Αγία Τριάδα

Στα βήματα των πολιτιστικών διαδρομών που έχουν χαραχθεί στο ιστορικό κέντρο, θα περπατήσουν τα πρώτα στάδια της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, όπου ξεκινούν με τις πράξεις αναλογισμού που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο πολεοδομίας κ. Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, ήδη η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ανάθεση των πράξεων αναλογισμού.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη

Η σχετική διαδικασία  που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου πόλης όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης της ιστορικής συνοικίας της Αγίας Τριάδας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου κ. Χούπας επειδή η όλη διαδικασία των πράξεων αναλογισμού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, επιλέχθηκε να δρομολογηθεί με ταχύτερες διαδικασίες στις πολιτιστικές διαδρομές που έχουν χαραχθεί στην παλιά πόλη, καθώς αποτελούν στοχευμένο πεδίο παρέμβασης της ανάπλασης  που σχεδιάζει η δημοτική Αρχή.

«Μάλιστα» όπως εξηγεί «αυτό αποτελεί κοινή πολιτική απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας, που συμφώνησαν στο πλαίσιο αυτό ώστε στις ιστορικές αυτές διαδρομές να αρχίσουν όσο το δυνατό ταχύτερα παρεμβάσεις ανάπλασης»

Ουσιαστικά μέσα από τις πράξεις αναλογισμού προκύπτουν οι πιθανές απαλλοτριώσεις οι εισφορά σε χρήμα και έτσι ανοίγει η διαδικασία για να προχωρήσουν πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις πλατειών δενδροφυτεύσεις υπογειοποιήσεις δικτύων κ.α.

Όπως προκύπτει και οι δύο διαδρομές που τίθενται σε προτεραιότητα για να προχωρήσουν οι πράξεις αναλογισμού ξεκινούν από το λιμάνι, φθάνουν στο Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας και από εκεί φθάνουν στην πλατεία του ναού της Αγ. Τριάδας.

Από εκεί η μία διαδρομή ακολουθεί την οδό Σαββαθιανών μέχρι την Φάμπρικα Ανωγειανάκη, από εκεί ακολουθεί την οδό Βαλέστρα και καταλήγει στην Χανιόπορτα. Η άλλη διαδρομή ξεκινώντας απ’ το ίδιο σημείο έχει ως άξονα την οδό Σαμουήλ Χάου, περιλαμβάνει το Μικρό Τσαρσάκι, συνεχίζει  και μέσω των οδών Γαβαλάδων και Παπαδοπούλου οδηγείται στην Καλοκαιρινού και καταλήγει και αυτή  στην Χανιόπορτα.

Την παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών ζητούν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας

Την παρέμβαση των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών, ζητούν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα και αποτελεσματικά, τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη συμβίωση τους με ομάδες Ρομά που ζουν στην περιοχή.

Όπως περιγράφουν στην «Π» υπάρχουν οικογένειες οι οποίες ζουν μέσα σε ένα παρακμιακό σκηνικό,  τόσο σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής, όσο και σε σχέση με τους όρους διαβίωσης τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονες τριβές τόσο ανάμεσα στους Ρομά όσο και ανάμεσα στους υπόλοιπους κατοίκους γεγονός που καταδεικνύει ότι η υπόθεση της κοινωνικής ένταξης της ευπαθούς αυτής ομάδας που αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη και απαιτητική διαδικασία απειλείται να τορπιλιστεί με τους χειρότερους όρους…

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, καταγράφονται δεκάδες προβλήματα αφού  οι καυγάδες, οι φασαρίες και οι συγκρούσεις είναι κομμάτι της καθημερινότητας της περιοχής. Υπάρχουν δεκάδες περιστατικά στα οποία μπορεί να αναφερθεί κανείς. Από τις μουσικές που είναι στη διαπασών από το πρωί ως τα ξημερώματα, έως τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην περιοχή καθώς κάποιοι εντοπίζονται να αφοδεύουν στο δρόμο.

Τα σπίτια μέσα στα οποία ζουν οι Ρομά είναι πολύ παλιά  και σε καθόλου καλή κατάσταση, και ενώ θεωρητικά ζουν σε αυτά οικογένειες των πέντε έξι ατόμων ξαφνικά εναλλάσσονται δεκάδες άλλα άγνωστα πρόσωπα… Η επαιτεία είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα επίσης και ειδικά όταν μιλάμε για μικρά παιδιά τα οποία την ώρα που ζητιανεύουν έπρεπε να είναι μέσα σε σχολικές αίθουσες και να παρακολουθούν τα μαθήματα τους.

Για το λόγο αυτό -όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας-, απαιτείται η οργανωμένη και συστηματική παρέμβαση των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών που οφείλουν να δώσουν το παρόν με σκοπό να προσεγγίσουν τις οικογένειες των Ρομά και να διαχειριστούν σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως τονίζουν, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις έχουν αποδειχτεί λύσεις – «μπαλώματα» αφού μπορεί να εκτονώνουν για λίγο κάποιες καταστάσεις, όμως δεν επιλύουν βαθύτερα προβλήματα που είναι φανερό ότι απαιτούν διαφορετική προσέγγιση και μεθοδολογία διαχείρισης.  Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι «δυστυχώς  δεν περνά μέρα που να μην προκληθούν επεισόδια, γεγονός που μοιραία προκαλεί την επέμβαση της αστυνομίας .

Και δυστυχώς έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση να επιζητούμε την καθημερινή παρέμβαση της αστυνομίας για να νιώσουμε ασφαλείς», τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι τέτοιας μορφής προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο, αφού είναι φανερό ότι απαιτούν άλλης μορφής προσέγγιση από την πολιτεία που οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά και συγκροτημένα με το ζήτημα αυτό.

Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας Συμεών Χούπας
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας Συμεών Χούπας

«Δυστυχώς το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε ενημερώσει τόσο τον Εισαγγελέα όσο και την αστυνομία πρακτικά τίποτα δεν έχει γίνει γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αφού αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν το βάρος της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν».

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας κ. Σ.Χούπας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η περιοχή με ένα τρόπο ουσιαστικό ώστε να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα αυτά  που είναι φανερό ότι δε λύνονται με αστυνομικές παρεμβάσεις καθώς απαιτούν άλλης μορφής διαχείριση.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η περιοχή που αποτελεί τόπο κατοικίας συνανθρώπων μας από διαφορετικά σημεία της γης (όπου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον πόλεμο και την πείνα), όμως ποτέ δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα, και μάλιστα εκπρόσωποι τους συμμετέχουν και στο Σύλλογο και δραστηριοποιούνται ενεργά στις δράσεις που αποφασίζονται. Το πρόβλημα είναι εντελώς εστιασμένο και απαιτεί συγκροτημένη λύση και σοβαρή διαχείριση.