά, το 42% δηλαδή, είναι είτε άστεγα είτε σε άτυπη στέγαση/φιλοξενία ή σε άγνωστη τοποθεσία.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Θεοδώρα Τσοβιλή, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους όπως τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την έκθεση σε πιθανή παράνομη εμπορία και διακίνηση. «Όσο δεν έχουμε σωστές κι αρκετές δομές φιλοξενίας, τόσο θα αυξάνεται κι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται πιθανώς στον δρόμο ή σε άλλες ύποπτες δομές φιλοξενίας» τονίζει η ίδια.
«Παλεύουμε για έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό κι εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για το παιδί, θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως η αξιολόγηση και ο καθορισμός του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Επιπλέον, επιθυμούμε τη βελτίωση της συνεργασίας με τις εθνικές χρηματοδοτικές πηγές (π.χ. AMIF) καθώς και τη διεύρυνση των εναλλακτικών μορφών φροντίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Τέλος, επιδιώκουμε τη βελτίωση του ρυθμού ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν τις οικογενειακές επανενώσεις, καθώς και τον καταμερισμό του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνει η κ. Τσοβιλή.