Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της αυτοψίας που διενήργησε κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου στα σημεία συγκέντρωσης, σε περίπτωση σεισμού, τα οποία δείχνουν ότι από τις 148 προτεινόμενες θέσεις οι 38 από αυτές εμφανίζουν πρόβλημα. Κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν στον χάρτη (!) καθώς είναι ανεντόπιστες, άλλες έχουν καταληφθεί από καταπατητές, άλλες απαιτούν καθαρισμό, σε άλλες έχουν ανεγερθεί κτήρια, ενώ όσες αναπτύσσονται κατά μήκος του ενετικού τείχους το οποίο σε κάποια σημεία έχει επιβαρυνθεί και εμφανίζει προβλήματα θα πρέπει να οριοθετηθούν ξανά.
Νέα δεδομένα
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στην πόλη η επιβάρυνση των ενετικών τειχών από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα το κέντρο του Ηρακλείου να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επειδή πολλά σημεία περιμετρικά των ενετικών τειχών έχουν οριοθετηθεί ως χώροι καταφυγής και καταυλισμού, κρίθηκε αναγκαία η αναθεώρηση όλων των σημείων συγκέντρωσης του κόσμου μέσα από τον επανέλεγχο όλων των προτεινόμενων θέσεων. Όπως έχει γράψει η «Π», η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε μετά τα φονικά ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου κατέγραψε τα νέα «τραύματα» του μνημείου και στα ευάλωτα σημεία του αλλά και σε νέα, καθιστώντας επιβεβλημένη την άμεση αποκατάστασή του.
Θυμίζουμε ότι εντοπίστηκε «στο ευθύγραμμο τείχος ανατολικής τάφρου μεταξύ προμαχώνων Αγίου Φραγκίσκου και Σαμπιονάρα και προμαχώνα Σαμπιονάρα, επιδείνωση των παλαιότερων ρηγμάτων. Αντίστοιχα στον προμαχώνα και επιπρομαχώνα Μαρτιντέγκο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εργοτέλη και ο τάφος Καζαντζάκη, εμφανίζονται βλάβες στη νεότερη επέμβαση του Δήμου Ηρακλείου και στον ανατολικό λοβό». Σύμφωνα με την έκθεση της αυτοψίας, «τα τείχη του Ηρακλείου έχουν πολλά μη αναστηλωμένα τμήματα από τα οποία υπάρχει κίνδυνος πτώσης λίθων σε περίπτωση νέας ισχυρής δόνησης».
Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι ασφαλής η χρήση όλης της τάφρου για την περίοδο της σεισμικής έξαρσης. Στα Δυτικά Νεώρια και την Αποθήκη Νεωρίων στην Αποθήκη Άλατος δίπλα στο ανατολικό Νεώριο και κάτω από τη συνοικία Λαβύρινθος υπάρχουν ρηγματώσεις και αποκολλήσεις τμημάτων τοιχοποιίας».
Αναψηλάφηση
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος κ. Παττακός, πριν από την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου είχε ζητήσει να γίνει μια επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση εκδήλωσης ενός δυνατού σεισμού. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν και τα τραύματα που προκλήθηκαν στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, επέβαλαν την ανασύνταξη το σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή η οποία πραγματοποίησε αυτοψίες και στα τείχη και σε όλα τα προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι είναι οι κατάλληλες θέσεις για τον σκοπό αυτό. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο εντοπισμός προβλημάτων σε κάποιες θέσεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι Ηρακλειώτες να νιώθουν ανασφάλεια.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν όπου είναι δυνατό παρεμβάσεις αποκατάστασης ή νέες οριοθετήσεις κατάλληλων χώρων καταφυγής και καταυλισμού, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους Ηρακλειώτες επισήμως και με ειδικά φυλλάδια ώστε να γνωρίζουν το πώς θα πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση σεισμού.
Τι έδειξε η αυτοψία
Η επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης των πολιτών σε περίπτωση σεισμού «έβγαλε» μια σειρά από προβλήματα που προκαλούν μειδίαμα, αφού καταγράφονται θέσεις προτεινόμενες αλλά… ανεντόπιστες, παράνομες καταλήψεις, ακατάλληλοι χώροι και περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί.
