Κώστας Βαρδαβάς: Που... πρέπει να πετάμε τα self tests;

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η διαχείριση των αποβλήτων των self–test, τα οποία με βάση τις οδηγίες του αρμόδιου Yπουργείου αντιμετωπίζονται ως αστικά απόβλητα, την ίδια ώρα που όλα τα άλλα αντίστοιχα τεστ που διενεργούνται με ευθύνη του ΕΟΔΥ, αντιμετωπίζονται με οργανωμένο τρόπο ως ιατρικά απόβλητα.

Όλα αυτά τη στιγμή που στις οδηγίες χρήσεως των self–test, αναφέρεται ρητά ότι ο χρήστης «δεν πρέπει να επιτρέψει να καταλήξει στο περιβάλλον, στην αποχέτευση ή σε επιφανειακά νερά».  Στη Λότζια επικρατεί έντονος προβληματισμός για το επίμαχο θέμα, και αυτό το οποίο αναδεικνύουν ως κυρίαρχο ζήτημα είναι η ανάγκη να προταχθεί ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας, καθώς είναι απολύτως εκτεθειμένοι.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Βαρβαδάς με δηλώσεις του στην «Π» για το επίμαχο θέμα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μια οδηγία από το Yπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων η οποία είναι αίολη. «Διότι την ίδια στιγμή που ο ΕΟΔΥ κάνει με τις κινητές του μονάδες τα rapid tests και τα απορρίπτει με οργανωμένο τρόπο στα υγειονομικά του απόβλητα τα οποία διαχειρίζεται εταιρεία, εγείρονται σοβαρά ζητήματα όταν το Yπουργείο μας ζητά για τα αντίστοιχα tests να τα διαχειριζόμαστε μέσα από τα αστικά μας απορρίμματα… Δηλαδή είτε είναι θετικό είτε είναι αρνητικό το test θα καταλήγει στα σύμμεικτα απορρίμματα.

Η μόνη διαφορά θα είναι ότι εάν είναι θετικό το test θα μπαίνει σε διπλή πλαστική σακούλα. Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία αλλά εγείρει ζητήματα για το ανθρώπινο δυναμικό που είναι εκτεθειμένο σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί ομάδες εργαζομένων να μπαίνουν σε προτεραιότητα και να μένουν έξω οι άνθρωποι της καθαριότητας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που για μας είναι πρόταγμα, είναι ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας».

Ο κ.Βαρδαβάς τονίζει ότι το όλο θέμα το έχει αναδείξει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, και το έχει θέσει στον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, αναδεικνύοντας όλες τις κρίσιμες πτυχές που ενέχει το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Ποιες είναι οι οδηγίες   του Yπουργείου για τη διαχείριση των αποβλήτων από τα self-test

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self–test οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων μετά τη διενέργεια των self-test Covid-19.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «εάν το τεστ είναι αρνητικό, θα πρέπει να απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

 

Αντίστοιχα εάν το τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις».