Θεωρητικά πρόκειται για ένα από τα πιο σύνθετα κακουργήματα, δύσκολα ελέγχεται, εντοπίζεται ή αποδεικνύεται και παρά το ότι την εποχή της covid θα περίμενε κανείς μείωσή του, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ο λόγος περί ζωοκλοπής ένα διαρκές έγκλημα που διαχρονικά παρατηρείται στην Κρήτη.
Οι πρόσφατες ζωοκλοπές και οι εξιχνιάσεις των Διωκτικών Αρχών γεννούν πλέον ερωτήματα όχι για το ποιοι και πώς έκλεβαν τα ζώα από το μαντρί, αλλά πού καταλήγουν αυτά τα ζώα που εκλάπησαν σε μια εποχή «νεκρή» από εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις κοκ.
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνουν τόσο κτηνοτρόφοι και άνθρωποι της αγοράς, όσο και αστυνομικοί που ασχολούνται με το θέμα αυτή την περίοδο.
Από τις μαρτυρίες και τις απόψεις ανθρώπων που γνωρίζουν γιατί είτε βρίσκονται από την πλευρά του κτηνοτρόφου και του κρεοπώλη, είτε του αστυνομικού, προκύπτουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, από όλους όσοι ρωτήθηκαν από την «Π» στο πλαίσιο του ρεπορτάζ είναι ότι ο ζωοκλέφτης και μπορεί και κάνει ό,τι θέλει. Κι αυτό γιατί – σύμφωνα με αστυνομικούς- δεν γίνονται πλέον οι έλεγχοι που γίνονταν όπως στο παρελθόν. Παλαιότερα τα ποιμνιοστάσια δεν υπήρχε εβδομάδα για να μην ελεγχθούν.
Κάτι τέτοιο δεν γίνεται στις μέρες μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι δεκάδες ζώα να αλλάζουν χέρια κυρίως από νομό σε νομό, όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και ο κτηνοτρόφος να αυξάνει από τη μια ημέρα στην άλλη το ζωικό του κεφάλαιο. Τα κλεμμένα ζώα «ξεπλένονται» με εύκολο τρόπο, λένε πηγες από την ΕΛ.ΑΣ και δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί η ιδιοκτησία.
«Ακόμα και τώρα γίνονται ζωοκλοπές, ούτε η covid δεν τους σταματά, όμως όχι αυτό που συνέβαινε πριν κοροναϊού. Και τώρα έχουμε πολλά περιστατικά, καθώς πρόκειται για μια πολύ επικερδή επιχείρηση» λέει αξιωματικός.
Πέρα από την ιδιοποίηση τα κλεμμένα ζώα αυτήν την περιόδο καταλήγουν, σύμφωνα με κρεοπώλες και αστυνομικούς, σε σφαγεία με παραστατικά που δείχνουν ότι είναι νόμιμα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Πρόκειται για μια διαδικασία που τη γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με το… άθλημα, την οποία μάλιστα έχουν εξελίξει ώστε σε έναν έλεγχο της ΕΛΑΣ να μην μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία εναντίον τους.
Κτηνοτρόφοι μιλούν όμως και για πλημμελείς ελέγχους σε κλεπταποδόχους, στους οποίους σύμφωνα με τους ίδιους, καταλήγουν τα κρέατα. Κτηνοτρόφος που μίλησε στην «Π» χωρίς να θέλει όμως να αναφερθεί το όνομά του τόνισε ότι υπάρχουν υποψίες ότι τόνοι κλεμμένου κρέατος καταλήγουν σε μεγαλέμπορους.
«Το θέμα μας καίει, γιατί οικογένειες μπορεί να καταστραφούν από μια μεγάλη ζωοκλοπή. Μεχρι και gps έχουμε βάλει στα ζώα μας»
Λύση υπάρχει πάντως, λένε όσοι έχουν ασχοληθεί με τη ζωοκλοπή. Πρόκειται για μία λύση που θα στηριχθεί σε αλλαγές στη νομοθεσία σε συγκεκριμένες διατάξεις που θα βάζει φρένο σε αυτές τις περιπτώσεις.