Από 2.000 εστίες την περυσινή χρονιά, φέτος έχουν φθάσει τις 5.500 χιλιάδες. Ο λόγος για τις πιθανές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών, οι οποίες έχουν υπερπολλαπλασιαστεί εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του φετινού χειμώνα.
Κι αυτά είναι τα «κακά» νέα. Τα καλά νέα, ωστόσο είναι πως η περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και εξειδικευμένο ανάδοχο, έχουν ήδη χαρτογραφήσει τα συγκεκριμένα σημεία κι έχουν αρχίσει ψεκασμούς νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών μάλιστα έχουν «επιστρατευθεί» εναέρια οχήματα τύπου drone, καθώς και «αμφίβια» οχήματα, όπως ονομάζονται, με στόχο την αντιμετώπιση όλων των εστιών και την ελαχιστοποίηση των εκκολάψεων.
Όπως είναι φυσικό βέβαια, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, θα ήταν αδύνατο να μην υπάρξουν κουνούπια. Οι συνθήκες του χειμώνα, αλλά και η δημιουργία εστιών που η Περιφέρεια θα ήταν αδύνατο να εντοπίσει, σε μεγάλες ιδιωτικές ιδιοκτησίες ή σε σημεία που δεν υπάρχει καμία πρόσβαση, συντελούν ασφαλώς στην ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών.
Όμως η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει και νέες εστίες, ενώ και φέτος προσφέρει στη διάθεση των πολιτών τα τηλέφωνα των υπηρεσιών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την ενημέρωση πιθανών νέων εστιών και για την αντιμετώπιση όσο το δυνατόν περισσότερων ζητημάτων.
«Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω της μεγάλης έκτασης των επιφανειακών υδάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Καμπάνης, για να προσθέσει ότι παρ’ όλα αυτά η περιφέρεια διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας σημείωσε πως είναι αδύνατο να εξαλειφθούν πλήρως οι πληθυσμοί των κουνουπιών, ωστόσο οι έγκαιρες παρεμβάσεις και η καταγραφή του πλήθους των εστιών, συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Θα δούμε το μέγεθος του προβλήματος, όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες και αρχίσει η εκκόλαψη των πρώτων πληθυσμών» αναφέρει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αφού δεν έχουν βρεθεί προνύμφες κουνουπιών».
Ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρίας Σπύρος Μουρελάτος από την πλευρά του υποστηρίζει πως ήδη από πέρυσι έχει αρχίσει μια χαρτογράφηση πιθανών εστιών, η οποία συνεχίζει και τη φετινή χρονιά.
«Για φέτος υπάρχουν περίπου 5.000 – 5.500 πιθανά σημεία» αναφέρει με την επισήμανση ωστόσο ότι οι δυνατότητες των εναέριων μέσων και των «αμφίβιων» μηχανημάτων αυξάνουν την επιχειρησιακή ικανότητα τους, καθώς και την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι φετινές αυξανόμενες εκτάσεις πλημμυρικών επιφανειών λόγω βροχοπτώσεων δημιουργούν συνθήκες για μεγαλύτερη ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών, γι’ αυτό άλλωστε και οι παρεμβάσεις είναι πρώιμες, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.
Αναφέρεται ότι, την Τετάρτη η ανάδοχος εταιρία πραγματοποιούσε ψεκασμούς σε Χανιά και Γεωργιούπολη, χθες στις εκβολές του Αλμυρού Ποταμού, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει ψεκασμούς στη Μεσαρά και ειδικότερα στο Τυμπάκι, με το χώρο του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου να θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες εστίες πιθανής εκκόλαψης.