Το «πράσινο φως», αλλά με αλλαγές, έδωσε τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όσον αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα της Ζάκρου, της οποίας το μινωικό ανάκτορο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και της μαρτυρικής Γυάρου, μετά από την πολύωρη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ, όπως έγραψε η «Π».
Η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έγινε μετά από αίτηση θεραπείας που υπέβαλε το ΥΠΕΝ, με στόχο να αρθεί το «απαγορευτικό» των αρχαιολόγων σε τρία θαλάσσια οικόπεδα στην Ανατολική Κρήτη (στην περιοχή της Ζάκρου, απέναντι από τη Σητεία) και την Γυάρο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ τον Αύγουστο είχε εγκρίνει 16 από τις συνολικά 19 περιοχές, απορρίπτοντας 3 από τις πιο εμβληματικές περιοχές, με το πιο πλούσιο θαλάσσιο δυναμικό στις πιο πάνω περιοχές.
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΚΑΣ «κόβει» 2 από τα 3 συνολικά πολύγωνα στη Γυάρο, με το επιχείρημα ότι έχουν οπτική επαφή με τον κηρυγμένο ως “Ιστορικό Τόπο”.
Η χωροθέτηση πάει σε άλλη πλευρά του νησιού όπου δεν υπάρχει οπτική επαφή με τον τόπο του Μαρτυρίου και σε βάθος 10 χλμ αντί 1,5 μίλια που ήταν η αρχική πρόταση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», σύμφωνα με την γνωμοδότηση από το ΚΑΣ ,στο «κόκκινο» παρέμεινε η περιοχή της Σπιναλόγκας, που φαίνεται να μένει εκτός τουλάχιστον προς το παρόν.
Όπως όλα δείχνουν οι τοπικές ενστάσεις αλλά και η πίεση του τουριστικού κόσμου φαίνεται να έπιασαν τόπο, αφού υπάρχει η δεύτερη φάση ανάπτυξης μετά το 2032.
Τι προβλέπεται για τη Ζάκρο
Το Υπουργείο τροποποίησε τον σχεδιασμό για το πλέον εμβληματικό οικόπεδο του προγράμματος, το «Κρήτη 1» στη Σητεία, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο στην Κάτω Ζάκρο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απόσταση του αιολικού πάρκου θα είναι σε βάθος 9 χλμ, πολύ περισσότερο από την πρώτη πρόταση.
Επίσης, σύμφωνα με την γνωμοδότηση, το ΚΑΣ φέρεται να λέει “ναι”σε μια μόνο μονάδα, η οποία θα μετακινηθεί είτε προς βορρά ,είτε προς νότο, πράγμα που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Θα είναι δε ορατή από ύψωμα της Ζάκρου σε ύψος που αντιστοιχεί σε μία (1) μοίρα.
Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν
Σύμφωνα με το energygame.gr, το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ, δέχθηκαν το αίτημα των αρχαιολόγων για υποβολή πιο λεπτομερών μελετών. Παρουσίασαν λοιπόν στοιχεία που προέκυψαν από επισκέψεις στο πεδίο, καθώς και φωτορεαλιστικούς χάρτες που «απαντούν» στις ενστάσεις των αρχαιολόγων για πιθανή οπτική όχληση των ιστορικών χώρων από τα υπεράκτια αιολικά που θα αναπτυχθούν στα θαλάσσια οικόπεδα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα αρμόδια στελέχη εισηγήθηκαν στοχευμένες τροποποιήσεις στον σχεδιασμό των «επίμαχων» θαλάσσιων οικοπέδων, ώστε να παραμείνουν στο Εθνικό Πρόγραμμα και να ενταχθούν στην τελική εκδοχή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Και τούτο, διότι, όπως εξηγούν καλά πληροφορημένα στελέχη, δεν υπάρχει η εναλλακτική επιλογή άλλων θαλάσσιων οικοπέδων, καθώς αυτά επελέγησαν με κριτήριο τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και την δυνατότητα σύνδεσης με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Επομένως, το ζητούμενο είναι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις να γίνουν αποδεκτές από το ΚΑΣ και η σχετική απόφαση να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να υπογραφεί από την υπουργό Πολιτισμού και να γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων 1,9 GW έως το 2030 (όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) με την δημοσίευση της ΣΜΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και τα παραδοτέα.
Ν. Ξυλούρης: «Περιμένουμε από το Υπουργείο την τελική πρόταση»
Μιλώντας στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης-τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης είχε διαφωνήσει με την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων για περιβαλλοντικούς λόγους.
Η φωνή μας έγινε σεβαστή από το Υπουργείο σε ό,τι αφορά την Ελούντα και την Σπιναλόγκα. Επίσης, για τις περιοχές βορεια;
Της Κρήτης -Διονυσάδες-και νότια Ιεράπετρα ως περιοχές Νatura.
Περιμένουμε από το Υπουργείο Ενέργειας την τελική πρόταση για το πολύγωνο Ανατολικά της Σητείας.
Συμφωνούμε με την πρόταση του ΥΠΠΟ να εξαιρεθεί το τμήμα απέναντι από το μινωικό παλάτι της Ζάκρου».