«Είμαστε σε μια περιοχή όπου κάθε γενιά θα ζήσει τουλάχιστον έναν σεισμό. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία δείχνουν ότι κάθε γενιά της Κρήτης ζει ένα μεγάλο σεισμό. Το ζήτημα είναι πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός αυτός και πόσο καταστροφικός…».
Αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα θέματα που αναδείχτηκε στη σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συμμετοχές ομιλητών ανάμεσα τους ο δρ. Χαράλαμπο Φασουλάς, γεωλόγος ερευνητής του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κεντροβαρές ζήτημα για τη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της Πολιτικής Προστασίας είναι ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην πληροφόρηση και την ενημέρωση του κόσμου. Όσα περισσότερα γνωρίζει ο κόσμος σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν, τόσο περισσότερες προϋποθέσεις δημιουργούνται να αντιμετωπισθούν καθώς οι πόλεις μας γίνονται όλο και πιο τρωτές και αυτή είναι η αιτία που έχουμε τόσες καταστροφές. Λόγω του φαινόμενου της αστυφιλίας όλο και περισσότερο εξαρτόμαστε από μεγάλες υποδομές.
Ο τρόπος που έχουμε οργανώσει την κοινωνία μας μάς καθιστά όλο και πιο ευάλωτους. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι απαιτείται όχι μόνο η δημιουργία μηχανισμού καταστολής, αλλά κυρίως πρόληψη η οποία ξεκινά από την σωστή οργάνωση των υπηρεσιών των εθελοντών, αλλά κα της κοινωνίας στην οποία θα πρέπει να διαχέονται τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Φασουλάς σημείωσε πόσο σημαντικό είναι, πέρα από την τυπική και την υποχρέωσή μας να έχουμε ένα γενικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, να υπάρξει μια εξειδίκευση διαχείρισης σε σχέση με το είδος των φυσικών καταστροφών με το οποίο υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε αντιμέτωποι. Δηλαδή να υπάρξει η χάραξη ειδικών σχεδιασμών για την πυρκαγιά, ή το τσουνάμι ή το σεισμό και στη συνέχεια να υπάρξει μια ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη για το πως θα πρέπει να κινείται.
Το στέλεχος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξηγεί παράλληλα ότι σε κάθε βήμα του σχεδιασμού μας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το γεγονός ότι πληθυσμός της πόλης το καλοκαίρι διπλασιάζεται και αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να υπάρξουν διαφορετικοί όροι διαχείρισης όταν έχουμε να διαχειριστούμε πολλαπλάσιους κατοίκους.
Ο κ. Φασουλάς υπογράμμισε με νόημα ότι η κοινωνία θα πρέπει να αποκτήσει συνείδηση πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ. Και στον αντίλογο που λέει ότι και παλιά το κλίμα άλλαζε, η απάντηση είναι ότι αυτό ισχύει, αλλά η ταχύτητα με την οποία γίνονται πλέον οι αλλαγές αυτές τα τελευταία χρόνια δείχνουν το πόσο έχει επέμβει ο άνθρωπος σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία.
Γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο γρήγορη εξέλιξη και αλλαγή στο κλίμα με απότομη αύξηση της θερμοκρασίας συγκέντρωση του διοξείδιού του άνθρακα…. Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για την πολιτική προστασία και το εκπαιδευτικό μοντέλο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, το οποίο θα ξεκινά από την οικογένεια, θα εκτείνεται στην κοινωνία και θα δημιουργεί νέες γενιές πλήρως καταρτισμένων πολιτών.
Ο στόχος είναι να υπάρχει εξειδικευμένη γνώση και στις ίδιες τις οικογένειες για την παροχή πρώτων βοηθειών, για την πυρόσβεση για τον απεγκλωβισμό από τροχαίο. Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Πολιτικής Προστασίας Μ. Παττακός ανέφερε: «η πολιτική προστασίας είναι δύο λέξεις γεμάτες νόημα και η σημασία τους ξεπερνάει την έννοια της απλής λογικής. Είναι η απάντηση της πολιτείας και της κοινωνίας στα καταστροφικά φαινόμενα της φύσης.
Η οργανωμένη και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία αποτελεί βαρόμετρο για την ανάπτυξη και τον πολιτισμένο κόσμο. Ο Δήμος Ηρακλείου ανήκει στην κατηγορία των δήμων της αυτοδιοίκησης που έχουν αποδείξει ενεργά ότι αξιολογεί τον κρίσιμο αυτό τομέα τον οποίο οργανώνει και σε σχέση με τις υπηρεσίες του και σε εθελοντικό επίπεδο».