Για παράδειγμα, στην προτεινόμενη θέση της πλατείας Δαιμονάκηδων (που έχει δυναμικότητα 40 ατόμων) η επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός στον χάρτη καθώς υπάρχουν τριγύρω πολλά κτήρια. Η ίδια παρατήρηση γίνεται και για την πλατεία του Αγίου Δημητρίου που έχει δυναμικότητα 47 άτομα αλλά η ύπαρξη πολλών κτηρίων αναθεωρεί την αρχική της οριοθέτηση.
Η περιοχή στάθμευσης του ΟΑΕΔ (237 άτομα) δεν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί σε αυτή τη φάση καθώς βρίσκονται έργα σε εξέλιξη. Εντελώς ακατάλληλος χώρος κρίνεται η οδός Λυττου (νότια ΟΑΕΔ) που έχει δυναμικότητα για 427 άτομα, επειδή από το συγκεκριμένο σημείο έχει περάσει δρόμος και έχει μείνει μια στενή λωρίδα γης που έχει ελαιόδεντρα καθ’ όλο το μήκος.
Ανεντόπιστη είναι η θέση Πετρακογιώργη και Αλέξανδρου Υψηλάντη που θεωρητικά έχει δυναμικότητα για 212 άτομα και απαιτεί επαναπροσδιορισμό στον χάρτη. Το ίδιο συμβαίνει και με την πλατεία 11ης Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, το ίδιο καταγράφει η επιτροπή για την παιδική χαρά Κομνηνών (δυναμικότητας 337 ατόμων) και στις εργατικές κατοικίες (με δυναμικότητα 1609 άτομα).
Καθάρισμα απαιτεί η οδός Παπαγιάννη Σκουλά (δυτικά της ΔΕΗ) που έχει δυναμικότητα για 1276 άτομα. Το ίδιο συμβαίνει και σε δύο διαφορετικά σημεία, στην οδό Ματθαιάκη που πρέπει να καθαριστούν και καταγράφονται ως χώροι δυναμικότητας 196 και 665 ατόμων.
Η αυτοψία του κλιμακίου της Πολιτικής Προστασίας κατέγραψε επίσης τον κοινόχρηστο χώρο 2239-2241 όπου βρίσκεται αθλητικό κέντρο και είναι προτεινόμενος ως σημείο καταφυγής με δυναμικότητα 65.000 ατόμων που όπως διαπιστώνει απαιτεί καθάρισμα ενώ εντοπίζει και την επικινδυνότητά του καθώς βρίσκεται δίπλα σε ρέμα. Καταπατημένα είναι το προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου στην οδό Ναυπλίου και στην οδό Βρυεννίου.
Η οδός Μακρή, δυναμικότητας 489 ατόμων, απαιτεί καθάρισμα και επαναπροσδιορισμό στον χάρτη. Αντίστοιχα, απαιτεί καθάρισμα και οργάνωση του χώρου η οδός Αρμονίας, η οδός Ερμή, Κρασαδάκη και Παρθενώνος, όπως επίσης και η οδός Αταλάντης. Επίσης, καθάρισμα χρειάζονται τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά και Αλφειού, Αγαμέμνωνος και Ηρακλείτου, Πετρίδη και Κομοτηνής, στην οδό Ούλαφ Πάλμε στον δρόμο Ανθέων και Εθνομαρτύρων.
Η αυτοψία των μηχανικών έδειξε ότι θα πρέπει να γίνει νέα οριοθέτηση των χώρων καταφυγής και καταυλισμού που έχουν επιλεγεί και βρίσκονται σε δύο διαφορετικά σημεία του Μηχανολογικού τα οποία έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν 365 και 275 άτομα αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει για το Κομμένο Μπεντένι που χαρακτηρίζεται ως χώρος δυναμικότητας 2.500 ατόμων όπως και για γήπεδα μπάσκετ που έχουν δυναμικότητα 1.150 ατόμων και θα πρέπει να γίνει νέα οριοθέτηση. Το ίδιο ισχύει για τις περιοχές κάτω από το γήπεδα τέννις που έχουν δυναμικότητα 1.150 ατόμων.