Το νερό από τον Αποσελέμη

Ο  δρόμος για την τροφοδότηση του δυτικού Ηρακλείου, των Μαλίων, της Κριτσά και της Ελούντας με νερό από το φράγμα Αποσελέμη άνοιξε χθες στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε ο διευθύνων σύμβουλος  του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης, με τους δημάρχους Ηρακλείου Β. Λαμπρινό, Χερσονήσου Γ. Σέγκο και Αγίου Νικολάο Α. Ζερβό.

Στην ίδια συζήτηση τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα και προβληματισμοί σε σχέση με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για να τροφοδοτηθεί με νερό από τον Αποσελέμη και ο Δήμος Μαλεβιζίου. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι το πλαίσιο επέκτασης της τροφοδοσίας νερού του Αποσελέμη στον Δήμο Μαλεβιζίου θα πρέπει να προχωρήσει εφόσον υπάρξει μελετητική τεκμηρίωση που θα δίνει τα εχέγγυα της υδροδοτικής κάλυψης των τριών Δήμων που σήμερα στηρίζονται στο νερό του φράγματος για να ξεδιψάσουν.

Ποιος θα πάρει νερό από τον Αποσελέμη

Η τροφοδοσία της δεξαμενής Δ6 που βρίσκεται στην περιοχή του ΠΑΓΝΗ (εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου)  με νερό από τον Αποσελέμη ήταν το θέμα που άνοιξε τη χθεσινή συζήτηση που είχε στο επίκεντρό της τη διαχείριση του νερού του φράγματος. Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, θα πρέπει να συνδεθεί η συγκεκριμένη δεξαμενή που βρίσκεται στο ΠΑΓΝΗ με την αντίστοιχη δεξαμενή που βρίσκεται στη Φορτέτσα με τη βοήθεια δικτύων ύδρευσης 8,5 χιλιομέτρων, το κόστος των οποίων θα φτάνει τα 7,5 εκ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα γίνει επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης με ευθύνη του ΟΑΚ και στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδοτική πηγή για την κάλυψη του κόστους της εγκατάστασης των δικτύων.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε αντίστοιχα να γίνουν επεκτάσεις των δικτύων ώστε να ενισχυθούν με νερό του φράγματος Αποσελέμη και άλλες περιοχές των Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, όπως για παράδειγμα η Κριτσά και η Ελούντα. Αντίστοιχα και τα Μάλια που εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν ποσότητες νερού που υπολογίζονται στα  500.000- 700.000 κυβικά ετησίως.

Δύσκολη εξίσωση

«Το φράγμα Αποσελέμη είναι μία δύσκολη εξίσωση. Δεν μπορεί η διάθεση του νερού να τίθεται με βάση τις ποσότητες νερού που συγκεντρώθηκαν μέσα σε ένα έτος, διότι εάν συμβεί αυτό τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Δεν μπορεί το νερό να διαχέεται σαν να μην υπάρχει αύριο». Αυτό τονίσθηκε μεταξύ άλλων από τους δημάρχους οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ορθολογική διαχείριση σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις απολήψιμες ποσότητες του νερού.

Παράλληλα σημείωσαν πως «το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια το φράγμα υπερχείλισε δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και δύσκολες χρονιές που το φράγμα δεν θα γεμίζει και στις δύσκολες αυτές περιόδους θα πρέπει να έχουμε πάρει αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση.

Η διεθνής πρακτική λέει ότι θα πρέπει να  προχωράμε με προγραμματισμό λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και της  επόμενης χρονιάς  και όταν το φράγμα έχει 24 εκ. κυβικά νερού θα πρέπει να μπορούμε να λαμβάνουμε το 1/3 των ποσοτήτων του νερού που διαθέτει». Στο πλαίσιο αυτό, οι  δήμαρχοι τόνισαν ότι εάν γίνουν ανοίγματα σε νέες περιοχές -εννοώντας σαφώς το Δήμο Μαλεβιζίου- θα πρέπει πρώτα να έχει διασφαλιστεί το γεγονός ότι δεν θα στερηθούν νερό το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος. Επίσης έβαλαν στο τραπέζι της συζήτησης μια ακόμα κρίσιμη παράμετρο.

Όπως είπαν, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φράγματος προέβλεπε ότι θα τροφοδοτούσε με νερό τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσιου και Αγίου Νικολάου. Όμως ο σχεδιασμός αυτός είχε γίνει δεκαετίες πριν, επί Καποδίστρια, όταν ακόμα το Ηράκλειο δεν είχε ενωθεί με τη Νέα Αλικαρνασσό, την Παλιανή, το Τέμενος και όταν ο Άγιος Νικόλαος δεν είχε ακόμα συνενωθεί με την Ελούντα και τη Νεάπολη.

Και φυσικά από τότε μέχρι σήμερα ο Δήμος Χερσονήσου γνώρισε ραγδαία τουριστική ανάπτυξη με πολλαπλάσιες κλίνες και άρα πολλαπλάσιες ανάγκες υδροδότησης.

Όπως έσπευσαν να διαβεβαιώσουν, η τοποθέτηση αυτή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εκλαμβάνεται σαν άρνηση στην τροφοδοσία του Μαλεβιζίου με νερό από το φράγμα. Ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι για να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να έχουν δοθεί όλα τα μελετητικά εχέγγυα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα οδηγηθούμε σε επιλογές που μπορούν να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδα.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδογιάννης σημείωσε ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι εφόσον υπάρχει επάρκεια  νερού να μη χύνεται στη θάλασσα και  αφού υπάρχει δυνατότητα να στείλουμε νερό και σε άλλες περιοχές να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο, και αυτό θα γίνει όπως είπε με τρόπο τεκμηριωμένο μελετητικά. Μάλιστα, όπως είπε, ήδη από τώρα ξέρουμε ότι χωρίς να τρέξει μια σταγόνα νερού θα έχουμε τη δυνατότητα επάρκειας από το νερό του φράγματος μέχρι το 2023.

Ποιος θα έχει τη διαχείριση νερού

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι δήμαρχοι δε δίστασαν να θέσουν ζήτημα για το ποιος θα πρέπει να έχει τη διαχείριση του νερού του φράγματος Αποσελέμη. Ειδικότερα, όπως τονίσθηκε, το πιο ορθό πολιτικά θα ήταν εφόσον εμπλέκονται με το φράγμα οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου, είναι σωστό η διαχείριση του φράγματος να φύγει από τα χέρια του ΟΑΚ και να περάσει εξ ολοκλήρου στην αυτοδιοίκηση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδογιάννης ανέκρουσε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι ο ΟΑΚ είναι ο φορέας που αφενός έχει όλη την αναγκαία τεχνογνωσία για τη διαχείριση του φράγματος και αφετέρου ο παγκρήτιος χαρακτήρας του μπορεί να διασφαλίσει την ορθολογική διαχείριση που απαιτείται να υπάρχει. Ο ίδιος τόνισε ότι στις προθέσεις του είναι με κάθε τρόπο να διασφαλίζεται η καλή συνεργασία που υπάρχει και όλα τα ζητήματα να λύνονται μέσα από ειλικρινή διάλογο και πραγματική διάθεση συνεργασίας.