ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στην κοινωνία του Ηρακλείου ο νέος κανονισμός λειτουργίας του πάρκου Γεωργιάδη, όπως προκύπτει από τα κείμενα της δημόσιας διαβούλευσης η οποία ολοκληρώθηκε, για την οποία άλλοι επιβραβεύουν τον Δήμο για την εισήγηση που κατέθεσε και άλλοι ζητούν την απόσυρση της.

Δεκατρείς είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν συνολικά στη δημόσια διαβούλευση που ολοκλήρωσε  η Λότζια, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο νέος κανονισμός λειτουργίας του πάρκου Γεωργιάδη, που δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και τους χρήστες του, οριοθετώντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να συγκληθεί η Επιστημονική Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν, να τις επεξεργαστεί και να αποφασίσει ποιες από αυτές θα ενσωματωθούν σε ένα νέο κείμενο που θα διαμορφωθεί, το οποίο θα αποτελέσει εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αρμόδιο όργανο θα κληθεί να συζητήσει την εισήγηση της αναθεωρημένης πρότασης της Επιστημονικής Επιτροπής (όπως αυτή θα προκύψει από την επεξεργασία των προτάσεων που  κατατέθηκαν) και θα αποφασίσει για το νέο κανονισμό λειτουργίας που θα διέπει το πάρκο Γεωργιάδη.

Τι λένε οι Ηρακλειώτες

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Αύγουστο, συμμετείχαν κατά βάση πολίτες, συλλογικότητες και όχι φορείς, και οι παρεμβάσεις τους είναι αναρτημένες αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως προκύπτει από τα κείμενα των παρεμβάσεων, το ενδιαφέρον των Ηρακλειωτών εστιάζεται τόσο στη σκοπιμότητα του νέου κανονισμού που δρομολογείται όσο και σε μια σειρά επιμέρους ζητημάτων που ανοίγουν σε σχέση με το χρόνο χρήσης του πάρκου που περιορίζεται από τους 12 στους 9 μήνες, όσο και στο γεγονός ότι εκτοπίζονται πολιτικές εκδηλώσεις και  φεστιβάλ.

Ασκείται έντονη κριτική για το είδος των “επιτρεπόμενων” εκδηλώσεων που  θα γίνονται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, διότι  σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό οι  υπόλοιποι μήνες αποκλείονται για λόγους προστασίας της αναπαραγωγικής διαδικασίας της ορνιθοπανίδας του πάρκου.

Επίσης οι περιορισμοί που τίθενται στις επιτρεπόμενες εκδηλώσεις που πρέπει να πραγματοποιούνται στις ώρες μεταξύ 07.00 με 23.00 με την επίκληση της κοινής ησυχίας και της ορνιθοπανίδας, φαίνεται ότι προκαλούν έντονη κριτική από τους πολίτες που διατυπώνουν το ερώτημα αν τα πουλιά ενοχλούνται μόνο από τις ανθρώπινες φωνές και όχι από τα κορναρίσματα, τα φρεναρίσματα και τη γενικότερη  ηχορρύπανση που υπάρχει.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «σε τέτοιες εποχές, η δημοτική Αρχή ξαφνικά θυμάται ότι στο Πάρκο κατοικεί ένας μεγάλος πληθυσμός αστικής ορνιθοπανίδας, ο οποίος χρήζει προστασίας, βρίσκοντας ευκαιρία να οριοθετήσει πλήρως το χρονικό  διάστημα διοργάνωσης εκδηλώσεων, μόνο όμως αυτών που εξ αρχής ορίζονται ως μη συμβατές, ναι, αυτές τις πολιτικές εννοούν, περιορίζοντάς το μόλις στους τρεις μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος).

Σε τέτοιους καιρούς η δημοτική Αρχή αποφασίζει να παρουσιάσει ένα διαχειριστικό σχέδιο λειτουργίας το οποίο υποβαθμίζει την οποιαδήποτε ανάγκη για πραγμάτωση βασικών ελευθεριών  σε μια δημοκρατική κοινωνία, μετατρέποντας το πάρκο Γεωργιάδη σε έναν αποστειρωμένο και πλήρως ελεγχόμενο αστικό χώρο, με προκαθορισμένες επιτρεπτές δραστηριότητες, περιορισμένες ώρες χρήσης και  0,65 m² δαπέδου ανά άτομο!». Επίσης σκληρή κριτική ασκείται και σε σχέση με το είδος των “επιτρεπόμενων” εκδηλώσεων, για το οποίο θεσμοθετείται η διαδικασία αίτησης  αδειοδότησης για τις  μη συμβατές, θέτοντας την αρχαιολογία ως βασικό φορέα έγκρισης ή μη!».

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Παράλληλα τονίζεται ότι «το πάρκο Γεωργιάδη αποτελούσε για πολλά χρόνια έναν δημόσιο, ελεύθερο χώρο, σωματικής αναζωογόννησης, δημιουργίας και έκφρασης, εναλλακτικών δράσεων, φεστιβάλ, ανοιχτών συναυλιών, πολιτικών συζητήσεων αλλά και σημείο συνάντησης οικογενειών και σχολείων με πλούσια δραστηριότητα. Αυτό το Πάρκο θέλουμε, αυτό θα διεκδικήσουμε!».

Ακόμα ασκείται έντονη κριτική σε σχέση με τον περιορισμό της κίνησης των ζώων με κοντό λουρί, τονίζοντας ότι είναι άδικη η προσέγγιση. Επίσης  στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι συμπολίτες μας προτείνουν να υπάρξει μέριμνα για τη φύλαξη του πάρκου, όπως επίσης θέτουν το ζήτημα με τις τουαλέτες που λειτουργούν σε ένα ωράριο και σε ένα πλαίσιο που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες.

Ακόμη οι πολίτες σχολιάζουν δηκτικά το θέμα της καθαριότητας, ξεκαθαρίζοντας προς τη δημοτική Αρχή την ευθύνη και την υποχρέωσή της να φροντίζει για την καθαριότητα του χώρου και τη συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά που γίνεται σε σχέση με το περίφημο ηλιακό ρολόι, το οποίο προέβλεπε η μελέτη και φυσικά το σιντριβάνι, που ακόμα δεν είδαμε.  Επίσης εντοπίζεται και το σοβαρό ζήτημα των κακοτεχνιών των διαδρόμων πάρκου, για το οποίο υπήρξε δέσμευση της δημοτικής Αρχής ότι θα αποκατασταθεί, πράγμα το οποίο ακόμα δεν είδαμε.

Θυμίζουμε ότι με βάση τον προτεινόμενο κανονισμό λειτουργίας του πάρκου, προβλέπονται  τσουχτερά πρόστιμα που ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ για όσους ρυπαίνουν ή προκαλούν ζημιές. Με βάση τον κανονισμό επιτρέπεται η παρουσία κατοικίδιων μόνο με διαρκή συνοδεία και μόνο με κοντό λουρί στους διαδρόμους του πάρκου, ενώ απαγορεύεται η παραμονή των ζώων μέσα στα παρτέρια, στον χώρο του γκαζόν και στην παιδική χαρά.

Ο νέος κανονισμός απαγορεύει την κίνηση και στάθμευση οχημάτων εντός του πάρκου  και ορίζει ότι η  τροφοδοσία του αναψυκτηρίου θα επιτρέπεται σε καθορισμένη ώρα της ημέρας. Σε ό,τι αφορά στις υπαίθριες δραστηριότητες, επιτρέπονται εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης.

Πιο συγκεκριμένα θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις με ελαφρές κινητές υποδομές, παιδικές παραστάσεις (κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κ.ά.). Επίσης υπαίθριες εκθέσεις (χωρίς βαριές κατασκευές) καλλιτεχνών, χειροτεχνών, οικοτεχνών, ζωγραφικής, φωτογραφίας,  βιβλίων.

Ο κανονισμός θέτει και αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές στις εκδηλώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι η μέση στάθμη του ήχου στην πλατεία να είναι 85 Decibel. Όταν αναφέρεται η πλατεία, εννοείται η μέση του χώρου εκδήλωσης και παρουσίας κόσμου, όπου στοχεύουν τα ηχεία. Οι προβολείς να στοχεύουν μόνο τη σκηνή και την πλατεία. Η σκηνή θα πρέπει να βρίσκεται με πλάτη προς το τείχος στην περίπτωση της πλατείας αναψυκτηρίου, και με πλάτη προς το άγαλμα στην περίπτωση του κυκλικού χώρου πάνω στη βασική διαδρομή.