Η ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΘΥΜΑΤΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ
Όταν ο Τσόρτσιλ βρέθηκε στο Ηράκλειο…
Όταν κανείς ξεφυλλίζει ένα οικογενειακό άλμπουμ, συνήθως αισθάνεται μία γλυκιά νοσταλγία στη θέα των γονιών και των παππούδων του. Όταν όμως ο πατέρας σου υπήρξε πράκτορας της Ολυμπιακής την εποχή του Ωνάση και ο παππούς σου, μεγάλος έμπορος του Ηρακλείου τότε ανάμεσα στις φωτογραφίες που πέφτουν στα χέρια σου, μπορεί να δεις ακόμα και τον ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ!
Η κ. Μαρία Σκουλούδη μοιράζεται με την «Π» αναμνήσεις από μία βραδιά, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, όταν ο πολιτικός που σημάδεψε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επισκέφτηκε το Ηράκλειο με τη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση «Χριστίνα».
«Τότε, ο πατέρας μου, Αριστείδης Κουφάκης, ήταν πράκτορας της Ολυμπιακής και οργάνωσε μία δεξίωση προς τιμήν του Τσόρτσιλ, κάλεσε και το Λύκειο των Ελληνίδων, με την πρόεδρο Πιπίνα Περάκη και τη Γουναλάκη» αναφέρει. Τον Βρετανό πολιτικό συνόδευαν η σύζυγός του, Λαίδη Κλεμεντάιν, και ένα όμορφο ζευγάρι, ο λόρδος Κάμερον, γραμματέας του Τσόρτσιλ, και η σύζυγός του.
Εκείνη τη βραδιά ο Στέλιος Γιαμαλάκης πρόσφερε στον Τσόρτσιλ ένα σφραγιδόλιθο.
Στη «Χριστίνα» ήταν επίσης οι αδελφές του Ωνάση, Κονιαλίδη και Πατρονικόλα, με τον σύζυγό της, και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Ν. Κρασαδάκης.
Η μητέρα της κ. Σκουλούδη Πόπη Κουφάκη ήταν επίσης στη θαλαμηγό εκείνη τη βραδιά.
Οι κοπέλες του Λυκείου των Ελληνίδων χόρεψαν με τις παραδοσιακές τους στολές και φαίνεται πως έκλεψαν τις εντυπώσεις. Η κ. Σκουλούδη ήταν… παλιά γνώριμη της «Χριστίνα», αφού ήταν σύνηθες ο Ωνάσης να φιλοξενεί επιφανείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ο πατέρας της κάθε φορά αναλάμβανε δράση.
Μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη Βρετανίδα χορεύτρια, Μαργκό Φοντέιν, ενώ από όλους τους επιφανείς που είχε γνωρίσει ξεχωρίζει τον πρόεδρο της Gulf Oil Company, έναν καλλιεργημένο 80άρη, με τον οποίο γύρισε όλη την Κρήτη με ταξί και ο ίδιος γνώριζε κάθε σπιθαμή του νησιού.
«Ήταν μία πολύ ωραία εποχή, όλα ήταν ρόδινα και ανθούσαν» περιγράφει.
Εκείνο που την εντυπωσίασε περισσότερο από τη «Χριστίνα» ήταν η πισίνα, το βράδυ μεταμορφωνόταν σε πίστα χορού με αποτυπωμένη σκηνή από ταυροκαθάψια και το πρωί βυθιζόταν, γέμιζε νερό και γινόταν και πάλι πισίνα.
Εξηγεί, όμως, πως οι επισκέπτες δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν όλους τους χώρους, παρά μόνο το σημείο όπου έγινε η δεξίωση. Για να επιβιβαστεί χρειαζόταν ειδική άδεια.
Για τον Τσόρτσιλ θυμάται πως έμεινε καθισμένος, απολάμβανε τα ποτά, τα καναπεδάκια, τον χορό ενώ οι γυναίκες του Λυκείου των Ελληνίδων τον προσκύνησαν, του φίλησαν το χέρι.
Σε ερώτηση αν είδε την ταινία που προβάλλεται στους κινηματογράφους «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» και αν μοιάζει ο πρωταγωνιστής με τον Βρετανό ηγέτη, σχολιάζει πως «όταν ήρθε στο Ηράκλειο ήταν ήδη πολύ μεγάλος, για να μπει στο ταξί χρειάστηκε σχεδόν να τον σηκώσουν».
Ολη η ιστορία σ’ ένα άλμπουμ
Η κ. Μαρία Σκουλούδη ξεφυλλίζει το οικογενειακό της άλμπουμ και από μέσα ξεπηδούν κομμάτια της ιστορίας μας.
Σε μία φωτογραφία διακρίνεται ο παππούς της Κωνσταντίνος Κουφάκης, γνωστός έμπορος της εποχής, με Αμερικάνους, από την Standar oil company της Νέας Υόρκης, με τους οποίους το 1913 υπέγραψε μία σύμβαση για να έρθουν καύσιμα στην Κρήτη από την Κασπία.
Κρατάει ως πολύτιμο φυλαχτό φωτογραφίες της μητέρας της που τη δεκαετία του 1920 ήταν μαθήτρια του Γαλλικού σχολείου στο Ηράκλειο, που στεγαζόταν στο κτίριο του Ευαγγελισμού. Υπάρχουν οι βαθμοί της, φωτογραφίες από παραστάσεις με συμμαθήτριές της.
Έχει στην κατοχή της ένα πορτοφόλι με την επωνυμία ΤΑΕ, μία αεροπορικής εταιρείας που αγόρασε ο Ωνάσης.
Όπως λέει, το αρχείο της θα το δώσει ως κληρονομιά στον γιο της.
Με την αείμνηστη Χρυσούλα Τζομπανάκη είχαν κάνει συζητήσεις για την αξιοποίηση του αρχείου της που δεν προχώρησε ποτέ…
Η ίδια επέλεξε να γίνει ξεναγός, για να μεταδώσει την αγάπη της για την ιστορία και στους άλλους…
Μια ιστορική ξενάγηση
Μία ιστορικής σημασίας φωτογραφία είναι από την επίσκεψη της συζύγου του Τσόρτσιλ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου ρόλο ξεναγού είχε παίξει ο Στυλιανός Αλεξίου.
«Την είχα δώσει του Στέλιου πριν πεθάνει» αναφέρει η κ. Σκουλούδη.
Στην επικαιρότητα λόγω της ταινίας “Η πιο σκοτεινή ώρα”
Ο Τσόρτσιλ ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την κινηματογραφική βιογραφία που ετοίμασε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Τζο Ράιτ.
Αν δεν ήταν αυτός, πώς θα ήταν άραγε σήμερα ο κόσμος; Τι πραγματικά συνέβη τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ; Πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες; Γιατί ακόμη και σήμερα τον ονομάζουν «πατέρα της νίκης»;
Η βιογραφία του θρυλικού ιστορικού προσώπου ήρθε στις κινηματογραφικές αίθουσες από τον βραβευμένο με BAFTA σκηνοθέτη Τζο Ράιτ του οποίου η δυναμική του επιστροφή στη μεγάλη οθόνη γίνεται με την ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» (The Darkest Hour), που σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς, όπως παρατηρούν οι παραγωγοί της, υπάρχει κενό σε επίπεδο ηγεσίας παγκοσμίως …
«Η ταινία αφορά όλον τον κόσμο κι όχι μόνο το βρετανικό κοινό. Υπάρχουν πολλές ταινίες για ηγέτες. Η δική μας αφορά στην αμφιβολία, σε μια κρίση αυτοπεποίθησης και καταγράφει την πορεία ενός θρυλικού ιστορικού προσώπου, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε εσωτερικό και εξωτερικό, τολμά και καταφέρνει να κάνει τη διαφορά» σχολιάζει ο εμβληματικός σκηνοθέτης.
Καθώς, λοιπόν, οι Ναζί καταλαμβάνουν την Ευρώπη, ο ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας καλείται να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του, ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τους 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, και προσπερνώντας τον εσωτερικό πόλεμο που δέχονταν από το κόμμα του, καθώς και τον σκεπτικισμό του Βασιλιά, παίρνει τη μεγάλη απόφαση: Θα πολεμήσει για τα ιδανικά, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του.