Παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Επένδυση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή κόμβου παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης ανακοίνωσε  η  Κοινοπραξία επιχειρήσεων και τεχνολογικών, επιστημονικών φορέων με επικεφαλής τον όμιλο Eunice.

Όπως επισημάνθηκε το έργο Crete Aegean hydrogen valley βρίσκεται στην φάση του σχεδιασμού και θα πρέπει να ακολουθήσει η αδειοδότηση που είναι μια από τις προκλήσεις του εγχειρήματος καθώς πρόκειται για την πρώτη επένδυση της κατηγορίας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, σε εμπορική κλίμακα (στόχος είναι η παραγωγή 500 τον. υδρογόνου το χρόνο).

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση του υδρογόνου σε διαφορετικές χρήσεις και συγκεκριμένα τις μεταφορές (κίνηση λεωφορείου με υδρογόνο), τη ναυτιλία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται με χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα προέρχεται σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 μεγαβάτ που πρόκειται να αναπτύξει η Eunice.

Ωστόσο όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Eunice Γιώργος Πεχλιβάνογλου η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου προϋποθέτει την εξασφάλιση άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ συνδέοντας το έργο του υδρογόνου με δύο άλλες πρωτοβουλίες του ομίλου, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο και την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου.

Ο κ. Πεχλιβάνογλου υποστήριξε ότι το έργο της Αιγύπτου είναι υλοποιήσιμο και πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Η Melissa Verykios, εκπρόσωπος του Clean hydrogen partnership στο οποίο συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι με τις δύο κοιλάδες υδρογόνου που σχεδιάζονται στην χώρα μας, η Ελλάδα αποκτά εξωστρέφεια στις νέες τεχνολογίες, πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη και δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας στην Βόρεια Ευρώπη.

Μία από τις χρήσεις του υδρογόνου είναι η εφαρμογή της λεγόμενης «χημικής αποθήκευσης» ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, όταν αυτό χρειάζεται ή όταν το επιτρέπουν οι τιμές ηλεκτρισμού, με τη βοήθεια μιας συστοιχίας κυψελών καυσίμου PEM, το καύσιμο να παράγει εκ νέου (ανανεώσιμη) ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα εγχέεται στο τοπικό δίκτυο.

Επίσης, στο πλαίσιο του CRAVE H2 θα κατασκευαστεί ένας σταθμός ανεφοδιασμού («υδρογονάδικο») για την τροφοδοσία συμβατών λεωφορείων και άλλων οχημάτων. Σε πρώτη φάση από τον σταθμό θα ανεφοδιάζεται ένα υδρογονοκίνητο λεωφορείο, που θα πραγματοποιεί εμπορικά δρομολόγια στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι το λεωφορείο να αποτελέσει προπομπό για την κυκλοφορία και άλλων υδρογονοκίνητων οχημάτων στην Κρήτη.

Επιπλέον, χρήσεις «πράσινου» υδρογόνου θα λάβουν χώρα στην τοπική βιομηχανία, στον ναυτιλιακό τομέα καθώς και στον τουριστικό και τριτογενή τομέα.

Στο CRAVE H2 συμμετέχουν επίσης η Industrie De Nora, ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, η Ballard Power Systems Europe, κατασκευαστής προϊόντων κυψελών καυσίμου PEM σε ποικίλες αγορές και εφαρμογές, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχοντας ενεργά στις ρυθμιστικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές του έργου.

Η Solmar Tours, η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία στην Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, το Politecnico di Torino, ένα κορυφαίο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και το ερευνητικό τμήμα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).