Ένα σχέδιο που πιθανά θα μπορούσε να φέρει την πολυπόθητη βροχή στην Κρήτη, το οποίο και έχει παρουσιαστεί επίσημα, δείχνει να έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από την Περιφέρεια, η οποία προς το παρόν το έχει «παγώσει».
Ο λόγος για σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει στοχευμένος βομβαρδισμός σύννεφων, ο οποίος να δώσει βροχή. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, μάλιστα, στο παρελθόν οι ειδικοί είχαν ενισχύσει τις θέσεις τους, παρουσιάζοντας αντίστοιχη δράση της Κίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, όπου με αντίστοιχες μεθόδους είχαν αποτραπεί σφοδρές καταιγίδες κατά την τελετή έναρξης των αγώνων.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, η Περιφέρεια οφείλει να είναι πολύ προσεκτική στις επιλογές της, αλλά και στη διασφάλιση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προτού προχωρήσει σε μια έγκριση μιας τέτοιας μελέτης. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζεται ότι χρειάζονται μια σειρά από εγκρίσεις, πέρα από αυτές της Περιφέρειας, οι οποίες είναι πολύ σημαντικό να δοθούν.
Όπως εξηγεί ο κ. Καλογερής, ακόμα κι αν η Περιφέρεια αποφάσιζε να «ξεπαγώσει» το συγκεκριμένο θέμα, για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες καταστροφών ή επικίνδυνων φαινομένων, θα έπρεπε να το περιορίσει στους 3 – 4 μεγάλους ορεινούς όγκους, προκειμένου να ενισχύσει βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις εκεί, με απώτερο στόχο τη σταδιακή ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο σκπετικισμός όμως που υπάρχει γύρω από το θέμα, αλλά και η μορφολογία της Κρήτης, η οποία δεν έχει χαρακτηριστικά μιας αχανούς πεδινής έκτασης, έχουν κρατήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, την Περιφέρεια μακριά από την υιοθέτηση του συγκεκριμένου σεναρίου.
Η Περιφέρεια όμως δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη πρόταση μελέτης, αφού και οι μετεωρολόγοι αμφισβητούν τις εν λόγω μελέτες, υποστηρίζοντας πως τα αποτελέσματά τους είναι αμφιλεγόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες κοινές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για σπορά νεφών, περιλαμβάνουν ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο, ενώ στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και υγρό προπάνιο, το οποίο εξαπλώνεται με τη μορφή αερίου.
Αυτό μπορεί να παράγει κρυστάλλους πάγου σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι ο ιωδιούχος άργυρος. Η χρήση υγροσκοπικών υλικών, όπως το επιτραπέζιο αλάτι, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μετά από πολλά υποσχόμενη έρευνα.
Η σπορά των νεφών απαιτεί να περιέχουν υπερψυγμένο νερό σε υγρή μορφή, δηλαδή, υγρό νερό πιο κρύο από μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Η εισαγωγή μιας ουσίας όπως ο ιωδιούχος άργυρος, η οποία έχει κρυσταλλική δομή παρόμοια με εκείνη του πάγου, θα προκαλέσει πάγωμα των πυρήνων.
Η περιγραφόμενη μέθοδος σποράς νεφών ωστόσο, δεν αμφισβητείται μόνο σε σχέση με τη μεθοδολογία της, αλλά και αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά τα αποτελέσματα της μεθόδου, ενώ παράλληλα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με το αν η μέθοδος επιφέρει επιδράσεις στο Ph της γης, αλλά και το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στις γύρω περιοχές από αυτές που πραγματοποιείται η σπορά των νεφών.