Πώς το Ηράκλειο απέκτησε τη «Βάπτιση» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Στην Ιταλία πρόκειται να ταξιδέψει ο πίνακας «Βάπτιση» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έδωσε το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του και τη συμμετοχή του για ένα χρόνο στην περιοδική έκθεση με τίτλο «El Greco in the Labyrinth» που οργανώνει το Palazzo Reale στο Μιλάνο. Η έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο πλαίσιο των πόλεων της Μεσογείου όπου εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από 13 Οκτωβρίου 2023  μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμελητές της έκθεσης θα είναι οι Palma Martinez-Burgos Garcia και Juan Antonio Garcia Castro υπό την επίβλεψη του διευθυντή του Palazzo Reale Dott. Domenico Piraina. Στην έκθεση συμμετέχουν ιδρύματα παγκόσμιας εμβέλειας όπως τα Prado Museum, Uffizi Galleries, Thyssen Museum, National Gallery of Washington. Όπως τονίζεται στη σχετική εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε δια περιφοράς, πρόκειται για μια πολύ σημαντική διεθνή περιοδική έκθεση με θέμα τον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο.

Στην ίδια εισήγηση τονίζεται ότι «ο Δήμος υποστηρίζει την αντίληψη ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές ενισχύουν τη διακίνηση των ιδεών και συμβάλλουν στην πολιτισμική ώσμωση, υπό τη βασική προϋπόθεση της απόλυτης διαφύλαξης του προς ανταλλαγή προϊόντος».

 

Πώς το Ηράκλειο απέκτησε τη «Βάπτιση» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Όπως είναι γνωστό, ο πίνακας «Βάπτιση» του κορυφαίου Ηρακλειώτη δημιουργού Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, είναι ένα κορυφαίο απόκτημα του Ηρακλείου, το οποίο το κατέκτησε με τον οβολό των απλών πολιτών που έδωσαν χρήματα από το υστέρημά τους για να καταφέρουν να επαναπατριστεί ένας ακόμα Γκρέκο.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Ηρακλείου απέκτησε τον πίνακα συμμετέχοντας στη δημοπρασία του οίκου «Κρίστις», με χρήματα τα οποία συγκέντρωσε με τη βοήθεια δεκάδων συμπολιτών μας, αλλά και χορηγίας του ζεύγους Αγγελοπούλου. Ο αείμνηστος δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης ήταν εκείνος ο οποίος είχε εντοπίσει τη δημοπρασία του πίνακα και ενθάρρυνε το Δήμο να «χτυπήσει» το έργο, πράγμα που έγινε.

Την κρίσιμη αποστολή ανέλαβε ο επίσης αείμνηστος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Μάρκος Καραναστάσης ο οποίος μαζί με τον σημερινό αντιδήμαρχο Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη συμμετείχαν τηλεφωνικά στη δημοπράτηση του έργου η οποία κράτησε δέκα λεπτά. Μάλιστα το τελικό ποσό διάθεσης του πίνακα ξεπερνούσε το ποσό που είχε συγκεντρωθεί από τον οβολό των Ηρακλειωτών, ωστόσο ο Μ.Καραναστάσης δε δίστασε να τον διεκδικήσει και τελικά να γίνει κτήμα της πόλης ένα κορυφαίο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Έτσι το 2004 το Ηράκλειο βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας με τα πιο κολακευτικά σχόλια, εισπράττοντας πολλούς επαίνους και συγχαρητήρια για τη μεγαλειώδη πάνδημη προσπάθεια, πρωτόγνωρης συμμετοχής του κόσμου για να αποκτηθεί από το Ηράκλειο ένα σπουδαίο έργο τέχνης του μοναδικού Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Μάλιστα την περίοδο εκείνη είχε προκαλέσει αίσθηση η προσπάθεια του Δήμου, που τόλμησε να πάρει το ρίσκο μιας μεγάλης απόφασης, σε αντίθεση με το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν ανταποκρίθηκε παρά τις επιστολές του τότε δημάρχου Γ. Κουράκη ο οποίος είχε αντίστοιχα απευθυνθεί και στον ΟΠΑΠ ζητώντας οικονομική στήριξη. Το ενδιαφέρον είναι ότι  όχι μόνο δεν έστειλαν χρήματα αλλά ούτε μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν.