Ανοίγει την πόρτα η πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου σε όλους όσοι θέλουν να επισκευάσουν ή να συντηρήσουν το ακίνητό τους το οποίο είναι ρυμοτομούμενο με βάση το σχέδιο του ΄36 και βρίσκεται στην παλιά πόλη. Με τον τρόπο αυτό, δίδεται διέξοδος σε δεκάδες συμπολίτες μας που έχουν αναξιοποίητες ιδιοκτησίες στην εντός των τειχών πόλη να μπορούν να τις αποκαταστήσουν και να τις αξιοποιήσουν, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση του ιστορικού ιστού.
Με τον τρόπο αυτό μπαίνει φρένο στις κατεδαφίσεις του αδηφάγου σχεδίου πόλης του ΄36, αφού η πολεοδομία αδειοδοτεί κανονικά τα αιτήματα που κατατίθενται από ιδιοκτήτες κτισμάτων του ιστορικού κέντρου, που ζητούν την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για να αποκαταστήσουν τα ακίνητά τους.
Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, καθώς, όπως προκύπτει, από το Φλεβάρη του 2018 βρίσκεται στα χέρια της τοπικής Αρχαιολογίας που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις της, ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, δυστυχώς υπάρχει μια χρονοτριβή από την Αρχαιολογία για να ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις της σε σχέση με τη μελέτη ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.
Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα αυτό, θα πρέπει να δοθούν λύσεις σε ό,τι αφορά στη διαχείριση σημαντικών ακινήτων τα οποία με βάση το σχέδιο του 36 είναι ρυμοτομούμενα, ενώ με βάση την παλιά πόλη αποτελούν σημαντικό τμήμα του ιστορικού ιστού αυτής. Προκειμένου λοιπόν οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους δίδεται η δυνατότητα επισκευής και συντήρησης τους από την υπηρεσία.
Ειδικότερα όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος πολεδομίας, ο ιστορικός ιστός του Ηρακλείου είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιοριστικό πλαίσιο σε σχέση με τα υφιστάμενα κτίσματα.
Το στοιχείο αυτό συνδυαστικά με τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, που αποτελεί στόχο της δημοτικής Αρχής, είναι δύο βασικοί παράγοντες που επιβάλλουν τη συγκατάθεση του Δήμου στις προσπάθειες των πολιτών να αποκαταστήσουν τα κτίσματά τους, τα οποία βρίσκονται στον ιστορικό ιστό.
Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση της «Π» σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης εξηγεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου αναμένει τις παρατηρήσεις της Αρχαιολογίας για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα των τροποποιήσεων της μελέτης και της προώθησης στα επόμενα στάδια υλοποίησης της. Όπως εξηγεί, υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της Αρχαιολογίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην ολοκλήρωση των παρατηρήσεων, η όλη διαδικασία σύντομα θα τελειώσει και το πλήρες κείμενο θα παραδοθεί στα χέρια του Δήμου.