Με μεγάλη επιφυλακτικότητα άκουσαν οι υγειονομικοί τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι σύντομα τα νοσοκομεία και δη το Βενιζέλειο, θα αρχίσουν να ενισχύονται με εντατικούς ρυθμούς, με γιατρούς και νοσηλευτές.
«Ας το ελπίσουμε, αλλά δεν πρόκειται να το πιστέψουμε αν δεν το δούμε» λένε, ενώ αρκετοί σχολιάζουν ότι είναι «άνθρακας ο θησαυρός» και πως οι επισκέψεις του υπουργού στην Κρήτη-δύο σε ένα μήνα- δεν έχουν ουσιαστικό, αλλά επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Τα ερωτήματα που θέτει η τριμελής επιτροπή των γιατρών του Βενιζελείου, είναι πολλά.
Μεταξύ άλλων ρωτούν τον κ. Χρυσοχοΐδη:
«Τι έγινε ώστε να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες παραιτήσεις μόνιμων γιατρών και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες;
Γιατί οι υπόλοιπες από τις 22 θέσεις που ζητήθηκαν επιτακτικά από τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου και αφορούν σοβαρά υποστελεχωμένα τμήματα, όπως παιδιατρική, μονάδα νεογνών, νευροχειρουργική και πολλά εργαστήρια, να αναβληθούν για το μέλλον;
Τι ενέργειες έγιναν για τη στελέχωση των άλλων νοσοκομείων της Κρήτης στα οποία μετακινούνται με «εντέλλεσθε» οι παθολόγοι του Βενιζελείου, ενώ αυτό ήδη έχει σοβαρές ελλείψεις;»
«Περιμένετε και θα δείτε», τους είπε ο υπουργός Υγείας στην χθεσινή κλειστή σύσκεψη και στην συνέχεια ανακοίνωσε προσλήψεις-εξπρές, κατ’αρχήν 10 γιατρών, στο Βενιζέλειο, ενώ τους ενημέρωσε ότι τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσει τα κίνητρα που θα δοθούν στους υγειονομικούς, ώστε να γίνει και πάλι ελκυστικό, όπως ανέφερε, για εκείνους το ΕΣΥ.
«Μακάρι να διαψευστώ, αλλά δε νομίζω ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία» είπε στην «Π» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος συμμετείχε χθες σε σύσκεψη στο Βενιζέλειο όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου.
Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε μήνα φεύγουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας 300 εργαζόμενοι και μέσα σε ένα χρόνο, τα νοσοκομεία δουλεύουν με 3.000 λιγότερους γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς κ.ά., που είτε συνταξιοδοτούνται είτε αξιοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Επεσήμανε επίσης ότι το Βενιζέλειο σηκώνει μεγάλο βάρος και το τμήμα επειγόντων περιστατικών έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από εκείνη του νοσοκομείου Αττικόν.
Σχολίασε δε, ότι η λίστα αναμονής για τακτικό χειρουργείο φθάνει τα 2,5-3 χρόνια.
Οι υγειονομικοί πάντως, με ανακοινώσεις υπενθυμίζουν ότι στις 30 Νοεμβρίου οργανώνεται ένα ακόμη μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία στο Ηράκλειο και καλούν τον κόσμο να βρίσκεται στο πλάι τους.
“Κενή περιεχομένου”
Σε χθεσινή ανακοίνωση η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Κενή περιεχομένου ήταν η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Βενιζέλειο. Ο εκθειασμός εμβαλωματικών λύσεων, όπως οι τρίμηνες συμβάσεις με ιδιώτες αναισθησιολόγους, και η προκήρυξη ενός μικρού αριθμού θέσεων, που υπολείπεται σημαντικά των αναγκών, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό για ουσιαστικές λύσεις στις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου, που το έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού. Η ανακοίνωση για προκήρυξη μόλις 10 θέσεων γιατρών μέχρι τέλη του έτους δεν αρκεί για να καλυφθούν όλα τα κενά, δεν αναπληρώνει ούτε καν τις παραιτήσεις».
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν:
“Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η πορεία κατάρρευσης τμημάτων και νοσοκομείων λόγω υποστελέχωσης θα επιταχυνθεί”.