Είναι καλές ή όχι και τόσο οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης και πώς μπορούν να βελτιωθούν;
Οι άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εισπράττουν τον σεβασμό που δικαιούνται για να μπορούν να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους;
Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ και με αφορμή την απόφαση πολλών ξενοδοχοϋπαλλήλων να εγκαταλείψουν τον κλάδο την περίοδο της πανδημίας αναζητώντας καλύτερες αμοιβές αλλά και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.
Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του επιθεωρητή εργασίας Γιώργου Τριανταφύλλου, ο οποίος κάνει διδακτορικό με θέμα τη βία και την παρενόχληση στον ξενοδοχειακό χώρο.
Διαπιστώνει πολλά φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού, υποτίμησης, προσβολών, αδιαφορίας μεγάλου αριθμού διευθυντών να τα αντιμετωπίσουν, αλλά και τον δισταγμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο να τα καταγγείλουν.
Χαρακτηριστικές κλισέ εκφράσεις, όπως σημειώνει, είναι: «Ασ’ τους να τα βρούνε μεταξύ τους», «Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα;» και «Μάθαμε τώρα, όλα τα βαφτίζουμε βία και εκφοβισμό».
«Οι μαρτυρίες είναι δεκάδες και στο σύνολό τους καταδεικνύουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει το προσωπικό στα ξενοδοχεία μας» τονίζει ο κ.Τριανταφύλλου.
Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που έχει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης ο οποίος είπε στην «Π» ότι αυτά τα φαινόμενα είναι η εξαίρεση και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού.
«Είναι υπερβολικά όλα αυτά και σίγουρα δεν δέρνουμε τους εργαζόμενούς μας» σχολίασε ο κ. Σφακιανάκης.
Ο ίδιος μάς μίλησε για την πρωτοβουλία του Συλλόγου να οργανώσει στο Επιμελητήριο Ηρακλείου εκδήλωση με θέμα τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με την ευκαιρία και των 40 χρόνων ίδρυσης του Συλλόγου.
Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στον εργασιακό πολιτισμό, στη βία και την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, στον ρόλο της ενσυναίσθησης στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες.