πώληση ναρκωτικών στο δρόμο

Τα ναρκωτικά δεν έχουν μπει στα σχολεία, τα έχουν κατακλύσει εδώ και καιρό…

Συχνές ιστορίες στα όρια του δράματος, ακόμα και με παιδιά-χρήστες που μετά βίας έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ζωής τους, έρχονται συχνά αντιμέτωποι στελέχη των Διωκτικών Αρχών, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν και να δώσουν λύσεις σε ένα φαινόμενο που έχει γίνει μάστιγα.

Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι αστυνομικοί και να πουν πραγματικά τι συμβαίνει στα σχολεία, κυρίως της πόλης, θα σκεφτόταν κανείς ότι μιλάνε για κάποια πόλη της Λατινικής Αμερικής και όχι για το Ηράκλειο του 2024.

Από τις πιο σοκαριστικές ιστορίες που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος αφορούσε στη σύλληψη ενός 14χρονου αγοριού, που ελέγχθηκε και όταν ακολούθησε η έρευνα στο σπίτι του, η τραγωδία αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος.

Ο πατέρας, χρήστης κι εκείνος, εκτός του ότι είχε «φόρα παρτίδα» την κάνναβη, είχε και τη ζυγαριά ακριβείας για να μην τον κλέβει ο γιος του… Και φυσικά δεν πρόκειται για το μόνο περιστατικό. «Υπάρχει τρομερή αύξηση, αλλά παλεύουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της οικογένειας, της υγειούς οικογένειας που ενδιαφέρεται για τα παιδιά της. Όλοι ξέρουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, όμως θα πρέπει η προτεραιότητα να είναι τα παιδιά», λέει με νόημα αστυνομικός.

Ο ίδιος αποδίδει την τρομακτική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, ακόμα και μέσα στα σχολεία, στην αδιαφορία, κατά κύριο λόγο, των γονέων, οι οποίοι στις μέρες μας δεν βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους.

Το πρόβλημα αποκαλύπτεται στην πραγματική του διάσταση από τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται και από τις συλλήψεις που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Και θα μπορούσαν να είναι οι συλλήψεις των ανηλίκων περισσότερες, ωστόσο, επειδή μιλάμε για τρυφερές ηλικίες, σε κάποιες περιπτώσεις, για ευνόητους λόγους, ακολουθούνται άλλες διαδικασίες.

«Δεν είναι μόνο η οικογένεια που αδιαφορεί για τα παιδιά. Η σημερινή κουλτούρα που αναπτύσσεται με μία μουσική που έχει στίχους προτροπής προς τις ουσίες, όλα αυτά δεν ξέρω εάν είναι για το καλό των παιδιών».

Και το πρόβλημα με τη χρήση των ουσιών, όπως τουλάχιστον διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας, δεν αφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, ή την οικονομική δυνατότητα που έχει η κάθε οικογένεια. «Το πρόβλημα είναι συνολικό», σημειώνει αστυνομικός.

«Σε κάθε σχολική μονάδα υπάρχει πρόβλημα. Παλαιότερα τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα στη διακίνηση. Δεν θα μπει ο εξωσχολικός, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι φοιτούσε παλαιότερα στο σχολείο που έχει δικτυωθεί. Τα ναρκωτικά τα δίνει στους μαθητές, σε ορισμένους κι έτσι ανοίγει η βεντάλια».

Φυσικά δεν είναι μόνο η ινδική κάνναβη, όπως λέει στέλεχος της τοπικής Αστυνομίας. «Χάπια και κοκαΐνη έχουν κατά καιρούς κατασχεθεί από τους ελέγχους που έχουν γίνει στο παρελθόν».

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι καταλυτικός, όπως τονίζει ο ίδιος, αλλά δεν αρκεί. «Έχουμε ενημέρωση από τους καθηγητές. Έχουν δει να γίνεται εμπορία μέσα στα σχολεία. Οι άνθρωποι μάς ενημερώνουν γι’ αυτά που βλέπουν, όμως, μόνο οι δικοί τους έλεγχοι δεν είναι αρκετοί.

Καθηγητής μάς ενημέρωσε, μας υπέδειξε πρόσωπα, αλλά δεν ήθελε, και είναι λογικό, να εμπλακεί. Σε άλλο σχολείο οι καθηγητές μάς παρέδωσαν ζυγαριά ακριβείας που ήταν κρυμμένη στο σχολείο. Το συντριπτικό ποσοστό των παιδιών που κάνουν χρήση είναι αγόρια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανήλικων κοριτσιών».

Τι λένε τα παιδιά

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιπτώσεις εκείνες που χρειάστηκαν αστυνομικοί να μιλήσουν με παιδιά που είχαν απέναντί τους, έλαβαν την ίδια απάντηση. «Στις ουσίες οδηγούμαστε από το κενό και την δυστυχία που μας περιβάλλει». Και ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Ρωτούν πολλοί από τους γονείς που εμβρόντητοι ανακαλύπτουν κατόπιν εορτής ότι τα παιδιά τους έχουν πάρει αυτό το δρόμο. «Απευθυνθείτε σε ειδικούς. Υπάρχουν προγράμματα, τα οποία δεν πρέπει να παρακολουθούν μόνο τα παιδιά, αλλά κυρίως οι γονείς», τους λένε οι αστυνομικοί που ζητούν τη συνεργασία τους.