Σοβαρές προοπτικές για ακόμα καλύτερες τιμές στο ελαιόλαδο
Σοβαρές προοπτικές για ακόμα καλύτερες τιμές στο ελαιόλαδο

Πολύ καλές προοπτικές εξακολουθεί να διατηρεί το κρητικό ελαιόλαδο, ενώ ελπίδα όλων είναι πως οι ήδη αυξημένες τιμές πώλησης θα μπορέσουν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.  Οι καλές καιρικές συνθήκες ωστόσο, χωρίς βροχοπτώσεις και υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να μη βοηθούν την εξάπλωση του δάκου, αλλά παράλληλα δεν βοηθούν και στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιοκάρπου. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι οι βροχές θα έρθουν σύντομα και θα υπάρξει ένα ακόμα καλύτερο προϊόν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο φετινής σοδειάς πωλείται προς 4.40 – 4.50 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές πώλησης είναι ακόμα υψηλότερες. Παρά την πολύ καλή τιμή του ελαιόλαδου όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα που αναζητούν λύση. Αφενός υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σε εργατικά χέρια, με τεράστια προβλήματα να παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.

Ενδεικτικό είναι το ότι στην βόρεια πεδιάδα και σε περιοχές γύρω από το Αρκαλοχώρι και το Καστέλι, τα μεροκάματα κυμαίνονται μεταξύ 40 και 50 ευρώ για τους αλλοδαπούς και 30 με 40 ευρώ για τους ντόπιους (όσο παράδοξο κι αν ακούγεται), ενώ στη Μεσαρά τα μεροκάματα αρχίζουν από 50 – 60 ευρώ και φθάνουν έως και τα … 75! Πολλοί μάλιστα εργάτες, κυρίως αλλοδαποί, είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τις εργασίες στη μέση γιατί δέχθηκαν καλύτερη προσφορά από άλλο ιδιοκτήτη. Το φαινόμενο, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, δεν είναι νέο, αν και ειδικά τη φετινή χρονιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Κάτω από αυτό το πλαίσιο, πάρα πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν φέτος στη συλλογή ελαιοκάρπου, αφού με τέτοιες τιμές ημερομίσθιων, το να μαζέψει κάποιος τις ελιές του, όποια τιμή κι αν πάρει από το εργοστάσιο, είναι ασύμφορο.

Την ίδια ώρα, εκτός από τα «παιχνίδια» που παίζουν οι ελάχιστοι κυρίως αλλοδαποί εργάτες, αρκετά είναι τα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν και οι Ιταλοί στους Έλληνες, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την υφιστάμενη κατάσταση. Οι Ιταλοί επιχείρησαν μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα να αγοράσουν χύμα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προς 4.60 ευρώ το κιλό, όταν η μέση τιμή εξαγωγών βρίσκονταν στο 4.80. Ευτυχώς για τους τοπικούς παραγωγούς, οι Ιταλοί δεν τα κατάφεραν, αφού κανένας με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους παραγωγούς της Πελοποννήσου, δεν δέχθηκε να πουλήσει σε τιμή τόσο χαμηλότερη από αυτή που δίνει η αγορά.

Στο μεταξύ, η Ένωση Ηρακλείου ετοιμάζεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να παρουσιάσει το παρατηρητήριο τιμών ελαιόλαδου, στο οποίο όλα τα ελαιουργεία θα ανακοινώνουν με ένα «κλικ» τις τιμές αγοράς του ελαιόλαδου. Στόχος της προσπάθειας είναι αφενός να γνωρίζουν οι καταναλωτές και οι ιδιοκτήτες όλα τα νόμιμα ελαιουργεία που υπάρχουν στην Κρήτη, καθώς επίσης και τις τιμές στις οποίες αγοράζουν το ελαιόλαδο, στην περίπτωση που θέλουν να το πουλήσουν.

Η δράση έχει χαρακτήρα εθελοντικό για τα ελαιουργεία, ωστόσο όπως επισημαίνεται, όποιο ελαιουργείο δεν καταχωρήσει τις τιμές του στην πλατφόρμα, θα αναγράφεται με κόκκινα γράμματα και την ένδειξη ότι αρνήθηκε να προσθέσει τιμές, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση, είτε δεν θέλει να παρουσιάσει την πολιτική της επίσημα προς όλους, είτε κάτι κρύβει. Εκτός από τα ελαιουργεία και τις τιμές αγοράς, θα αναγράφονται και οι επιμέρους τιμές ανάλογα με την οξύτητα, όπως επίσης και το ποσοστό παρακράτησης, που είναι γνωστό ως «κάρτα». Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα σε σχέση με το τι συμβαίνει συνολικά στην αγορά του ελαιόλαδου.