ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Τον γόρδιο δεσμό μιας ασύλληπτης γραφειοκρατίας που έχει θέσει περισσότερο από 15 χρόνια σε κατάσταση πολεοδομικής ομηρίας το Ηράκλειο φαίνεται έτοιμη να κόψει η Λότζια, η οποία χθες συμφώνησε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη φόρμουλα που μπορεί να ακολουθηθεί για να μπει ένα οριστικό τέλος στην ολοκλήρωση έξι πολεοδομικών μελετών.

Πρόκειται για τις μελέτες των περιοχών του Δυτικού Πολεοδομικού (περιοχή κολυμβητηρίου) των Βασιλειών, του Σκαλανίου, της περιοχής ΤΕΙ Εσταυρωμένου και δύο περιοχών της Ν. Αλικαρνασσού ανάμεσα στις οποίες είναι η περιφερειακή ενότητα Καπάζουρνα.

Οι μελέτες αυτές οι οποίες προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος  -και την ευθύνη διαχείρισής τους σε κάποιες από αυτές είχε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση- κόλλησαν σε μια απερίγραπτα δαιδαλώδη γραφειοκρατία και παρέμειναν ημιτελείς.

Τι θα πει αυτό; Ότι οι μελετητές παρέδωσαν, πληρώθηκαν αλλά οι μελέτες δεν είχαν ολοκληρωθεί. Βασική εκκρεμότητα που υπάρχει είναι μεταξύ άλλων και η ανάθεση γεωλογικών μελετών για να διερευνηθούν πιθανά ρήγματα που υπάρχουν στις υπό πολεοδομική ένταξη περιοχές, τα οποία οριοθετούν διαφορετικούς όρους δόμησης.

Μετά το πρώτο σοκ που υπέστη η Πολεοδομία όταν συνειδητοποίησε ότι το Υπουργείο έπειτα από τόσα  χρόνια θυμήθηκε να στείλει πίσω τις μελέτες με παρατηρήσεις, με σκοπό να γίνουν οι αναγκαίες  αλλαγές που το θεσμικό πλαίσιο ορίζει, άρχισε να αναζητά φόρμουλα για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη - Καλογεράκη

Στο πλαίσιο αυτό η αντιδήμαρχος πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη και το στέλεχος της Πολεοδομίας και διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ  Γιώργος Πολυχρονάκης συναντήθηκαν χθες με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ψυχογιό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι να προχωρήσουν άμεσα νέες προκηρύξεις για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών ώστε να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και να μπορέσουν να πάρουν το δρόμο για τη θεσμοθέτησή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μελέτες θα επαναπροκηρυχθούν και ο ανάδοχος προχωρήσει στην ολοκλήρωσή τους με υπόβαθρο τις υφιστάμενες μελέτες οι οποίες θα προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες του νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα όμως θα προκηρυχθούν και οι απαιτούμενες γεωλογικές μελέτες που ο νόμος ορίζει και μάλιστα για το σκοπό αυτό όπως τονίζει η κ. Αρχοντάκη. Η Υπηρεσία θα προσλάβει γεωλόγο ο οποίος θα αναλάβει τον έλεγχό τους.  Η ίδια εξηγεί ότι η επαναπροκήρυξη των μελετών θα γίνει στη βάση ενός αυστηρά οριοθετημένου χρονοδιαγράμματος ώστε να μη γίνουμε ξανά θεατές του ίδιου προκλητικά απαράδεκτου σκηνικού των δραματικών καθυστερήσεων της έγκρισης των μελετών.

Όπως εξηγεί, δεν υπάρχουν περιθώρια να  χαθεί και άλλος  πολύτιμος χρόνος στη διάρκεια του οποίου αλλάζουν τα νομοθετικά δεδομένα και η πραγματικότητα των υπό πολεοδόμηση περιοχών. Όσο  καθυστερούν τα σχέδια πόλης, η υπό πολεοδόμηση περιοχές χτίζονται, αλλάζουν, και γίνονται παρεμβάσεις, που ανατρέπουν τα δεδομένα.

Έτσι όταν οι μελέτες φτάνουν σε επίπεδο εφαρμογής, τα σχέδια τους είναι αναχρονιστικά, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στη θλιβερή εξέλιξη των τροποποιήσεων, που συχνά  είναι μονόδρομος, αλλά σε κάθε περίπτωση διαβρώνουν την αξία του συνολικού σχεδιασμού.

Στη βάση αυτή, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, θα τεθούν πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε οι μελέτες να παραδοθούν τάχιστα. Τα χρονοδιαγράμματα θα προσδιοριστούν με βάση το ποσοστό υλοποίησης της κάθε μελέτης το οποίο θα αποτελέσει και το υπόβαθρο για την ολοκλήρωση τους.

Ειδικά για τις μελέτες Σκαλάνι, Βασιλειές και Καπάζουρνα Ν. Αλικαρνασσού, η κ. Αρχοντάκη τονίζει ότι το Υπουργείο θα εξετάσει εάν υπάρχει κάποια άλλη ακόμα ταχύτερη διαδρομή ολοκλήρωσής τους καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ώριμες πολεοδομικές μελέτες στις οποίες υπάρχουν πιο περιορισμένες εκκρεμότητες σε σχέση με την ολοκλήρωσή τους.

Η ίδια δεν παραλείπει να υπογραμμίσει για μια ακόμα φορά το οξύ πρόβλημα της  δραματικής υποστελέχωσης του Δήμου Ηρακλείου όπου ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα με ελάχιστο προσωπικό δύο υπαλλήλους και μια προϊσταμένη γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να γίνει αποτελεσματική διαχείριση σε  ένα τεράστιο όγκο δουλειάς…  τονίζει χαρακτηριστικά.