Η κ. Σ. Καρφή και ο κ. Δ. Παπανικολάου
Η κ. Σ. Καρφή και ο κ. Δ. Παπανικολάου

Σε δύο διαφορετικές χώρες, σε διαφορετικές μάλιστα ηπείρους και με διαφορετικά μέτρα για τον κοροναϊό, δύο Ηρακλειώτες περιγράφουν για το πώς βιώνουν στις πόλεις όπου ζουν τις καταστάσεις που διαμορφώνει η πανδημία.

Από τη μία η καθηγήτρια Γαλλικών Σοφία Καρφή, η οποία μένει στην Ολλανδία και από την άλλη ο σεφ Δημήτρης Παπανικολάου που μένει στην Τασμανία. Η πρώτη βιώνει καταστάσεις και μέτρα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Ο δεύτερος αν και στη μακρινή Αυστραλία, λέει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται μοιάζουν με εκείνα της… Αγγλίας

«Δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση εξόδου από το σπίτι.

Για τους Ολλανδούς κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανώς ακραίο. Φανταστείτε ότι καταγράφηκαν πάνω από 1000 κρούσματα στη χώρα πριν αποφασιστεί ότι θα κλείσουν τα σχολεία και τα μαγαζιά» αναφέρει η κα Καρφή και τονίζει ότι τα σουπερμάρκετ παραμένουν ανοιχτά, κάποια προϊόντα όμως δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα παντού, όπως χαρτί υγείας, μακαρόνια, αλεύρι!

«Αργήσαμε αλλά ζήσαμε κι εδώ πανικό τις προηγούμενες μέρες, βγήκαν όλοι μαζικά να εφοδιαστούν προμήθειες για το σπίτι, το ίδιο κι εμείς.

Σε όλη τη χώρα έκλεισαν τα coffee shops αλλά ξανάνοιξαν σε κάποιες πόλεις όπως το Groningen για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι άνθρωποι έκαναν ουρές και φυσικά μιλούσαν μεταξύ τους, μη βοηθώντας υποθέτω τον ιό να περιοριστεί.

Το Άμστερνταμ τη νύχτα είναι άδειο αυτές τις μέρες, οι εταιρείες κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το σπίτι, τα τρένα μείωσαν τα δρομολόγια και είναι άδεια από κόσμο!».

Εντυπωσιακή είναι η περιγραφή που κάνει για το πόσο ανεπτυγμένο είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της πόλης της.

«Η αλληλεγγύη είναι παρούσα κι εδώ, σήμερα (χθες) ένα ζευγάρι από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας είχε κολλήσει σημείωμα στο ασανσέρ με τα ονόματα και το τηλέφωνό τους λέγοντας ότι προσφέρονται να βοηθήσουν με ψώνια ή οτιδήποτε άλλο άτομα που μένουν μόνα τους ή είναι μεγάλα σε ηλικία».

 

Σχεδόν κανένα μέτρο

Σε αντίθεση με τα με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη (πλην Αγγλίας), στην πρωτεύουσα της Τσαμανίας, το Χόμπαρτ… πέρα βρέχει!

Ο κ. Παπανικολάου λέει στην «Π» ότι αν και υπάρχουν κρούσματα, λιγοστά βέβαια, αν και υπάρχει ενημέρωση και ανησυχία  από τους πολίτες, οι εκεί Αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα. «Δεν έχει κλείσει τίποτα.

Τα σχολεία είναι ανοικτά, τα καταστήματα, τα πάντα. Ανοικτό είναι και το εστιατόριο που εργάζομαι» σχολιάζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Βέβαια η πελατεία έχει μειωθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε 150 πελάτες καθημερινά και χθες μόλις 22 άτομα. Δυστυχώς, ο κόσμος δεν παίρνει αποστάσεις ο ένας από τον άλλο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κάτοικοι του Χόμπαρτ λένε να μην κλείσουν τα σχολεία γιατί δε θα έχουν που να πάνε τα παιδιά τους».

Ο κ. Παπανικολάου λέει ακόμη ότι το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι ως προς το ωράριο των σούπερ μάρκετ. «Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8, αυτή η ώρα είναι μονο για τους ηλικιωμένους. Μετά είναι για τους άλλους πολίτες, οι οποίοι άδεισαν τις προηγούμενες ημέρες τα ράφια».

Η κίνηση στους δρόμους είναι μειωμένη, όπως τονίζει, όμως σπάνια θα δεις κάποιον πολίτη με μάσκα ή γάντια στα χέρια. «Το καλό είναι ότι στα καταστήματα γίνεται διαρκώς απολύμανση και ο κόσμος τη ζητάει».