Πολιτικό άσυλο στη Γερμανία ζήτησε η 17χρονη
Πολιτικό άσυλο στη Γερμανία ζήτησε η 17χρονη

Επιβεβαιώθηκε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Π» στο οποίο αναφερόταν ότι αστυνομικοί του τμήματος Χερσονήσου έχουν πληροφορίες για την παρουσία της 17χρονης αρσιβαρίστριας από το Ιράν  σε χώρα της δυτικής Ευρώπης και η οποία είχε εξαφανιστεί ενώ βρισκόταν στο Ηράκλειο στο πλαίσιο αγώνων. Τα στελέχη του Α.Τ Χερσονήσου ενημερώθηκαν ότι από τον έλεγχο των διαβατηρίων, διαπιστώθηκε πως  η ανήλικη αθλήτρια είχε φθάσει αεροπορικώς  στις 12 Μαΐου στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Μάλιστα, είχε ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη και όχι από το Ηράκλειο. Το πώς έφυγε από το Ηράκλειο, στις 10 του μήνα, παραμένει άγνωστο, ενώ πληροφορίες από στελέχη του Λιμενικού Σώματος ανέφεραν στην «Π» ότι δεν είχε ζητηθεί έλεγχος για να ερευνηθεί εάν έφυγε από την πόλη ακτοπλοϊκώς για τον Πειραιά κι από εκεί για τη Θεσσαλονίκη.

Η Γιέκτα Τζαμάλι έχει ζητήσει άσυλο. Ο εντοπισμός της γνωστοποιήθηκε στις ελληνικές Αρχές -που είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα μετά την εξαφάνισή της- με καθυστέρηση λίγων ημερών, λόγω των διαδικασιών που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι νεαρή αθλήτρια βρισκόταν πριν λίγες ημέρες  στην Ελλάδα και την Κρήτη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών και σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα από το Ιράν, τα… ίχνη της ξαφνικά χάθηκαν την τελευταία ημέρα των αγώνων.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στο Ιράν ανέφεραν ότι η Τζαμάλι  έφυγε από το σημείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή της χώρας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, την ώρα που συναθλήτρια της έδινε αγώνα.

Όπως εικάζεται σε δημοσιεύματα του Ιράν, η Τζαμάλι βρήκε ευκαιρία για να διαφύγει καθώς δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της.  Στα social media φίλων της, υπάρχουν αναφορές για δυσαρέσκεια της νεαρής αθλήτριας, «καταπιεστική μεταχείριση» από την ομοσπονδία της, αλλά και οργή από τις χαμηλές αποδοχές της. Εκπρόσωπος της ομάδας της, ωστόσο, τόνισε πως το πιθανότερο είναι να προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση για πολιτικούς λόγους.

Αξιωματούχοι της εθνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών του Ιράν (IRIWF) ήρθαν σε επικοινωνία με την οικογένεια της Τζαμάλι, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια χρήσιμη πληροφορία. «Δεν ξέρω τι συνέβη», είπε η Ζαχρά Πουραμίν, αντιπρόεδρος του IRIWF, στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε Μέσα του Ιράν, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο πρόσφατο παρελθόν, μία παίκτρια του χάντμπολ, δύο ποδοσφαιρίστριες και μία αθλήτρια της κωπηλασίας, είχαν πράξει το ίδιο, καθώς δεν ήθελαν να φορούν την χιτζάμπ όπως τους επέβαλε το καθεστώς. Την τελευταία 3ετια πάνω από 20 αθλητές της χώρας προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση.